Overal energiebronnen

sources d'énergie

Wist je dat bijna alles dat ons omringt ooit een energiebron kan worden? In een tijdperk waarin hernieuwbare energie meer en meer aanwezig is, groeit ook de zoektocht naar alternatieve energiebronnen. Wij stellen je de meest verbazingwekkende energiebronnen van vandaag voor.

Methaan

Koeien in de weiOrganisch afval zoals koeienmest, huisvuil, varkensmest,… is rijk aan bacteriën. Deze mestproducten worden gebruikt voor vergisting. Het eindresultaat van het vergistingsproces is methaan, een biogas dat we kunnen gebruiken om onze woningen te verwarmen.

Hoe werkt dat precies? Het afval wordt opgeslagen in aangepaste, luchtdichte tanks. Bacteriën kunnen zich in deze omgeving in sneltempo vermenigvuldigen en breken het afval af. Zo wordt methaan geproduceerd dat vervolgens opgeslagen en getransporteerd kan worden. Het gaat dus om een natuurlijke energiebron!

Volgens hetzelfde idee ontstond er de afgelopen jaren een project waarbij methaan van op de bodem van het Kivumeer in Rwanda gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Een groot deel van de plaatselijke bevolking heeft immers nog steeds geen toegang tot elektriciteit. Dankzij dit project zou het aantal mensen met toegang tot elektriciteit verdubbeld kunnen worden.

Zonnewind

ZonsondergangDat de zon licht geeft, wisten we natuurlijk al. Maar wist je al dat de zon ook wind produceert? Het gaat hierbij niet om luchtcirculatie, zoals wij gewend zijn, maar om plasma. Dit plasma is een soort van energierijk gas. Elke dag stuurt dat plasma ons honderd miljard keer meer energie dan de mensheid nodig heeft. We spreken dus van een enorme energiebron. Deze energie te pakken krijgen, is dan weer een ander verhaal.

Toch zijn Amerikaanse onderzoekers ervan overtuigd dat het mogelijk is. Ze hebben een satelliet ontworpen die ze in een baan rond de zon willen plaatsen en die de energie van de zonnewind zal opvangen. De satelliet zal deze energie vervolgens naar de aarde sturen in de vorm van infraroodstralen. Hoewel de uitvoering van dit project nog niet voor meteen is, zou men binnenkort al miniatuurversies van het project kunnen inzetten om elektriciteit te voorzien tijdens ruimtemissies.

Duurzaam dansen?

Bepaalde materialen kunnen onder invloed van mechanische spanning (druk of trillingen) omgezet worden in elektriciteit.Mensen dansen in club

Deze eigenschap wordt ook wel het Piëzo-elektrisch effect genoemd. Zo gebruikte de Rotterdamse dansclub WATT de danspassen van hun bezoekers om stroom op te wekken voor hun spotlampen. De vloer van de club absorbeerde kinetische energie die vervolgens werd omgezet in elektriciteit. Elke feestganger kon op die manier tot 20 watt opleveren (tenminste, als de muziek goed was). Dankzij deze methode kon de dansclub elke avond zelf elektriciteit voorzien. Hetzelfde concept zou bijvoorbeeld ook toegepast kunnen worden op een autosnelweg, waarbij de wegverlichting dan gevoed wordt door de trillingen van de auto’s op het wegdek.

Bliksem

Bliksemschicht slaat inBij een bliksemschicht komt er 5 gigajoule vrij. Dat staat gelijk aan 145 liter olie, gratis en voor niets! Het is niet voor niets dat de mens er al sinds jaar en dag van droomt om gebruik te kunnen maken van deze energie. Er vonden al verschillende pogingen plaats, helaas zonder veel resultaat. De conclusie is zo goed als unaniem: bliksem is te onvoorspelbaar en onmogelijk op te slaan. Maar zeg nooit nooit! Misschien vinden wetenschappers in de toekomst dankzij de technologische vooruitgang toch een bruikbare oplossing.

Graag een whisky’tje?

Glas met whiskey op tafelDe Schotten, gekend om hun heerlijke whisky, zijn er in geslaagd om de eerste biobrandstof te ontwikkelen op basis van een bijproduct van whisky. Ze hopen binnenkort een eerste demonstratie-installatie te kunnen bouwen. Zowel auto’s als vliegtuigen zouden gebruik kunnen maken van deze biobrandstof. Dat noemen we pas het nuttige aan het aangename koppelen!

Vulkanische warmte

Actieve vulkaan met lavaHet principe van geothermie ken je misschien al. We gebruiken hierbij warmte uit de ondergrond als verwarmingstechniek. Hoe dieper in de ondergrond, hoe warmer het gesteente en het grondwater wordt.

Je kan je dus al voorstellen dat vulkanische geothermie een superkrachtige variant is van klassieke geothermie. Bij deze vorm van geothermie wordt er nog dieper gegraven rond actieve vulkanen. Vervolgens injecteert men water in de buizen, dat dan gaat koken. De stoom die hierbij vrijkomt kan turbines aandrijven die elektriciteit produceren. Ongelooflijk, toch?

Sommige landen, zoals Guatemala, rekenen op deze techniek om hun energiebehoeften voor 2022 aan te vullen. In IJsland, een land met heel wat vulkanische activiteit, wordt vulkanische geothermie al jaren toegepast.

Transpiratie

Zoals je ziet, hebben we het beste voor het laatst bewaard.

Je wist misschien al dat zweet suiker bevat en dat suiker een energiebron is. Onderzoekers hebben onlangs een oplaadbare batterij ontwikkeld die je onder je oksel moet dragen. Deze batterij oxideert de suiker uit je zweet en zet die om in elektrische energie. Deze technologie kan zelfs een led-lamp doen oplichten. Ondertussen gaat het onderzoek naar mogelijke stroom voor elektronische apparaten onafgebroken door. Denk maar aan sensoren die de pols van atleten meten of het glucosegehalte van diabetespatiënten.

Luiers als verwarming

Pasgeborenen hebben soms wel 10 luiers per dag nodig (of meer). Toch zijn ze niet de enigen die hier nood aan hebben. Zo is de verkoop van luiers voor volwassenen in Japan sterk gestegen door de vergrijzing van de bevolking. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om al deze gebruikte luiers te benutten. De luiers worden gefermenteerd, versnipperd en gedroogd. Ze worden op deze manier getransformeerd in geurloze snippers (gelukkig maar) die gebruikt kunnen worden voor biomassaketels of elektrische systemen. Dankzij dit proces kan er tot 5000 kCal elektriciteit geproduceerd worden! Niet slecht, hé!

Conclusie…

Zoals we al zeiden, zijn er overal energiebronnen. Wie weet welke energiebronnen we in de toekomst zullen gebruiken voor onze woning!

In afwachting van al deze innovatieve technologieën is de beste manier om van goedkopere energie te genieten nog altijd klant zijn bij Mega. Vul onze online simulatie in en ontdek hoe ook jij kan besparen als klant bij Mega!