blog Mega

Renovatie- en isolatiepremies? Alles wat je moet weten voor jouw project in 2023

2023-06-02 / Charlotte

Huisje, tuintje, boompje, investeren, verbouwen en renoveren: als je eindelijk je droomhuis hebt gevonden komt er vaak zowel op financieel als persoonlijk vlak heel wat bij kijken. Gelukkig zijn er heel wat premies die een deel van jouw kosten voor renovatie- en isolatiewerken kunnen verlichten. Vraag je je af op welke premies jij zoal beroep kan doen? Wij zetten hieronder de aanvraagprocedure én de recentste ontwikkelingen op een rijtje.

Het zijn heftige jaren geweest. Een wereldwijde pandemie en een volatiele energiemarkt hebben ons allemaal goed dooreengeschud. Door de energiecrisis was de enige manier om onze energiefactuur te verlagen, effectief minder te verbruiken. Daardoor is het erg interessant om je woning zo energiezuinig mogelijk te proberen maken. Dat kan je onder andere doen door isolatie en renovatie. Ben jij klaar voor een nieuwe start met een energiezuinig project? Wij helpen je graag op weg, want er is op het vlak van premies immers veel veranderd in de afgelopen jaren.

We beginnen alvast met een wet die nog even van toepassing blijft: in heel België betaal je nog tot en met 31 december 2023 6% btw (i.p.v. 21%) op je renovatiewerken. De belangrijkste voorwaarden? Je woning is minstens 10 jaar oud, de werken worden uitgevoerd door een aannemer en het gaat om een privéwoning.

In Vlaanderen

In Vlaanderen is het systeem voor de toekenning van de verschillende renovatie- en isolatiepremies in twee verdeeld: Mijn VerbouwPremie enerzijds en de EPC-labelpremie anderzijds.

Mijn VerbouwPremie

Sinds 2022 worden een aantal energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen gebundeld in Mijn VerbouwPremie. Het is een online loket dat alle premieaanvragen verzameld en het proces zo vergemakkelijkt. Voor de werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw gelden specifieke voorwaarden, die je kan terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

Het platform omvat premies voor verschillende soorten werken. We geven je ook de links mee naar de juiste pagina, zodat je meteen weet of jouw verbouwingen aan de criteria voldoen.

Voor de mogelijke bedragen verwijzen we je graag door naar de online simulatietool van de Vlaamse overheid.

EPC-labelpremie 

In 2021 werd de EPC-labelpremie geïntroduceerd in Vlaanderen. Wie zijn/haar woning binnen de 5 jaar renoveert met het oog op een verbetering van het EPC-label heeft recht op de EPC-labelpremie. Deze premie is anno 2023 nog altijd van kracht! Als je een woning koopt met een EPC-label van D-, E- of F en deze renoveert naar een A- of B-label, kan je tot 5.000 euro terugkrijgen met deze premie. Het totale bedrag is afhankelijk van de werken die je uitvoert en de uiteindelijke EPC-waarde na de verbouwingen. Het doel van de EPC-labelpremie is om Vlaamse woningen energiezuiniger te maken.

Verlenging, verlaging of stopzetting? 

Wie in 2022 graag had geïnvesteerd in een thuisbatterij zag de premie dalen naar maximaal 1.725 euro (in plaats van 2.250 euro). En die trend wordt verdergezet in 2023: vanaf 1 januari daalde de premie verder naar 850 euro. De premie werd zelfs volledig stopgezet vanaf 1 april 2023. Voor een microwarmtekrachtkoppeling werd de premie al volledig stopgezet in 2022.

Verder zal de premie voor zonnepanelen via Fluvius halveren: vanaf 1 januari 2023 bedroeg de premie maximaal 750 euro, tegenover 1.500 euro in 2021 en 2022. Vanaf 2024 zal die ook verder dalen.

Had je in 2022 een niet-verwarmd niet-woongebouw (zoals een loods of een stal) en kampte je met asbest in het dak? Dan kon je in 2022 via Fluvius genieten van een premie van 12 euro per m² dakoppervlakte om asbest te verwijderen, op voorwaarde dat je ook meteen een nieuwe zonnepaneleninstallatie liet plaatsen. Die premie werd inmiddels verlengd: je kan je aanvraag nog indienen bij Fluvius tot 31 maart 2024.

Het capaciteitstarief

Sinds 1 januari 2023 werd het capaciteitstarief geïntroduceerd in Vlaanderen. De nettarieven dekken de kosten voor de aanleg, het onderhoud en het gebruik van het elektriciteitsnet. Je betaalt deze kosten via je energieleverancier aan je netbeheerder. Momenteel wordt dat tarief berekend op basis van je totale jaarlijkse afname van het net in kWh.

Sinds 1/01/2023 werd die berekening aangepast en zal men ook kijken naar de maandelijkse pieken in ons verbruik. Hoe hoger je maandelijkse piek, hoe hoger de netkost. Die pieken worden veroorzaakt wanneer je veel energieverslindende toestellen tegelijk gebruikt. Belangrijk om te weten, is dat er geen onderscheid zal worden gemaakt tussen piekverbruik tijdens piek- of daluren. Met de invoering van het capaciteitstarief probeert de overheid ons te stimuleren om ons verbruik zoveel mogelijk te spreiden en zo een overbelasting van het net te vermijden. Voor meer informatie over het capaciteitstarief kan je terecht op onze hulppagina’s.

Op de volgende website kun je overigens een simulatie uitvoeren van de impact van het capaciteitstarief op jouw factuur: simulatornieuwenettarieven.vreg.be.

In Wallonië

Vereenvoudiging: werken zonder verplichte audit 

In Wallonië is 2023 het jaar van de vereenvoudiging. De Waalse Regering heeft namelijk beslist om de subsidieaanvraag te vereenvoudigen om de procedure in bepaalde gevallen te versnellen. Dit betekent concreet dat je niet langer een audit moet laten uitvoeren als je bijvoorbeeld jouw dak laat renoveren (zonder prijslimiet) of als je kleine werken uitvoert (maximaal 6.000 euro exclusief btw) met het oog op energiebesparing of het gezonder maken van je woning. Dat was eerst wel verplicht.

Daarnaast werd de toekenningsprocedure voor dakisolatie vereenvoudigd door de premie niet langer toe te kennen in €/kWh maar in €/m³. Ook werd de premie voor de plaatsing van een duurzame verwarmingsinstallatie intussen verlengd tot 31 december 2025. Daarnaast kun je nu ook premies ontvangen als je zelf werken uitvoert. Al is er wel nog altijd een verschil tussen de bedragen als je de werkzaamheden door een aannemer laat uitvoeren of zelf aan de slag gaat.

PremieBasisbedrag 
Dakisolatie uitgevoerd door een aannemer€ 10/m² 
Doe-het-zelf dakisolatie€ 4/m² 

Hoewel er voor verschillende renovatieprojecten geen audit meer nodig is, is dat niet voor alle werken het geval. Voor meer informatie over de premies en hun toekenningsprocedures kan je terecht op de website van de Waalse overheid.

In Brussel

De RENOLUTION-premies 

Sinds 1 januari 2022 spreekt men niet meer van ‘energiepremies’ in Brussel, maar van de RENOLUTION-premies. Het is een overkoepelende naam voor de Energiepremies, de Premie voor de Renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels. Net zoals in Mijn VerbouwPremie verlopen alle premieaanvragen nu via één aanspreekpunt, om de administratie te vergemakkelijken en te versnellen. De aanvragen dien je in nadat je de werken in kwestie hebt uitgevoerd. Daarom is het ook belangrijk dat je best voor je aan werkzaamheden begint, controleert of de werken in aanmerking komen voor premies. Aan de premies zelf verandert in principe niks. Het overzicht van alle premies (en dat zijn er héél wat) kan je terugvinden op de website van Leefmilieu Brussel.

Het ECORENO-krediet

Als je renovatie- en/of isolatiewerken uitvoert, kun je naast de premies ook gebruik maken van een voordelige rentevoet van 0 tot 1%. Afhankelijk van jouw dossier kan het gaan om een consumentenkrediet of een hypothecair krediet. Neem een kijkje op de website van Leefmilieu Brussel voor meer informatie over het ECORENO-krediet.

Gemeentelijke premies

Naast de financiële hulp die door de Staat of de Gewesten wordt aangeboden, bieden een aantal gemeentes ook premies aan om energiebesparende werken aan te moedigen. Neem bij renovatie- of isolatieplannen dus zeker contact op met de dienst ruimtelijke ordening van jouw gemeente om na te gaan of er bepaalde premies beschikbaar zijn.

Tot slot… 

Wanneer je besluit om renovatie- of isolatiewerken uit te voeren om jouw woning energiezuiniger te maken, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor één van de bovengenoemde premies. Hoewel een renovatie een grote investering is, helpt het je wel om heel wat energie te besparen en je energiefacturen te verlagen. Weet je niet goed waar te beginnen? Door een energieaudit te laten uitvoeren, kom je te weten welke werken in jouw woning het belangrijkst of dringendst zijn en waarmee je de grootste energiebesparingen kunt bekomen.

Neem regelmatig een kijkje op onze blog om op de hoogte te blijven van de energiemarkt!