Premie voor thuisbatterij geeft duurzame energie een duwtje in de rug

Vanaf 1 augustus kunnen mensen met zonnepanelen en een digitale meter een premie van maximum 3200 euro aanvragen. Maar wat wil dit concreet zeggen, en wie komt in aanmerking? Bij Mega geven we graag wat meer uitleg.

De uitrol van de digitale meter, die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert, is sinds 1 juli begonnen.
Wie zelf stroom opwekt met zonnepanelen en een digitale meter heeft, doet er met de komst van dit systeem goed aan om die opgewekte energie meteen te verbruiken.

Mensen die toch energie op willen slaan en achteraf willen ontladen wanneer hen dat het beste uitkomt, kunnen dit doen door de aanschaf van een thuisbatterij.

De lokale opslag van elektriciteit betekent bovendien dat men minder gebruik moet maken van het net en dus minder distributiekosten moet betalen.
Ook is het mogelijk om in de daluren stroom van het net op te laden tegen het goedkopere nachttarief.  Vervolgens kan je die stroom dan overdag gebruiken. Verder zitten eigenaars van een batterij steeds veilig bij stroomonderbrekingen of winterse black-outs.

Sinds 1 augustus biedt de Vlaamse Overheid een premie aan voor de installatie van een milieuvriendelijke batterij voor huishoudelijk gebruik.

De aanschafprijs is momenteel nog hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Hij is afhankelijk van de capaciteit (tussen de 4 en 8 kWh), het merk van de batterij en eventuele andere factoren zoals het loon van de installateur. Voor de betere producten wordt al snel tussen de 5000 en de 10 000 euro gerekend.

Een duwtje in de rug van de Vlaamse Overheid is dus zeker welkom.

Wanneer?

Vanaf 1 augustus kan men een premie voor een thuisbatterij aanvragen. Voorlopig is de vergoeding verkrijgbaar tot eind 2020.

Hoeveel?

De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen, met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35% van de investeringskost.

Hoe?

Een aanvraag indienen kan online bij het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Ook iedere goede installateur is in staat om alle informatie omtrent premies en subsidies te geven en te helpen met het nodige papierwerk.

Voorwaarden?

Mensen die zelf stroom opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en kozen voor het nieuwe nettarief waarbij het Prosumententarief werd uitgeschakeld, komen in aanmerking voor deze vergoeding.

De aanvragers moeten dus beschikken over een digitale meter. Hebben ze er nog geen gekregen en komen ze niet meteen aan de beurt? In dat geval krijgen ze de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.

Verder moet de thuisbatterij geïnstalleerd worden door een elektrotechnische installateur. Bovendien komen enkel milieuvriendelijke thuisbatterijen in aanmerking voor de betaling van de premie. Loodbatterijen met waternavulmogelijkheid voldoen dus niet aan de voorwaarden.

Krijgt u niet genoeg van besparingen? Bent u op zoek naar de laagste en duurzaamste tarieven bovenop uw groene premie? Bekijk dan zeker onze tarieven.