blog Mega

Invloed van de temperaturen op de energiekost

2020-07-30 / Dieter

Het lijkt evident om te zeggen dat de temperatuur buiten een invloed heeft op je energiekost. Verbruik je in de zomer echt minder energie? Wij zochten het voor je uit.

Je hebt misschien al eens een energiefactuur ontvangen die over een periode ging met hoofdzakelijk zomer- of wintermaanden. Het verbruik in die periode is dan vertekend omdat het niet gebaseerd is op een volledig jaar. Het verschil is het grootst bij je aardgasverbruik. In de winter kan dat zelfs 400% hoger zijn. Bij elektriciteit is dit zo’n 25%.

In dit artikel gaan we dieper in op het effect van het weer en de buitentemperaturen op de energiekost. Het is je verbruik en energieprijs die die kosten vooral bepalen.

Elektriciteitsverbruik

Onderzoekers uit Letland concludeerden dat er samenhang is tussen de temperaturen en het elektriciteitsverbruik. Ze spraken zich wel nog niet uit over of het een positief of negatief effect was. Dat deden Chinese onderzoekers wel. Zij kwamen tot de conclusie dat het elektriciteitsverbruik hoger is in de zomer. Al heeft dat volgens ons ook wel te maken met je gewoontes en de apparaten die je gebruikt.

Hogere temperaturen, hogere energiekost?zonnepanelen

Dat kan zomaar! Afgelopen zomer was het een hete zomer. Ondertussen zijn de gemiddelde temperaturen nog niet zo extreem hoog, maar toch kan het een invloed hebben op ons gemiddeld energieverbruik.

Heb je thuis een (mobiele) airco? Dan zal je die vanzelfsprekend bij hogere temperaturen vaker gebruiken. Die apparaten moeten op warme dagen veel lucht koelen en zullen dus ook heel wat elektriciteit verbruiken. De goedkoopste oplossing is nog altijd om ervoor te zorgen dat je je huis koel houdt. Zet je vensters open als het afgekoeld is, maar gooi je geld zeker niet aan de ramen uit voor een ultramoderne airco!

Als de temperatuur stijgt, wil dit ook vaak zeggen dat er meer zonlicht is. Voor mensen met zonnepanelen kan de temperatuur dus indirect een negatief effect hebben op de energiekost. Te veel zon is ook niet goed. Op warme zomerdagen kan je zonne-installatie wel tot 15% minder opbrengen door de (te) warme temperatuur.

Hogere temperaturen en meer zon wil ook zeggen dat mensen die een zwembad hebben dat meer gaan gebruiken. In België zijn de meeste zwembaden verwarmd door een warmtepomp. In de zomer zal de energiekost hiervoor dus ook stijgen.

En in de winter?

Er zijn ook heel wat redenen waarom je bij een lagere buitentemperatuur meer energie zou verbruiken.

Wat met de energieprijs?

Je hoort het wel eens: sluit een energiecontract af in de zomer, dan zijn de prijzen lager! Nu, dat is zeker geen volstrekte waarheid.

Ook de energiemarkt is een markt die steunt op de wet van vraag en aanbod. Als het algemene verbruik daalt zal de prijs ook dalen. Uit ervaring weten we dat een zekere gebeurtenis een veel grotere invloed heeft op de energieprijs. We hebben het hier bijvoorbeeld over de coronacrisis of de sluiting van de kerncentrales. Dit heeft een veel sterkere invloed op de energieprijzen dan seizoenen.

Zo zie je dat het vooral afhangt van mens tot mens of je energieverbruik zal stijgen naarmate de temperatuur daalt. Vaak zal dat inderdaad zo zijn, maar het is toch iets genuanceerder dan dat. Het hangt namelijk van verschillende factoren af.

Je kan er natuurlijk wel altijd voor zorgen dat je de laagste energieprijs betaalt. Dan ben je bij Mega aan het goede adres!