Minder plastic gebruiken

Consommation plastique

Wil je graag je ecologische voetafdruk verkleinen? Stap 1 is minder afval produceren. Het zal je alvast niet verbazen dat plastic verpakking de grootste vijand is. Daarom geven we je een aantal tips om dagelijks minder plastic te gebruiken.  

Waarom is plastic een probleem?

Vervuiling

Tot op vandaag blijft plastic waarschijnlijk één van de meest gebruikte materialen die werden uitgevonden door de mens. Je komt het overal tegen; op je werk, onderweg en in je huishouden. Dat is ook precies het probleem. Plastic is vandaag, in al haar vormen, alomtegenwoordig.

Daarnaast is plastic niet biologisch afbreekbaar. Alle plastic voorwerpen die worden achtergelaten in de natuur (verpakkingen, bekers, etc.)  doen er dus erg lang over om te vergaan. Om je een idee te geven: een plastic zakje doet er ongeveer 1000 jaar over om volledig te verdwijnen.

En feestelijke pailletten in verschillende kleurtjes? Daar mag je wel 4 eeuwen voor rekenen!

Overmatig gebruik van plastic vormt dus een groot gevaar voor de natuur, maar dat niet alleen…

Gezondheid

Naast het feit dat plastic erg vervuilend is, is het ook schadelijk voor onze gezondheid. De meeste kunststoffen worden namelijk gemaakt van olie.
We slikken plastic natuurlijk niet vrijwillig in, maar denk eens aan plastic flesjes. Wanneer we hieruit drinken, is de kans dat we kleine plastic deeltjes binnen krijgen niet onbestaande.

Wetenschappers zijn het er alvast over eens dat kleine plastic deeltjes schadelijk zijn voor de gezondheid en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
De oplossing voor al deze problemen? Ons plastic verbruik drastisch verminderen met behulp van de onderstaande tips.

Hoe kan je je plastic verbruik verminderen?

 • Gebruik geen plastic rietjes of bestek: zij zorgen voor maar liefst 4% van het plastic afval in de oceaan. Er bestaan intussen al heel wat voordelige en gemakkelijke alternatieven! Producten in roestvrij staal bijvoorbeeld. Tip: vertel je ober op restaurant of in de bar dat je liever geen plastic rietjes in je glas wilt.
 • Laat kauwgommen achterwege: aanvankelijk bestonden kauwgommen uit chicle, een natuurlijke gom. Vandaag worden ze vooral gemaakt op basis van plastic.
 • Hergebruik bokalen en glazen flessen: houd je confituurpotten of lege flessen fruitsap zeker bij! Je kan ze hergebruiken om eten in te bewaren of zelfs als vaas.
 • Doe je aankopen verpakkingsvrij: producten in klassieke supermarkten zijn vaak oververpakt. Probeer daarom om je aankopen in verpakkingsvrije winkels te doen. Vind hier een winkel in jouw buurt. Het enige wat jij hoeft te doen, is opbergdoosjes of glazen flessen meebrengen! Het is ecologisch & voordelig!
 • Gebruik drinkbussen van roestvrij staal of glas: plastic waterflesjes zijn een ramp voor onze planeet. Je kan simpelweg drinkbussen in roestvrij staal of glazen flessen gebruiken. Dat is nogmaals ecologischer, beter voor de gezondheid én voordeliger.
 • Vermijd online aankopen: enerzijds zit er vaak heel wat overtollig opvulmateriaal in pakjes en anderzijds veroorzaakt de levering ervan vervuiling.
 • Gebruik blokken zeep en shampoo: deze producten gaan veel langer mee dan vloeibare producten in flessen en zo vermijd je ook meteen weer plastic flessen.
 • Vermijd diepvriesproducten: ze zijn erg handig, maar er is nog steeds plastic nodig om ze te verpakken. Bovendien bevatten deze producten vaak chemicaliën en zijn ze dus niet altijd zo gezond. Overweeg daarom om verse producten aan te kopen en deze zelf in te vriezen in opbergdoosjes of glazen potten.
 • Hergebruik je boodschappentassen: laat, indien mogelijk, plastic tassen achterwege. We raden je aan om in plaats daarvan bijvoorbeeld stoffen draagtassen te gebruiken. Heb je herbruikbare plastic tassen? Gooi die dan niet weg en hergebruik ze zoveel mogelijk!
 • Gebruik potloden in plaats van pennen: de meeste pennen en stiften zijn van plastic. Verkies daarom potloden, die zijn meestal van hout gemaakt.
 • Maak je eigen verzorgingsproducten: cosmetica- en verzorgingsproducten hebben vaak plastic verpakkingen. Daar komt ook nog eens bij dat er ook vaak plastic in de producten zelf zit.
 • Gebruik witte azijn om te kuisen: zo beperk je het aantal plastic flessen met huishoudelijke producten. Bovendien kan je met witte azijn je volledige woning schoonmaken! Tip: voeg een paar druppels essentiële olie toe voor een aangename geur.

Tot slot…

Door kleine acties als deze toe te passen in ons dagelijkse leven, kunnen we het verschil maken!  

Al bestaan er natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Aarzel niet om jouw eco-tips met ons te delen. 

Neem regelmatig een kijkje op onze blog om nog meer duurzame tips te ontdekken.