‘t Begint al wat kouder te worden en ons energieverbruik gaat de hoogte in. We moeten ons dus afvragen hoe we minder energie verbruiken. Met onze tips kan je een mooi bedrag sparen waar je iets leuks mee kan doen.
Er zijn heel wat dingen die ervoor kunnen zorgen dat je je huis tijdens de winter comfortabel houdt. We hebben het in dit artikel over:
- handelingen die je makkelijk zelf kan doen
- en technologische snufjes die niet zo duur hoeven te zijn.
Kleine handelingen, een groot verschil
In je woning kan je volgende handelingen uitvoeren die (bijna) gratis zijn!
Vermijd tocht
Er kan langs heel wat plaatsen tocht binnenkomen in je woning: ramen, deuren, sleutelgaten, brievenbussen, etc. Dit zorgt ervoor dat je je huis meer zal moeten verwarmen, wat dan weer leidt tot een hoog gas- en elektriciteitsverbruik.
Je kan dit vermijden door bijvoorbeeld tochtstrips aan te schaffen. Die kan je makkelijk op je deuren of ramen plaatsen. Een ouderwetse tochthond zoals we die allemaal kennen helpt ook natuurlijk altijd! Daarnaast kan je de sleutelgaten of brievenbussen afdekken zodat er via die weg geen koude lucht kan binnenkomen. Let wel op dat je de verluchtingsrooster nooit afdekt. Zo verklein je het risico op een CO-vergiftiging.
Ramen met een dubbele beglazing zijn een echte aanrader als je de toch wil buiten houden. Heb je dit niet? Dan sluit je best je gordijnen als de zon onder gaat en laat je ze open doorheen de dag. Zo kan de zon je huis opwarmen en ga je minder energie verbruiken!
Dek je kranen af
Zorg ervoor dat al het water uit je buitenkranen is voordat het begint te vriezen. Het water zet uit als het bevriest en dit kan zorgen voor scheuren in de leidingen en buitenkranen. Daarnaast kan je ook schuimrubber rond de kraan doen als bescherming tegen de vrieskou.
Ketelonderhoud = grotere efficiëntie
’t Is verplicht om je verwarmingsketel te laten controleren door een erkende technicus. Je moet een ketel op stookolie jaarlijks laten controleren en een aardgasketel tweejaarlijks. Vergeet dit dus niet! Bovendien zorgt een onderhoud voor een hogere efficiëntie van je ketel. Zo kan je dus energie besparen.
Radiator ontluchten
Als je het gevoel hebt dat je radiatoren niet meer voldoende warmte afgeven, zit er mogelijk lucht in! Ontlucht ze voor het begin van de winter. Zo verwijder je de luchtbellen en kan het water weer vlot doorlopen. Op die manier zorg je ervoor dat je je woning op een zo zuinig mogelijke manier kan verwarmen.
Efficiënt wassen
Tijdens de winter kan je – op enkele uitzonderlijke zonnige dagen na – je was niet buiten laten drogen. Een droogkast is dus onmisbaar! Het kan echter ook veel energie verbruiken. Kleine tip: wring je kleren daarom eerst uit voordat je ze in de droogkast stopt. Zo zijn je kleren sneller droog en verbruik je minder energie. Oh ja, zet je wasmachine en droogkast alleen aan als de trommel vol is. Je wil ze toch niet voor niks laten draaien?
Lagere kamertemperatuur
Verder kan je ook altijd de kamertemperatuur wat lager zetten. Volgens de nationale Engelse gezondheidsdienst (NHS) kan iemand die jonger is dan 65 jaar en gezond is de temperatuur gerust lager zetten dan 18°C . Als je het zelf comfortabel vindt natuurlijk! Voor een persoon die ouder is dan 65 of gezondheidsproblemen heeft zou 18°C het minimum zijn.
Investeringen voor een lager energieverbruik
Soms moet je een kleine investering doen waar je op lange termijn de vruchten van plukt.
Isoleer je dak
Een goede dakisolatie bijvoorbeeld! Experts zeggen dat 25% van de warmte verloren gaat via een slecht geïsoleerd dak. Heb je een goede dakisolatie? Dan moet je je geen zorgen maken! Als je isolatie aan vervanging toe is, wacht er dan niet te lang mee. Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië kan je een premie krijgen.
Slimme thermostaat
Via een slimme thermostaat kan je vanop afstand de ideale kamertemperatuur instellen. Je kan bovendien 5-7% minder energie verbruiken. Volgens Energy Saving Trust, een organisatie die de energie-efficiëntie wil bevorderen, kan je tot 80 euro per jaar besparen als je een thermostaat gebruikt. ’t Is namelijk zuiniger om je huis geleidelijk op te warmen in plaats van dit snel te doen als je thuiskomt.
Verlichting
Tijdens de herfst en winter zijn de dagen korter en de nachten langer. We zullen dus onze lichten sneller moeten aansteken. Je kiest dan ook best voor ledlampen die een stuk zuiniger zijn dan de traditionele exemplaren. Dit is echt een investering waar je later veel plezier aan zal beleven. We rekenen het even voor je uit.
Een ledlamp gaat gemiddeld 50 000 uren mee. Als je de lamp 12 uur per dag gebruikt heb je er dus in totaal 11 jaar plezier van. Daarnaast verwachten we dat het de Belg gemiddeld € 111 kost om alle lampen te veranderen naar ledlampen. Zo spaar je gemiddeld € 39 per jaar uit. Op 11 jaar heb je je investering dus meer dan terugverdiend.
Goedkope energie
Je woning (en je energiefactuur) echt comfortabel maken voor de winter doe je ook door de juiste energieleverancier te kiezen. Kies daarom voor Mega. Wij bieden alleen maar goedkopere tarieven aan, zowel vandaag als na elke contracthernieuwing.
Ben je al klant van Mega? Dan zit je goed!
Nog geen klant? Waar wacht je op? Bereken je besparing op slechts 5 minuten tijd via onze online vergelijker.