Natuurlijke of biologische verzorgingsproducten: wat kiezen?

biologische verzorgingsproducten

Momenteel zijn alle kleine ecologische manieren van belang om een positieve invloed uit te oefenen op het milieu. Daarom zochten we uit welke duurzame cosmetica je best kiest. Geven we de voorkeur aan natuurlijke of biologische verzorgingsproducten?

De ecologische transitie gaat niet alleen over groene energie, afval sorteren, zachte mobiliteit of lokaal voedsel… Heb je er ooit aan gedacht om je gewoontes in de badkamer te veranderen? Je kan vandaag de dag natuurlijke cosmetica kopen of zelf cosmetica produceren op een duurzame manier. Deze verzorgingsproducten zijn, naast het feit dat ze milieuvriendelijk zijn, beter voor je huid en lichaam. Misschien is het de moeite waard om hier wat meer over te weten te komen? We onderzochten het voor jou en dit zijn onze bevindingen.

Waarom de traditionele cosmetica boycotten?

Je kan het je wel voorstellen: als we het over traditionele cosmetica hebben, hebben we het over chemie. Het proces maakt gebruik van alle mogelijke chemische technieken om hun product te kunnen aanbieden tegen de beste prijs. Om dit te doen, gebruiken ze een heleboel ingrediënten tijdens het productieproces (bv. petrochemische stoffen, polymeren, siliconen, etc.). Fabrikanten maken zich uiteraard geen zorgen over de invloed op het milieu of jouw gezondheid. Je gaat dus best bewust om met je verzorgingsproducten! In kleine hoeveelheden zijn ze niet gevaarlijk. Toch kunnen deze ‘giftige’ ingrediënten door herhaaldelijk gebruik een giftige cocktail worden die het risico op kanker kan verhogen. Zolang de overheid ze niet verbiedt, kan je ze beter niet kopen!

We vragen niet om alle cosmetica uit je leven te bannen. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven die niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Denk maar aan biologische en natuurlijke cosmetica. Maar ook in dat geval laat je je best informeren.

Biologische of natuurlijke cosmetica, wat is het verschil?

Om te beginnen is het best dat je begrijpt hoe natuurlijke en biologische verzorgingsproducten zijn opgebouwd. Nee, ’t is niet hetzelfde! We leggen het verschil uit.

Biologische verzorgingsproducten

Een biologisch huidverzorgingsproduct is een product…

 • dat producenten creëerden via een milieu- en diervriendelijk proces;
 • zonder de schadelijke chemische stoffen die men wel gebruikt in conventionele cosmetica (synthetische parfums, chemische kleurstoffen, siliconen, parabenen, etc.);
 • dat bestaat uit minstens 95% natuurlijke ingrediënten uit de biologische landbouw. Slechts 95%? Een kleine toevoeging van chemische ingrediënten is nodig voor de juiste conservering. De natuur kan veel, maar niet alles. Om dit probleem te verhelpen gebruikt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) goedgekeurde en toegelaten bewaarmiddelen om zo het product te “beschermen”;
 • waarvan de verpakking niet schadelijk is voor het milieu;
 • dat “biologisch” gelabeld is. Het “bio”-label biedt inderdaad enkele garanties. Dit is echter niet het geval met het “natuurlijke” label, omdat dit veel onduidelijker en minder veeleisend is.

Natuurlijke cosmetica

Een natuurlijk schoonheidsproduct is een product dat…

 • bestaat uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Deze ingrediënten zijn levend, ruw en actief (bv. water, klei, zouten, planten, etc.) en hebben een chemische transformatie ondergaan. Je snapt het wel: we kunnen in dit geval niet spreken van 100% natuurlijke cosmetica. Zonder de “hulp” van chemische bewaarmiddelen is het moeilijk om een goede bewaring van de productformule te garanderen.
 • niet onderworpen is aan regels of controles zoals biologische cosmetica. Een schoonheidsproduct is natuurlijk als het minstens 0,1% ingrediënten van natuurlijke oorsprong bevat. Je krijgt hierbij echter niet dezelfde garanties als gecertificeerde biologische verzorgingsproducten. Het zogenaamde “natuurlijke” product is heel wat minder strikt: geen schadelijke ingrediënten, geen minimumpercentage aan biologisch geteelde ingrediënten, etc. Bovendien beweren sommige cosmeticaproducten meer dan 95% aan natuurlijke ingrediënten te bevatten (ook al zitten er dan ingrediënten in zoals siliconen, etc.).

“Natuurlijke” cosmetica en greenwashing?

Merken maken nog wel eens misbruik van greenwashing. Ze doen zich (en hun producten) dan groener voor dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ze profiteren uiteraard van de onduidelijkheid rond natuurlijke en biologische producten. Op die manier verkopen cosmetica die er duurzaam uitzien aan onwetende consumenten. Pas daarom op voor producten waarop vermeld staat dat ze “0% siliconen en parabenen” bevatten. Daarnaast koop je ook best geen producten met opvallende verpakkingen. Merken zullen hun cosmetica altijd als gezonde en milieuvriendelijke producten proberen te verkopen. Er is maar één oplossing voor ons als consument: leer goede, natuurlijke cosmetica herkennen door de samenstelling ervan te ontcijferen.

Hoe de samenstelling van cosmetica te weten komen?

Wat je moet controleren is het INCI-etiket (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Controleer de belangrijkste ingrediënten, zoek naar natuurlijke extracten (vermeld in het Latijn), organische extracten (meestal gemarkeerd met een sterretje) en schadelijke ingrediënten zoals parabenen, siliconen, PEG, PPG, minerale oliën, SLS, etc.

Werkt biologische cosmetica wel?

Vergeet de misleidende ideeën die je hebt gehoord over biologische cosmetica als:

 • Te duur! Dat was jaren geleden het geval, maar gelukkig zijn de biologische producten nu goedkoper. Steeds meer merken bieden cosmetica aan met het label “biologisch”. De concurrentie helpt de prijzen te verlagen en vandaag de dag gebruiken fabrikanten geen verpakkingen meer. Die zijn duur en vervuilen bovendien de planeet.
 • Ze zijn effectief omdat de basisingrediënten waaruit ze bestaan zelf effectief zijn.
 • De laatste jaren zijn biologische producten verbeterd op het vlak van structuur, geuren, etc. Ze zijn zo goed geëvolueerd dat ze vandaag de dag dezelfde werking hebben als traditionele cosmetica.

Waarom zou je moeten kiezen voor biologische verzorgingsproducten?

Hier zijn alvast 4 goede redenen:

 1. Geen gevaar

Biologische verzorgingsproducten bevatten geen kankerverwekkende stoffen of hormoonontregelaars. Ze vormen dus geen enkel gevaar voor je gezondheid. Het is uiterst belangrijk om voorzichtig te zijn met de producten die je gebruikt. Best vermijd je altijd schadelijke producten. Onze huid neemt werkelijk alles op wat we erop smeren.

 1. ’t Is ecologisch

De juiste badkamerproducten kiezen heeft een positieve invloed op het milieu!

De productiemethodes van biologische cosmetica zijn ontworpen om zo veel mogelijk in harmonie met de natuur te zijn (beperking van de afvalproductie, recycleerbare verpakkingen, etc.). Dus als je biologisch koopt, toon je respect voor onze planeet.

niet op dieren getest

 1. Respect voor de dieren

Biologisch kopen, da’s kiezen voor producten die niet op dieren getest zijn. Daarnaast bevatten deze producten geen bestanddelen van dierlijke oorsprong. We maken een uitzondering voor producten die een dier op natuurlijke wijze produceert (bv. honing, bijenwas, melk, etc.).

 1. Een oplossing voor je huidproblemen

Biologische cosmetica zijn veel beter voor je huid. Als je last hebt van acne, eczeem of psoriasis is een biologisch product zeker de oplossing! Gebruik geen irriterende chemicaliën, minerale oliën of siliconen meer die je poriën verstoppen. Kies voor natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige oliën, aloë vera, honing of etherische oliën.

Je eigen cosmetica maken

Sommigen onder ons zijn er al aan begonnen… De coronacrisis heeft onze consumptiegewoonten volledig veranderd. Tijd om zelf te experimenteren: koken, tuinieren of zelf cosmetica maken!

Hoe je daaraan begint, ontdek je hier! Wil je meer weten? Lees ook onze tips om energie te besparen.