Piekuren en daluren? Wat zijn dat precies?

Heure pleine, heure creuse ? Cela veut dire quoi exactement ?

Je weet misschien al dat er twee soorten tarieven bestaan die je elektriciteitsfactuur kunnen beïnvloeden. Het gaat om het enkelvoudig en het tweevoudig tarief. We leggen je graag uit wat deze tarieven precies inhouden zodat je kan ontdekken wat voor jou de beste optie is.

Enkelvoudige of tweevoudige meter

Afhankelijk van jouw type meter of de instellingen van je meter, heb je een enkelvoudige of tweevoudige meter.

Met een enkelvoudige meter (met maar één teller) betaal je altijd, ongeacht het tijdstip, dezelfde prijs per kWh. We spreken in dit geval van een ‘enkelvoudig tarief’ of ‘normaal tarief’.

Met een tweevoudige meter (met een dag- en een nachtteller) hangt de prijs per kWh af van het tijdstip waarop je verbruikt. Zo zijn er piekuren (overdag) en daluren (‘s nachts en in het weekend). Het verbruik tijdens de daluren (gedurende 8 uren ‘s avonds en ‘s nachts) is doorgaans goedkoper. De tijdschema’s van de piek- en daluren worden bepaald door je netbeheerder. In het algemeen zijn de daluren tussen 22 uur en 7 uur ‘s ochtends en van vrijdagavond 22 uur tot maandagochtend 7 uur.

Welk tarief is het voordeligst?

Compteur_jour_nuit

Dat hangt af van de indeling van je huis en je verbruiksgedrag. Indien je verwarming en warm water op elektriciteit werken, zal het tweevoudig tarief voordeliger zijn. Hetzelfde geldt voor je warmwaterboiler, indien deze tijdens de daluren actief is. Je laat ook best je elektrische apparaten (wasmachine, droogkast, vaatwasser) tijdens de daluren draaien.

Samengevat: indien je meer dan 50% van je elektriciteit tijdens de daluren verbruikt, kan het interessant zijn om voor het tweevoudig tarief te kiezen. Ook wanneer je verbruik tijdens de daluren (‘s nachts en in het weekend) meer dan 30% van je totale verbruik bedraagt en je al een tweevoudige meter hebt, is het interessanter om het tweevoudig tarief te behouden. Je blijft je meest energieverslindende huishoudelijke apparaten dus ook best gebruiken tijdens de daluren. In andere gevallen is het aangewezen om te kiezen voor het enkelvoudig tarief / het te behouden indien je het al gebruikt.

Hoe kan ik genieten van het dag- en nachttarief? 

In het geval dat je een enkelvoudige meter hebt en je deze wilt vervangen door een tweevoudige meter, moet je je distributienetbeheerder (DNB) contacteren. Deze is niet enkel verantwoordelijk voor de kwaliteit van je netwerk en je aansluiting, maar houdt zich ook bezig met de technische controle van je meters.

Afhankelijk van je netbeheerder zal de vervanging van een enkelvoudige teller door een tweevoudige teller enkele honderden euro’s kosten. Je contacteert dus best je DNB om een offerte te laten opstellen. Als je het omgekeerde wilt doen en je tweevoudige teller wilt vervangen door een enkelvoudige teller zal dit goedkoper zijn. Ook in dit geval neem je best eerst contact op met je netbeheerder.

Ten slotte…

Overschakelen op het dag- en nachttarief is geen beslissing die je zomaar moet nemen. De beslissing hangt immers af van heel wat factoren.

De tarieven van Mega hebben niets te verbergen. We stellen jullie de laagste energietarieven van de markt voor. Onze tarieven  zijn altijd inclusief dienstverlening op maat; van online self-service tot gepersonaliseerde ondersteuning aan de telefoon.

Daarenboven hebben we vaste en variabele tariefformules. Zo kunnen we te allen tijde tarieven op maat aanbieden, ongeacht de situatie van de energiemarkt.

Tot slot stellen wij je steeds een duurzaam goedkoper tarief voor. Dat tarief is niet alleen vandaag competitief, maar het blijft dat ook bij elke verlenging van je contract. Indien je dat wenst, kan je als klant de voorwaarden van je contract altijd herzien. Onze adviseurs nemen graag de tijd om een concurrerend aanbod samen te stellen op basis van interessante en aantrekkelijke prijzen.

Blijf je graag op de hoogte van het laatste nieuws van de energiemarkt? Bekijk dan regelmatig onze blog.