Vliegtuigmodus: ON. Hoe loskoppelen tijdens je vakantie?

Vrouw in hangmat kijkt naar computer

Of je nu naar het buitenland trekt, België (her)ontdekt tijdens een citytrip of thuisblijft en geniet van een ‘staycation’, wij geven je een aantal tips voor een welverdiende, offline vakantie!

Telewerk of niet, we zijn bijna voortdurend online aanwezig en bereikbaar. Dat maakt het enorm gemakkelijk om snel te kunnen communiceren met je (werk)omgeving. Maar hierdoor is het ook moeilijker om tijdens je vakantie even volledig los te koppelen van je werk en/of sociale media.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Iedereen weet dat je onmisbaar bent, maar toch kunnen je collega’s best wel een weekje (of twee) zonder jou. Bereid je vertrek daarom goed voor en breng je collega’s tijdig op de hoogte van je afwezigheid. Je kan met je naaste collega’s afspreken wie dringende taken op zich kan en wil nemen.

Out of office geschreven in het zand

Vervolgens kan je in je mailbox een automatisch antwoord instellen waarin je de volgende vragen alvast beantwoordt:

  • Wanneer ben je terug?
  • Bij welke collega’s kunnen ze terecht voor dringende vragen?
  • Zijn er lopende dossiers of taken die uitgesteld zijn tot na je terugkeer?
  • Mogen ze alvast meetings inplannen?

 

Lijstje afgevinkt groene stift

 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit je ligzetel piekert over taken die je nog moet afwerken. Spreek daarom met jezelf af om te vertrekken met zo weinig mogelijk onafgewerkte taken. Bepaal welke taken je nog kan uitstellen en welke je best voor je vertrek afwerkt. Volgende halte: niksen zonder schuldgevoel!

Mega-tip

Laat je je woning een aantal dagen achter? Verspil geen nodeloze energie en maak ook je woning klaar voor je afwezigheid.

Niet storen

Je collega’s zijn op de hoogte en je bent aangekomen op je bestemming. Je vakantie kan beginnen. Ping! Een melding op je gsm… toch even checken? Het begint meestal met één melding, maar al gauw is het een uur later en ben je nog steeds aan het scrollen.

Gsm in zand met parasol

 

Op het strand of aan je tiny house in eigen land wil je natuurlijk niet voortdurend gestoord worden. Zet je gsm daarom uit of op ‘niet storen’ en stel een voicemail in. Zijn er familieleden of vrienden die je altijd mogen storen? Dan kan je deze functie zo instellen dat enkel de oproepen van de mensen die jij hebt aangeduid doorkomen. Hoe je dit doet voor iOS-apparaten vind je hier en voor Android-apparaten hier.

 

Rood vierkant met letters do not open

 

Lukt het niet om je gsm volledig aan de kant te laten? Weersta de verleiding door werkgerelateerde/sociale apps samen in een folder te zetten met de naam ‘NIET OPENEN’ of deactiveer ze tijdelijk.

Als je toch je mails moet checken tijdens je vakantie, kies hier dan een specifiek tijdstip voor. Je plant dit moment ook best in na de normale werkuren, dan is de kans kleiner dat mensen zien dat je online bent en dat je verzeild geraakt in een heen-en-weergemail.

Mega-tip

Het laatste waar je je tijdens je vakantie zorgen over zou moeten maken, zijn je facturen. Overweeg daarom om via domiciliëring te betalen of controleer je dossier online in je myMega-account!

Fijne reis! 

Vrouw leest boek in hangmat in tuinPlan tot slot activiteiten die jij leuk vindt en die je ontspannen. Kijk op van je gsm, neem je omgeving in je op en geniet. Uiteindelijk sla je tijdens je vakantie energie op voor een heel jaar en daar bestaat geen enkel tarief voor.

Al kan je bij Mega natuurlijk het hele jaar door genieten van goedkopere energie! Nog geen klant? Aarzel dan niet om via onze vergelijker te berekenen hoeveel je kan besparen bij Mega!

Wil je graag meer Mega-tips ontdekken? Lees onze blog!