Kiezen tussen koken op inductie of op gas? Dit moet je weten!

inductie of gas

Krijgt jouw keuken een opknapbeurt of ben je een huis aan het bouwen? Dan moet je binnenkort ook beslissen op welke manier je de komende jaren wilt koken. Wij overlopen samen met jou de voor- en nadelen van koken op inductie en koken op gas!

Welke optie is gebruiksvriendelijker? 

Zo werkt een inductiekookplaat

Je wist misschien al dat een inductiekookplaat enkel werkt als er een magnetische pan op staat. Maar weet je ook waarom? Onder de glazen plaat van een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen. Die spoelen sturen elektromagnetische golven uit. Vervolgens ontstaat er, zodra je een magnetische pan op de plaat zet, een elektromagnetisch veld dat enkel de pan verwarmd. Dit zorgt er bijgevolg voor dat de energieverspilling beperkt blijft, maar daarover later meer.

Wat alvast een nadeel kan zijn van koken op inductie is dat de plaat geen warmte genereert als er geen contact is met de pan. Dat betekent ook dat je enkel magnetische pannen met een platte bodem kunt gebruiken, die dus volledig op de plaat staan, waardoor wokken of roerbakken op inductie geen evidentie is. Dat nadeel kan echter gemakkelijk worden opgelost met wokringen die speciaal ontworpen zijn voor inductiekookplaten.

Op vlak van hygiëne scoort een inductiekookplaat dan weer wel punten. De plaat kan erg gemakkelijk gekuist worden. Zo is er van aangekoekte restjes geen sprake aangezien enkel de plek waar de plaat contact heeft met de pan verwarmt.

Koken op gas

koken op gasHeel wat mensen koken liever op een gasvuur. Het feit dat je het vuur effectief ziet en gemakkelijk kunt doseren speelt hierbij een grote rol. Daarnaast heb je voor deze manier van koken heb je noch speciale potten en pannen noch stroom nodig. Bij een eventuele stroomstoring kan je dus gewoon verder blijven koken. Aangezien je met een gasvuur ook meteen heel hoge temperaturen kunt bereiken, is een gasvuur ideaal om snel voedzame (wok)gerechten op tafel te toveren.

Het spreekt voor zich dat je voor een gasvuur een gasaansluiting nodig hebt. Met de energietransitie in het achterhoofd kiest men er echter steeds vaker voor om de gasaansluiting achterwege te laten en in plaats daarvan elektrisch en dus ook energiezuiniger te koken. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat koken op gas in de toekomst volledig zal verdwijnen.

Een bijkomend nadeel van een gaskookplaat is dat deze minder makkelijk te reinigen is. Etensresten en vet kruipen gemakkelijk tussen de verschillende onderdelen en kunnen ook makkelijker aankoeken.

Is een inductiekookplaat veiliger?

De veiligheid van een kookplaat is, zeker als je kinderen in huis hebt, geen onbelangrijk aspect. Al laat je jouw kinderen best nooit onbewaakt achter als er potten op de kookplaat of het vuur staan.

Het antwoord op de bovenstaande vraag is in ieder geval duidelijk: ja, een inductiekookplaat is veiliger. Zoals we eerder al vermeldden, verhit een inductiekookplaat enkel het magnetisch veld dat ontstaat tussen de plaat en de pan. Dat betekent ook dat enkel het kookvlak warm wordt en dat jij je dus niet kunt verbranden aan de zijkanten of handvaten van de pan. Bij een gasfornuis kook je daarentegen met een open vuur, wat deze optie automatischer – ondanks alle beveiligingssystemen – minder veilig maakt. Er bestaat een grotere kans dat de kookvlam overslaat

Bovendien hebben inductiekookplaten vaak een ingebouwd kinderbeveiligingssysteem. Hoewel kinderen ongetwijfeld creatieve creaties op tafel kunnen toveren, blijft het natuurlijk belangrijk dat ze niet zomaar aan het kokerellen kunnen slaan.

Hoe zit het precies met de prijs en het verbruik? 

Een inductiekookplaat zal bij aankoop duurder zijn dan een gasvuur. Naast de aankoopprijs moet je echter ook kijken naar het rendement en de verbruikskost.

Zo is het rendement van inductiekookplaten erg hoog en gaat er amper energie verloren. Concreter: 90% van de opgewekte energie gaat rechtstreeks naar het verwarmen van de pan, die bijgevolg ook snel warm wordt. Het rendement van gasvuren is heel wat lager, namelijk 60%. Tijdens het verhitten van de pan gaat er dus maar liefst 40% energie verloren.

gas cookerTot slot verbruikt een inductiekookplaat minder energie dan een gasvuur. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de verbruikskost van een inductiekookplaat hoger ligt. De prijs per kWh elektriciteit is immers duurder dan die voor gas. Al zijn de prijzen voor beide energiesoorten, zoals je ongetwijfeld al weet, de afgelopen maanden de hoogte in geschoten. Als we rekening houden met de huidige situatie op de energiemarkt is het dan ook moeilijk om uitspraken te doen over de meest voordelige energievorm. Elektriciteit is immers duurder dan gas. Voor mensen met zonnepanelen is een inductieplaat op dat vlak dan ook erg interessant, of toch zeker als er gekookt wordt tijdens de momenten waarop ze energie produceren.

Conclusie 

In dit artikel bespraken we de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid, prijs en het verbruik van inductie- en gaskookplaten. Als we alle voor- en nadelen naast elkaar leggen, kunnen we stellen dat elektrisch koken de toekomst is. Er gaat niet alleen minder energie verloren, maar het is ook de milieuvriendelijkste optie.

Toch blijft er nog een belangrijke factor over: jouw eigen voorkeur. Hoewel de bovenstaande vergelijking hier zeker bij kan helpen, baseer je jouw keuze best op hoe jij het liefst kookt en wat jouw behoeften zijn. We wensen je alvast veel kookplezier!

Op zoek naar nog meer tips om energie én geld te besparen? Lees onze blog!