blog Mega

Minder plastic gebruiken

2021-09-30 / Nina

Wil je graag je ecologische voetafdruk verkleinen? Stap 1 is minder afval produceren. Het zal je alvast niet verbazen dat plastic verpakking de grootste vijand is. Daarom geven we je een aantal tips om dagelijks minder plastic te gebruiken.  

Waarom is plastic een probleem?

Vervuiling

Tot op vandaag blijft plastic waarschijnlijk één van de meest gebruikte materialen die werden uitgevonden door de mens. Je komt het overal tegen; op je werk, onderweg en in je huishouden. Dat is ook precies het probleem. Plastic is vandaag, in al haar vormen, alomtegenwoordig.

Daarnaast is plastic niet biologisch afbreekbaar. Alle plastic voorwerpen die worden achtergelaten in de natuur (verpakkingen, bekers, etc.)  doen er dus erg lang over om te vergaan. Om je een idee te geven: een plastic zakje doet er ongeveer 1000 jaar over om volledig te verdwijnen.

En feestelijke pailletten in verschillende kleurtjes? Daar mag je wel 4 eeuwen voor rekenen!

Overmatig gebruik van plastic vormt dus een groot gevaar voor de natuur, maar dat niet alleen…

Gezondheid

Naast het feit dat plastic erg vervuilend is, is het ook schadelijk voor onze gezondheid. De meeste kunststoffen worden namelijk gemaakt van olie.
We slikken plastic natuurlijk niet vrijwillig in, maar denk eens aan plastic flesjes. Wanneer we hieruit drinken, is de kans dat we kleine plastic deeltjes binnen krijgen niet onbestaande.

Wetenschappers zijn het er alvast over eens dat kleine plastic deeltjes schadelijk zijn voor de gezondheid en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
De oplossing voor al deze problemen? Ons plastic verbruik drastisch verminderen met behulp van de onderstaande tips.

Hoe kan je je plastic verbruik verminderen?

Tot slot…

Door kleine acties als deze toe te passen in ons dagelijkse leven, kunnen we het verschil maken!  

Al bestaan er natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Aarzel niet om jouw eco-tips met ons te delen. 

Neem regelmatig een kijkje op onze blog om nog meer duurzame tips te ontdekken.