MIG 6, wat is dat?

MIG6

Je hebt misschien al iets gehoord of gelezen over MIG 6. Maar wat is dat precies? We leggen het in dit artikel helemaal uit!

Een protocol voor gegevensuitwisseling

Op de energiemarkt zijn er verschillende spelers. De twee voornaamste zijn de energieleveranciers en de netbeheerders. Om energielevering aan klanten te kunnen garanderen, moeten die twee partijen gegevens kunnen uitwisselen op een efficiënte en veilige manier. Dat gebeurt via het communicatiesysteem MIG (momenteel MIG 4). 

We stellen het systeem voor aan de hand van een concreet voorbeeld. Wanneer je klant wordt bij Mega contacteren wij je oude leverancier. We laten hen weten dat de energielevering op jouw adres vanaf een bepaalde datum door Mega verzorgd zal worden. Het contact tussen energieleveranciers verloopt via het elektronische communicatiesysteem; MIG. 

Dat systeem, momenteel MIG 4, wordt binnenkort vernieuwd en zal vanaf dan MIG 6 heten. Het doel is om de informatie-uitwisseling nog veiliger en efficiënter te laten verlopen. MIG 6 zal bovendien beter aangepast zijn aan de nieuwe noden van de klanten en de energiemarkt. 

De overgang naar een nieuw communicatiesysteem gebeurt ook met het oog op de energietransitie. Het doel van die transitie is om fossiele brandstoffen zoveel mogelijk te vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Om dat mogelijk te maken, zullen er heel wat nieuwe locaties voor energieproductie bij moeten komen. De aanpassing en optimalisatie van de datacommunicatiesystemen van de energiemarkt was dan ook een essentiële stap om goed voorbereid aan de overgang te kunnen beginnen.

Wat verandert er voor de klanten?

De aanpassing aan de (nieuwe) noden en verbruiksgewoonten van klant vertaalt zich bijvoorbeeld in het feit dat de nieuwe versie het beheer van slimme meters zal vergemakkelijken. Die worden momenteel overal in België geïnstalleerd. Een ander voorbeeld is dat de elektriciteitsproductie van klanten met zonnepanelen beter opgevolgd zal worden. 

Er zijn tal van voordelen, zowel voor de klanten als voor de energieleveranciers en de netbeheerders.

We sommen er een aantal op:

  • Voor de klanten zal er een betere controle op hun verbruik zijnDankzij de slimme meters ontstaat er toegang tot concrete en frequente informatie.
  • Netbeheerders en energieleveranciers zullen meer gegevens kunnen uitwisselen. Dat zal verschillende processen vergemakkelijken (verandering van leverancier, verhuis, maar ook je eigen productie). 
  • Dankzij de gegevens en verbruiksprofielen van klanten kunnen leveranciers en netbeheerders energiediensten op maat aanbieden.
  • Aanpassing van de vraag in functie van prijssignalen (dynamische, variabele tarieven). 
  • Je zal niet langer aanwezig moeten zijn bij de opname van je meterstanden. Verder zal je ook geen meterstanden meer moeten doorsturen naar je netbeheerder. Deze zullen automatisch worden verstuurd naar zowel je netbeheerder als naar je leverancier.
  • De eigenaars van zonnepanelen zullen de mogelijkheid hebben om aparte contracten te kiezen voor hun afname en injectie.
  • Het zal mogelijk zijn om maandelijks een afrekening te ontvangen.

En bij Mega?

Net als bij alle leveranciers, zal het nieuwe systeem in werking moeten treden voor november 2021. We zullen ons dus in een overgangsfase bevinden, van het oude systeem naar het nieuwe. Dat kan voor enig ongemak zorgen. Uitstel van de startdatum van het contract voor nieuwe inschrijvingen is er daar eentje van. De klanten waar dat uitstel op van toepassing is, werden reeds persoonlijk op de hoogte gebracht. 

Maak je geen zorgen, als je al klant bent bij Mega zal deze aanpassing geen problemen veroorzaken. 

Blijf je graag op de hoogte van de energiemarkt? Volg de meest recente ontwikkelingen hier.