blog Mega

Natuurlijke of biologische verzorgingsproducten: wat kiezen?

2021-09-21 / Dieter

Momenteel zijn alle kleine ecologische manieren van belang om een positieve invloed uit te oefenen op het milieu. Daarom zochten we uit welke duurzame cosmetica je best kiest. Geven we de voorkeur aan natuurlijke of biologische verzorgingsproducten?

De ecologische transitie gaat niet alleen over groene energie, afval sorteren, zachte mobiliteit of lokaal voedsel… Heb je er ooit aan gedacht om je gewoontes in de badkamer te veranderen? Je kan vandaag de dag natuurlijke cosmetica kopen of zelf cosmetica produceren op een duurzame manier. Deze verzorgingsproducten zijn, naast het feit dat ze milieuvriendelijk zijn, beter voor je huid en lichaam. Misschien is het de moeite waard om hier wat meer over te weten te komen? We onderzochten het voor jou en dit zijn onze bevindingen.

Waarom de traditionele cosmetica boycotten?

Je kan het je wel voorstellen: als we het over traditionele cosmetica hebben, hebben we het over chemie. Het proces maakt gebruik van alle mogelijke chemische technieken om hun product te kunnen aanbieden tegen de beste prijs. Om dit te doen, gebruiken ze een heleboel ingrediënten tijdens het productieproces (bv. petrochemische stoffen, polymeren, siliconen, etc.). Fabrikanten maken zich uiteraard geen zorgen over de invloed op het milieu of jouw gezondheid. Je gaat dus best bewust om met je verzorgingsproducten! In kleine hoeveelheden zijn ze niet gevaarlijk. Toch kunnen deze ‘giftige’ ingrediënten door herhaaldelijk gebruik een giftige cocktail worden die het risico op kanker kan verhogen. Zolang de overheid ze niet verbiedt, kan je ze beter niet kopen!

We vragen niet om alle cosmetica uit je leven te bannen. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven die niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Denk maar aan biologische en natuurlijke cosmetica. Maar ook in dat geval laat je je best informeren.

Biologische of natuurlijke cosmetica, wat is het verschil?

Om te beginnen is het best dat je begrijpt hoe natuurlijke en biologische verzorgingsproducten zijn opgebouwd. Nee, ’t is niet hetzelfde! We leggen het verschil uit.

Biologische verzorgingsproducten

Een biologisch huidverzorgingsproduct is een product…

Natuurlijke cosmetica

Een natuurlijk schoonheidsproduct is een product dat…

“Natuurlijke” cosmetica en greenwashing?

Merken maken nog wel eens misbruik van greenwashing. Ze doen zich (en hun producten) dan groener voor dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ze profiteren uiteraard van de onduidelijkheid rond natuurlijke en biologische producten. Op die manier verkopen cosmetica die er duurzaam uitzien aan onwetende consumenten. Pas daarom op voor producten waarop vermeld staat dat ze “0% siliconen en parabenen” bevatten. Daarnaast koop je ook best geen producten met opvallende verpakkingen. Merken zullen hun cosmetica altijd als gezonde en milieuvriendelijke producten proberen te verkopen. Er is maar één oplossing voor ons als consument: leer goede, natuurlijke cosmetica herkennen door de samenstelling ervan te ontcijferen.

Hoe de samenstelling van cosmetica te weten komen?

Wat je moet controleren is het INCI-etiket (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Controleer de belangrijkste ingrediënten, zoek naar natuurlijke extracten (vermeld in het Latijn), organische extracten (meestal gemarkeerd met een sterretje) en schadelijke ingrediënten zoals parabenen, siliconen, PEG, PPG, minerale oliën, SLS, etc.

Werkt biologische cosmetica wel?

Vergeet de misleidende ideeën die je hebt gehoord over biologische cosmetica als:

Waarom zou je moeten kiezen voor biologische verzorgingsproducten?

Hier zijn alvast 4 goede redenen:

  1. Geen gevaar

Biologische verzorgingsproducten bevatten geen kankerverwekkende stoffen of hormoonontregelaars. Ze vormen dus geen enkel gevaar voor je gezondheid. Het is uiterst belangrijk om voorzichtig te zijn met de producten die je gebruikt. Best vermijd je altijd schadelijke producten. Onze huid neemt werkelijk alles op wat we erop smeren.

  1. ’t Is ecologisch

De juiste badkamerproducten kiezen heeft een positieve invloed op het milieu!

De productiemethodes van biologische cosmetica zijn ontworpen om zo veel mogelijk in harmonie met de natuur te zijn (beperking van de afvalproductie, recycleerbare verpakkingen, etc.). Dus als je biologisch koopt, toon je respect voor onze planeet.

niet op dieren getest

  1. Respect voor de dieren

Biologisch kopen, da’s kiezen voor producten die niet op dieren getest zijn. Daarnaast bevatten deze producten geen bestanddelen van dierlijke oorsprong. We maken een uitzondering voor producten die een dier op natuurlijke wijze produceert (bv. honing, bijenwas, melk, etc.).

  1. Een oplossing voor je huidproblemen

Biologische cosmetica zijn veel beter voor je huid. Als je last hebt van acne, eczeem of psoriasis is een biologisch product zeker de oplossing! Gebruik geen irriterende chemicaliën, minerale oliën of siliconen meer die je poriën verstoppen. Kies voor natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige oliën, aloë vera, honing of etherische oliën.

Je eigen cosmetica maken

Sommigen onder ons zijn er al aan begonnen… De coronacrisis heeft onze consumptiegewoonten volledig veranderd. Tijd om zelf te experimenteren: koken, tuinieren of zelf cosmetica maken!

Hoe je daaraan begint, ontdek je hier! Wil je meer weten? Lees ook onze tips om energie te besparen.