Hoe krijg je meer natuurlijk licht in huis?

natuurlijk licht

De winter is voorbij, de lente is begonnen en toch zijn we allemaal opgesloten door het coronavirus. We moeten in ons kot blijven! Dit heeft ongetwijfeld een invloed op ons moraal en welzijn. Deze tijdelijke maatregel is nodig om het virus in te dijken zodat we zo snel mogelijk opnieuw kunnen genieten van onze vrijheid.

Door het goede weer beseffen we nog maar eens hoe belangrijk natuurlijk licht is voor ons welzijn. Wist je dat de zon een echte steun is voor onze gezondheid? Over het algemeen heeft het licht meerdere voordelen. Zo kan het niet alleen depressies en slaapstoornissen behandelen, maar ook ons lichaam en slaap stimuleren.

Omdat er nooit genoeg zonlicht in huis kan zijn, geven we enkele tips om nog meer zonlicht binnen te laten.

Tip 1: Kies voor lichte muren

Als je een fris interieur wil, kies dan voor lichte tinten. Een vleugje witte verf op de muren en het plafond en het wordt lichter! Daarnaast zijn beige of parelgrijs kleuren die het licht perfect weerkaatsen. Dit kan de indruk wekken dat er veel natuurlijk licht aanwezig is. Het is natuurlijk niet de bedoeling om “in de schijnwerpers” te staan. Vermijd daarom glanzende verf en geef de voorkeur aan matte verf.

Wat het plafond betreft: kies voor stralend wit!

Voeg zeker ook een andere kleur aan je interieur toe. Geef in dit geval de voorkeur aan koele kleuren die bij het wit passen.

Tip 2: Maak de ramen vrij

Wat de grootte van je ramen ook is, het is belangrijk dat ze goed doorzichtig zijn (of gedeeltelijk bedekt met een luifel). Zo kan je profiteren van het buitenlicht. Pas op dat je niet heel het raam bedekt! Hang de luifels half en laat zo meer licht binnen.

Tip 3: Verzamel spiegels

Spiegels zijn echt fantastisch om een grotere lichtinval te krijgen en het licht te verspreiden in een kamer (vooral in een kleine kamer met kleine ramen). Plaats ze voor de ramen van je woonkamer of voor de helderste muur en haal er zo het maximale uit. Als je ze op een meubelstuk zet, weerkaatsen ze het licht naar het plafond.

grotere lichtinval

Tip 4 : Kies voor een heldere en onopvallende decoratie

Deze tip geldt voor meubels en allerlei decoratieve dingen die je interieur opsmukken: tapijten, kussens, dekens, bedlinnen, gordijnen, … Je mag er zeker van zijn: het zijn echt de details die zorgen voor een heldere kamer.

Tip 5: Leg een parketvloer

Parket speelt overdag met het licht en maakt een donkere ruimte helderder. Plaats hiervoor de latten in de richting van het licht en creëer zo een gevoel van ruimte.

Tip 6: Installeer een lichtreflector

Dit aluminium voorwerp concentreert zonnestralen dankzij een ingenieus systeem van spiegels. Het weerkaatst de stralen waardoor het natuurlijke licht de ruimte binnenkomt. Het is een interessant hulpmiddel voor slecht verlichte kamers. Bovendien is het verstelbaar en uitgerust met magneten. Hierdoor kan je de lichtreflector bevestigen op een vensterbank of de reling van een balkon of terras. Het zorgt zelfs voor lichtinval als het grijs is of regent. Daardoor moet je minder vaak het licht aandoen.

Tip 7: Verdeel woonruimtes en verkies doorzichtige scheidingswanden

Dit zorgt niet alleen voor een vlottere verplaatsing van de ene naar de andere kamer, maar het verhoogt ook het ruimtegevoel. Bovendien optimaliseert het de lichtinval in woonruimtes. Als je de mogelijkheid hebt om twee ruimtes te scheiden door een doorzichtige wand: zeker doen! ’t Is trendy en modern. Bovendien is het verkrijgbaar in een vaste, uitneembare of verschuifbare versie.

Tip 8: Open de ramen!

Het is de beste manier om de eerste zonnestralen binnen te halen. De ramen openen helpt ook om het huis te verluchten, zeker als we weten dat onze binnenlucht vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht.

Tip 9: Ruim je woning op

Je meubels op een andere plaats zetten kan ervoor zorgen dat de zonnestralen beter binnenvallen in je kamers.

Hoe meer meubels er staan, hoe minder licht je binnenlaat. Ruim daarom je kamers op! Vermijd meubels of andere voorwerpen die het licht kunnen belemmeren (bv. bank, planten, …). Snoei de bomen in je tuin die licht wegnemen.

Tip 10: Was je ramen en gordijnen

Vuile ramen maken de kamers behoorlijk donkerder. Ramen zijn gemaakt om licht binnen te laten. Was ze daarom regelmatig zodat het vuil de stralen niet hindert.

Was je gordijnen ook! Zo laten ze meer licht door.

was je ramen

Tip 11: Kies de geschikte lampen

Ledlampen bootsen de kleuren van het natuurlijk licht nauwkeurig na. In combinatie met domotica kunnen ze cycli simuleren die in de buurt van de zon liggen. Dit is bevorderend voor ons welzijn en dat van onze kamerplanten.

Tip 12: Open een dakraam

Dakramen kunnen de lichtinval vergroten. Je kan ook altijd daglicht op zolder binnenlaten. Meer licht laten binnenkomen kan een goede investering zijn om de waarde van je woning te verhogen.

Tip 13: Vergroot je ramen

Dit vergt natuurlijk wel wat werk, maar het zal zorgen voor meer licht. Grote ramen en schuiframen zorgen voor meer natuurlijk licht.

Tip 14: Koop een felle lichttherapielamp

De lichttherapielamp, die in de Scandinavische landen op grote schaal wordt gebruikt, maakt het mogelijk om het gebrek aan daglicht in de winter te compenseren. De verspreiding van dit licht brengt onze interne biologische klok in evenwicht. Je gebruikt de lamp best minstens zeven dagen na elkaar.

Naast het voordeel voor je welzijn, kunnen deze tips je helpen energie te besparen!

We hopen dat je enkele aanpassingen hebt gedaan als de lockdown voorbij is!

Wil je meer tips van Mega lezen? Lees dan zeker onze blogartikels!