Mega is gemiddeld 15% goedkoper dan de grote energieleveranciers

mega goedkoper creg

Volgens een recente studie van de CREG (van december 2020) is Mega gemiddeld 15% goedkoper dan de grootste energieleveranciers. We hebben het onderzoek even onder de loep genomen.

Context: Met deze studie wil de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) de Belgische consument meer informatie geven over de tarieven van de energieleveranciers. Ze deden onderzoek naar de marktaandelen van de leveranciers, prijzen van hun energieproducten en besparingen die de Belgen zouden kunnen realiseren.

Mega, gemiddeld 15% goedkoper dan de 5 grootste leveranciers in België.

Twee keer per jaar vraagt de CREG aan de Belgische leveranciers gegevens over de samenstelling van al hun producten (inclusief verkoops- en hernieuwingstarieven). Op basis van deze informatie en aan de hand van “bubbelgrafieken” (zie pagina 13 tot 19 van de studie) maakte de CREG voor de drie gewesten een globaal overzicht van:

  • het marktaandeel per leverancier
  • en de gewogen prijzen van de “all-in”-factuur. Hiermee bedoelen we de gewogen gemiddelde prijs van alle producten die de leveranciers aanbieden (verkoops- én hernieuwingstarieven meegerekend).

We hebben de grafieken in één tabel samengevat:

creg vergelijking

We kunnen besluiten dat de tarieven van Mega, ongeacht de regio en soort energie, altijd onder de gemiddelde prijs van de afrekeningsfactuur van de vijf grootste Belgische leveranciers liggen.

Daarnaast kunnen we concluderen dat de tarieven van Mega 15% goedkoper zijn dan die van onze voornaamste concurrenten (bij wie 90% van de Belgen klant is).

Wat is het verschil per regio?

Uit de analyse van de producten blijkt ook dat het aandeel van de duurste producten groter is dan dat van de goedkoopste producten.

Volgens de CREG kunnen verbruikers voor elektriciteit en aardgas, alle bestaande tarieven meegerekend, respectievelijk 330 euro en 864 euro besparen in Wallonië, 340 euro en 824 euro in Vlaanderen, en 329 euro en 824 euro in Brussel.

In Wallonië zouden 350 000 huishoudens minstens 240 euro minder kunnen betalen voor elektriciteit en 300 euro voor aardgas.

Voor Vlaanderen schat de CREG dat aantal op 600 000 huishoudens die minstens 240 euro kunnen besparen op elektriciteit en 390 euro op aardgas.

In Brussel zijn dat iets minder dan 200 000 gezinnen die minstens 230 euro kunnen besparen op elektriciteit en 175 000 gezinnen 320 euro op aardgas.

Na het zien van deze cijfers, rijst de vraag …

Waarom kiest de Belg niet altijd voor de goedkoopste energietarieven?

De studie toont inderdaad aan dat de Belgische consument niet altijd kiest voor een goedkoop tarief. En al zeker niet voor dé goedkoopste prijzen van de markt.

Waarom? De CREG schuift deze redenen naar voor:

  • De Belgen beschikken vaak niet over de juiste informatie om de beste keuze te maken. Het is niet ongebruikelijk dat de populairste producten van de leveranciers de duurste zijn. Die producten vertegenwoordigen vaak ook een groot deel van alle contracten. Het zou kunnen dat Belgische verbruikers, zelfs als zij bij hun leverancier blijven, al kunnen besparen door gewoon van tarief te veranderen.
  • ’t Is mogelijk dat de Belgische consumenten het volledige marktaanbod onvoldoende kennen. Dit zou een gevolg kunnen zijn van het feit dat ze weinig belangstelling hebben voor de sector omdat die te ingewikkeld zou zijn.
  • De consumenten kiezen het tarief op basis van andere factoren dan de prijs (bv. niveau van aanvullende diensten). Dat zou de keuze voor een hoger tarief kunnen verklaren.
  • Het gebrek aan transparantie van de energiemarkt in het algemeen.
  • Overstappen naar een andere leverancier levert grote besparingen op, maar is voor de consumenten nog altijd te “beangstigend“. Ze denken dat het ingewikkeld en riskant is (bv. geen energie meer tijdens de overstap). Daarom vertrouwen ze liever op hun vertrouwde leverancier, zelfs als ze dan meer moeten betalen.

Mega, da’s gegarandeerd besparen op je energiefactuur

Mega biedt goedkopere tarieven aan dan haar concurrenten, zowel vandaag als op lange termijn. Je kan dit makkelijk nagaan via de online vergelijker van de CREG.

Vanaf het begin zijn we ervan overtuigd dat energie een basisproduct is dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Waarom fortuinen uitgeven aan te dure energiefacturen als je dit geld ook op andere manieren kan gebruiken? Welke formule of soort dienstverlening je ook wil, wij bieden vandaag goedkopere prijzen aan als je je inschrijft én morgen als we je contract hernieuwen.

We streven naar glasheldere en transparante tariefkaarten die de keuze van de consument vergemakkelijken. Met onze vergelijker kan je perfect nagaan wat de beste optie is voor jou. En als je een vraag hebt, neem dan contact op met ons. Wij helpen je graag verder!

Wil je je leverancier verlaten en je aansluiten bij de binnenkort 600 000 Mega-klanten? ‘t Is eenvoudig! Op enkele minuten tijd kan je klant worden bij Mega en profiteren van onze goedkopere tarieven. Wij regelen de rest!

Als je tenslotte meer wil weten over Mega en de energiesector, lees dan zeker de andere artikels op onze blog. We houden je regelmatig op de hoogte van het laatste nieuws over de energiemarkt. Dit zal je helpen om de sector nog beter te leren kennen!

Bron