blog Mega

Is telewerk de toekomst?

2020-10-29 / Dieter

Telewerk kende een forse opmars de laatste maanden. De coronacrisis dwong ons om het thuiswerk te ontdekken. Is dit nu de toekomst? We staken ons licht op bij onze eigen werknemers en leggen uit wat de visie van Mega is.

Om te beginnen geven we je eerst wat cijfers mee die gebaseerd zijn op een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (VIAS). Dit jaar werkte 45% van de Belgen van thuis uit, terwijl dat in 2019 nog maar 22% was. Daarnaast gaf vorig jaar 45% van de respondenten aan dat ze een job hebben waar telewerk mogelijk is. In 2020 was dit al 54%.

4 op de 10 werknemers gaven aan dat ze in 2019 1 dag per week van thuis uit werkten. Verder deed bijna 1 op 5 dat 2 dagen per week. Telewerk was dus voor de coronacrisis al voor een stuk ingeburgerd bij verschillende bedrijven. Toch is het tijdens de laatste maanden in een stroomversnelling gekomen. Xabier Goenaga, een onderzoeker van de Europese Unie zegt hierover: “Wat leek als een trend die zich langzaamaan manifesteerde is nu een ontwikkeling die er snel gekomen is over een korte periode”.

Maar is werken van thuis uit altijd rozengeur en maneschijn? Is telewerken echt de toekomst?

Wordt thuiswerk “het nieuwe werken?”

Om deze “grote” vraag te beantwoorden gingen we op zoek naar meningen binnen Mega en de bedrijfswereld. Een onderzoek van Dell wees uit dat 71% van de bedrijven vinden dat telewerken heel wat voordelen heeft. Toch willen evenveel bedrijven zo snel mogelijk stoppen met telewerken: een echte paradox. De hoofdredenen zijn onder meer dat ze minder controle hebben op hun werknemers en het onmogelijk is om toegang te verlenen tot bepaalde software en documenten.

Wat denkt Mega hierover? Daarom staken we ons licht op bij Valentine, HR Project Manager bij Mega: “Onze werknemers werken nu van thuis uit door de overmacht van het coronavirus. Het is echter de bedoeling dat we in de toekomst meer gaan inzetten op telewerk, ook als de situatie opnieuw “normaal” is.”

Digitaal werken niet voor iedereen mogelijk

Grote digitale bedrijven gaven het goede voorbeeld al. Google kondigde bijvoorbeeld al aan dat al hun werknemers tot de zomer van 2021 van thuis uit zullen werken. Facebook werkt daarentegen aan een plan om binnen de 5 à 10 jaar de helft van het bedrijf van thuis te laten werken.

Als digitaal bedrijf kan je makkelijker overschakelen naar telewerk. Ook Valentine kan dat beamen: “Mega werkt met tools en programma’s die je thuis ook perfect kan gebruiken.”

Voor heel wat andere ondernemingen zoals een bakker, fabriek of ziekenhuis is het natuurlijk niet mogelijk om iedereen van thuis te laten werken. Telewerk wordt daarom wel eens aanzien als “luxe”.

Goede balans is belangrijk

Ook bij Mega schakelden we de laatste maanden over naar telewerk. Voor werknemers is het perfect mogelijk om van thuis te werken. Dat kan Tom, die werkt als Customer Care Advisor, alleen maar beamen: “Thuis kan ik op dezelfde manier werken als op kantoor. Bovendien blijf ik nog altijd contact hebben met mijn collega’s via de online kanalen”.

Daarnaast hebben onze thuiswerkers een flexibelere werk-privébalans. Ze kunnen bijvoorbeeld tijdens de middagpauze een wandeling maken met de hond. Al wordt de grens tussen werk en privé soms wel vaag. Werk je thuis of woon je op je werk? Volgens ons is het belangrijk dat die scheiding er effectief wel is. We maken daarom goede afspraken met onze werknemers. ’t Is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je tot de late uren je e-mails zit te lezen.

Clélia van het After-Salesdepartement zegt hierover: “Persoonlijk kies ik er toch voor om naar het kantoor te gaan als dat mogelijk is. Ik behoud graag mijn gewoontes: opstaan, me klaarmaken, naar het kantoor gaan om te werken en ’s avonds terug naar huis.”

Productiviteit

Verschillende bedrijven zijn sceptisch als het gaat over verhoogde productiviteit van thuiswerkers. Vaak is dit moeilijk te meten of die effectief groter is. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat creatieve meetings beter tot hun recht komen in een echte setting. Je gaat dan volgens hen sneller je ideeën delen.

Gedaan met pendelen!

Opstaan, ontbijten en meteen aan de slag kunnen, mooi toch? Eén van de vaak genoemde voordelen is dat je niet meer moet pendelen als je thuiswerkt. Ook voor Tom is dit zo: “Doordat ik niet meer moet pendelen ben ik meer geneigd om wat extra te werken en heb ik toch nog meer vrije tijd.”

Of telewerk effectief ook een invloed heeft op de files valt af te wachten.

Sociale contact

Het gebrek aan sociaal contact is toch iets dat we vaak zien terugkomen. Ook Wendy, Customer Care Advisor bij Mega, mist tijdens het telewerk haar collega’s: “Ik woon alleen en dus heb ik regelmatig wel de nood aan het sociale contact en de verandering van omgeving. Dat is zeker een nadeel als je heel de dag thuis bent.” We vroegen haar of ze in de toekomst wel nog van thuis uit wou werken: “Ik wil zeker nog wel thuiswerken in de toekomst, maar liefst maximaal enkele dagen per week en de rest op kantoor.”

Virtuele “coffee breaks” kunnen werknemers helpen om het sociale contact te behouden tijdens het telewerk. Zo mis je niets van de verhalen op de werkvloer!

sociale contact

Is een combinatie de beste oplossing?

We denken van wel. Telewerken heeft heel wat voor- en nadelen. Iedere werknemer ervaart het ook op z’n eigen manier. Daarom denken we dat telewerk na de coronacrisis nu niet per se “het nieuwe normaal” zal worden. We hebben het gevoel dat het eerder een combinatie zal zijn van telewerk en aanwezig zijn op het kantoor.

Wil je meer te weten komen over het wel en wee van Mega? Lees dan zeker onze andere artikels.