blog Mega

Koop lokaal: nu belangrijker dan ooit!

2020-12-29 / Dieter

Producten lokaal kopen is nu belangrijker dan ooit. De Belgische bedrijven hebben onze steun echt nodig. Bovendien kan het een positieve invloed hebben op het milieu en welzijn van ons allemaal!

Belgische economie

De laatste jaren kopen Belgen steeds meer producten bij buitenlandse bedrijven. Volgens Comeos, de Belgische Federatie van handel en diensten, vloeide er in 2018 en 2019 respectievelijk 3,5 en 6 miljoen euro naar buitenlandse bedrijven. Da’s ongeveer 10% van de totale jaaromzet.

Daarnaast heeft de Belgische economie het in 2020 ook zwaar te verduren gekregen door de coronacrisis. Tijdens de maanden april, mei en juni daalde de activiteit met 11,8%.

Extra jobs!

’t Is dus echt noodzakelijk dat we alle handelaars en bedrijven op Belgisch grondgebied blijven steunen. Niet alleen om te economie te ondersteunen, maar ook omdat het voor extra werkgelegenheid zorgt.

Unizo berekende dat als een gezin 100 euro per maand zou uitgeven aan lokale, Belgische bedrijven, dit op lange termijn voor 21 500 extra jobs zou kunnen zorgen. Als Belgen hun volledige budget lokaal spenderen kan dit zelfs leiden tot 45 000 extra banen. Lokaal kopen kan dus echt wel een positief effect hebben op ons welzijn!

Verschillende sectoren

Tijdens de coronacrisis moedigden verschillende Belgische bedrijven ons aan om lokaal te kopen. En wij steunen dit voorstel volledig! Je kan net zo goed een mooi kledingstuk bij de lokale handelaar kopen in plaats van het online aan te schaffen bij een buitenlandse winkel.

Ook bij de keuze van een energieleverancier kan je denken aan de vaderlandse economie. Als je voor Mega kiest, kies je voor een 100% Belgische energieleverancier. We zijn volledig onafhankelijk en kopen 70% van onze energie aan bij lokale, groene producenten. Kiezen voor Mega, da’s de Belgische economie steunen.

Wat is Belgisch?

belgischLokaal winkelen kan je in heel wat sectoren doen. We legden al eens uit wat de voordelen zijn van lokale en seizoensgebonden voeding. Je kan echter ook kleding, elektronica of meubels kopen die van Belgische makelij zijn.

Maar wat is dat juist, “Belgische makelij”? In ons land zijn er namelijk heel wat bedrijven gevestigd die niet van Belgische oorsprong zijn. Je zou wel kunnen zeggen dat bedrijven die hier productievestigingen hebben toch Belgisch zijn. Ze stellen namelijk veel landgenoten tewerk en betalen belastingen.

We verkiezen wel altijd een zo volledig mogelijk Belgisch bedrijf. We zouden je wel willen adviseren om niet alles bij buitenlandse bedrijven te kopen die geen band hebben met ons land.

Alsmaar meer lokale handelaars hebben zich de laatste jaren toegelegd op de uitbouw van een webshop. Koop je graag online? Geen probleem, dat kan je nu ook lokaal doen! Hieronder kan je enkele interessante websites vinden om lokaal te winkelen:

WebsiteWat is het juist?
Wij Kopen LokaalEnkele Belgische retailers hebben deze website opgericht tijdens de coronacrisis. Je kan er producten uit verschillende sectoren kopen: bv. bloemen, eten, kleding, ...
Ik Koop BelgischDit is een initiatief van Flanders DC. De website bestaat al sinds 2015 en focust zich meer op de creatieve sector (bv. kunst, artiesten, ...).
Koop in je Buurt
Zoek je een specifiek product? Dan kan je hier makkelijk zoeken bij welke lokale handelaar je het kan kopen.
Recht van bij de Boer
Een website met een overzicht van de lokale boeren waar je bijvoorbeeld verse aardappelen, groenten en fruit kan kopen.

Nog een kleine tip: wil je een product kopen, maar weet je niet zeker of het Belgisch is? Neem dan zeker een kijkje op de “over ons”-webpagina van de verkoper. Daar kan je bijvoorbeeld nakijken of het bedrijf een Belgisch btw-nummer heeft en het hoofdkantoor in België gelegen is.

Invloed op het milieu?

lokaal shoppenLokaal “shoppen” heeft ook vele andere voordelen. Je kan onder meer een praatje slaan met de winkelier terwijl je verse producten koopt. Daarnaast kan je ook rekenen op de goede raad die je krijgt als je een nieuw kledingstuk koopt bij de plaatselijke modewinkel.

Verder moeten bedrijven de producten die in België gemaakt zijn minder ver transporteren. Dit zorgt dus voor een kleinere uitstoot van vervuilende stoffen. Al zijn er ook wel stemmen die zeggen dat lokale producten niet in alle gevallen milieuvriendelijker zijn. Britse onderzoekers kwamen namelijk tot de conclusie dat het 10 maanden lang koel houden van appels 2 keer zo vervuilend is dan een transport tussen Zuid-Amerika en Groot-Brittannië.

Waarom nog kiezen om lokaal te kopen?

We hopen dat we je gemotiveerd hebben om lokaal te shoppen en zo de Belgische economie te steunen.

Wil je kiezen voor een Belgische energieleverancier? Dan ben je bij Mega aan het goede adres! Kom te weten waarom wij ons een 100% Belgische energieleverancier mogen noemen.