blog Mega

Overal energiebronnen

2023-08-02 / Nina

Je staat er misschien niet bij stil, maar we zijn elke dag omringd door energiebronnen. In een tijdperk waarin hernieuwbare energie meer en meer aanwezig is, groeit ook de zoektocht naar alternatieve energiebronnen. Ben jij ook benieuwd naar welke energiebronnen we in de toekomst zullen gebruiken? Lees snel verder!

De toekomst van energie staat volledig in het teken van efficiënt energiebeheer, onder andere dankzij digitale meters, en duurzame energiebronnen. Zonne-energie zal natuurlijk een belangrijke rol blijven spelen, zeker in combinatie met de opkomst van de thuisbatterij. Toch zijn er ook heel wat andere energiebronnen waar we de komende decennia op zullen kunnen rekenen. Hieronder vind je een overzicht van verschillende mogelijke energiebronnen, waarbij de ene al wat haalbaarder of origineler is dan de andere.

De zon: een onuitputbare bron

Zonnewind en –brandstof

Behalve elektriciteit kan de zon ook wind en brandstof produceren! Wanneer we spreken van windproductie door de zon, gaat het echter niet om luchtcirculatie, zoals wij gewend zijn, maar om plasma. Dit plasma is een soort van energierijk gas. Elke dag stuurt dat plasma ons honderd miljard keer meer energie dan de mensheid nodig heeft. We spreken dus van een enorme energiebron. Deze energie te pakken krijgen, is dan weer een ander verhaal. Amerikaanse onderzoekers hebben een satelliet ontworpen die de energie van de zonnewind kan opvangen en vervolgens naar de aarde kan sturen in de vorm van infraroodstralen. Binnenkort zou men alvast miniatuurversies van het project kunnen inzetten om elektriciteit te voorzien tijdens ruimtemissies.

ZonsondergangDaarnaast kan er via de zon ook een duurzame vloeistof gegenereerd worden die gebruikt kan worden als brandstof voor de auto. Ze doen dit door water en CO2 tot 1500 graden te verhitten en dit om te vormen tot een brandstof die gebruikt kan worden in een verbrandingsmotor. Tijdens het proces halen ze evenveel CO2 uit de lucht als ze produceren. Een groot voordeel is dan ook dat deze technologie klimaatvriendelijk is. Je zou het kunnen vergelijken met de werking van Mega’s CO2-compensatie!

Energie uit lucht 

Een andere duurzame én goedkope energiebron, die bovendien 24/24 en 7/7 beschikbaar is, is lucht. Amerikaanse onderzoekers slaagden erin om een generator, de Air-gen, te ontwerpen die wordt aangedreven op lucht. De Air-gen zet, samen met nanodraden uit de Geobacter-bacterie, kleine hoeveelheden waterdamp uit de lucht om in elektrische stroom. Momenteel kan men slechts kleine aantallen stroom genereren via het “Air-gen”. De volgende stap is om kleine toestellen, zoals smartwatches, van stroom te voorzien. Zodra de Air-gen ook op grote schaal kan worden ingezet, zal deze technologie nog meer indrukwekkende projecten kunnen realiseren.

Nachtelijke zonne-energie 

Wist je al dat er ook ‘s nachts elektriciteit kan worden geproduceerd via panelen? Infraroodstraling is één van de manieren waarop ‘s nachts energie kan worden opgewekt. Overdag schijnt de zon en warmt de aarde op. ‘s Nachts geeft de aarde deze warmte weer af via infraroodstraling. Door een paneel op de aarde te richten kan men deze warmte omzetten in stroom. Momenteel produceert zo’n anti-paneel één vierde van de opbrengst van een standaard zonnepaneel dat overdag stroom opwekt.

Bliksem

Bliksemschicht slaat inOok als de zon niet schijnt, kunnen we energie uit het weer halen! Bij een bliksemschicht komt er namelijk maar liefst 5 gigajoule vrij. Dat staat gelijk aan 145 liter olie, gratis en voor niets! Het is niet voor niets dat de mens er al sinds jaar en dag van droomt om gebruik te kunnen maken van deze energie. Er vonden al verschillende pogingen plaats, helaas zonder veel resultaat. De conclusie is zo goed als unaniem: bliksem is te onvoorspelbaar en onmogelijk op te slaan. Maar zeg nooit nooit!

Methaan 

Organisch afval zoals koeienmest, huisvuil, varkensmest,… is rijk aan bacteriën. Deze mestproducten worden gebruikt voor vergisting. Het eindresultaat van het vergistingsproces is methaan, een biogas dat we kunnen gebruiken om onze woningen te verwarmen.

Hoe dat precies werkt? Het afval wordt opgeslagen in aangepaste, luchtdichte tanks. Vervolgens breken bacteriën het afval in sneltempo af. Zo wordt methaan geproduceerd dat vervolgens opgeslagen en getransporteerd kan worden. Het gaat dus om een natuurlijke energiebron!

Vulkanische warmte 

Actieve vulkaan met lavaHet principe van geothermie ken je misschien al. Men gebruikt hierbij warmte uit de ondergrond als verwarmingstechniek. Hoe dieper in de ondergrond, hoe warmer het gesteente en het grondwater wordt.

Je kan je dus al voorstellen dat vulkanische geothermie een superkrachtige variant is van klassieke geothermie. Bij deze vorm van geothermie wordt er nog dieper gegraven rond actieve vulkanen. Vervolgens injecteert men water in de buizen, dat dan gaat koken. De stoom die hierbij vrijkomt kan turbines aandrijven die elektriciteit produceren. Ongelooflijk, toch?

 

Merkwaardige energiebronnen 

Behalve de grotendeels natuurlijke energiebronnen die hierboven aan bod kwamen, bestaan er ook een aantal minder voor de hand liggende manieren om energie op te wekken.

Conclusie…

Zoals we al zeiden, zijn er overal energiebronnen. Wie weet welke energiebronnen we in de toekomst zullen gebruiken voor onze woning!

In afwachting van al deze innovatieve technologieën is de beste manier om van goedkopere energie te genieten nog altijd klant zijn bij Mega. Vul onze online simulatie in en ontdek hoe ook jij kan besparen als klant bij Mega!