blog Mega

Hoe maak je optimaal gebruik van je verwarming?

2022-12-01 / Nina

De afgelopen weken zijn de temperaturen beginnen dalen. Misschien heb jij, net als vele anderen, je verwarming al aangezet. Maar weet je ook hoe je optimaal gebruik kunt maken van jouw verwarming? In dit artikel ontdek je een aantal tips om deze winter energie te besparen, zonder te moeten inboeten op comfort!

Tijdens de winter verbruiken we de meeste energie. Dat komt natuurlijk omdat we onze verwarming tijdens deze periode het meest gebruiken. Aangezien de verwarming verantwoordelijk is voor een groot deel van het winterverbruik, kan het interessant zijn om eens na te denken over hoe je jouw woning minder, maar tegelijk ook beter kunt verwarmen.

Wij geven je een aantal tips om je verwarming te optimaliseren!

Onderhoud van je verwarmingsketel 

Een eerste, en onmisbare, stap om alles uit je verwarmingssysteem te halen is regelmatig een onderhoud van je verwarmingsketel inplannen. In België moeten cv-ketels op gas elke twee jaar nagekeken worden (in Wallonië geldt er een uitzondering voor ketels met een vermogen dat lager is dan 100kW, voor die ketels vindt het onderhoud om de drie jaar plaats). Mazoutinstallaties moeten daarentegen in elke regio jaarlijks gecontroleerd worden. Het onderhoud moet steeds worden uitgevoerd door een erkende vakman.

Tijdens het onderhoud worden verschillende zaken gecontroleerd. De technieker zal ook steeds de volgende 3 handelingen uitvoeren:

Het onderhoud van je verwarmingsketel garandeert niet alleen de goede werking ervan (en voorkomt onaangename storingen midden in de winter), maar is ook essentieel voor jouw veiligheid en de bescherming van het milieu. Een storing kan immers erg schadelijk zijn, zowel voor jouw gezondheid als voor het milieu.

Je plant het onderhoud van je verwarmingsketel daarom best op tijd in. Wanneer de winter aanbreekt, zit de agenda van erkende technieker namelijk vaak al vol.

Ontlucht je radiatoren 

Ook wanneer jouw ketel reeds is nagekeken, controleer je best af en toe zelf of alles nog goed werkt. Het water moet immers te allen tijde correct kunnen circuleren. Daarom ontlucht je jouw radiatoren best minstens één keer per jaar, vóór je begint te verwarmen.

Wat is het doel van het ontluchten van de radiatoren? Soms ontstaan er luchtbellen in de leidingen die een optimale verwarming verhinderen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je merkt dat niet al jouw radiatoren op dezelfde manier opwarmen of sommige delen kouder aanvoelen dan andere. Ook als jouw radiatoren abnormale geluiden maken, kan het tijd zijn om ze te ontluchten.

Hoe ontlucht ik een radiator? 

  1. Zet je ketel in zomerstand of schakel hem helemaal uit.
  2. Draai de radiatorkranen dicht en wacht tot de watertemperatuur is afgekoeld.
  3. Gebruik een ontluchtingssleuteltje om het ventiel aan de zijkant van de radiator open te draaien en de radiator te ontluchten.
  4. Gebruik een doekje om eventueel vocht op te vangen. Zodra er geen lucht, maar water uit het ventiel komt, kun je het ventiel weer sluiten.

Klaar! Nu kun je jouw ketel opnieuw opstarten en de radiatorkranen weer opendraaien. Ben je zelf niet zo handig? Contacteer dan een expert om jouw radiatoren te laten ontluchten.

Verlaag de temperatuur van je ketel 

Na het onderhoud van je ketel en het ontluchten van je radiatoren zou jouw verwarmingsinstallatie optimaal moeten werken! Controleer wel nog even of de temperatuur van je ketel goed is afgesteld. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager het rendement! Daarom raadt men aan om in de winter een temperatuur van 70°C (en in de zomer 60°C) niet te overschrijden. Als je de temperatuur met slechts één graad verlaagt, kun je alvast 3% warmteverlies in de leidingen voorkomen.

Andere tips 

Er zijn nog enkele andere dingen die je kunt doen om je verwarming nog beter te laten presteren:

Tot slot… 

Je weet nu precies hoe je alles uit je verwarming kunt halen en deze winter kunt genieten van een optimale verwarming. Vergeet ook niet om je thermostaat (als je die hebt) goed in te stellen. De ideale temperatuur voor leefruimtes bedraagt maximaal 19°C en in de slaapkamer 16 of 17°C. Verwarm dus niet meer dan nodig is! De goedkoopste energie is namelijk nog steeds de energie die je niet verbruikt!

Raadpleeg onze blog voor nog meer tips om deze winter (en het hele jaar door) energie te besparen.