Renovatie- en isolatiepremies in 2023

primes rénovation isolation 2023

De goedkoopste energie is nog steeds de energie die je niet verbruikt. Daarom kan het interessant zijn om renovatie- en isolatiewerken uit te (laten) voeren om jouw woning energiezuiniger te maken. Ontdek op welke energiepremies je in 2023 kunt rekenen voor jouw energiebesparende investeringen! 

Zoals je weet, zijn de energieprijzen in 2022 niet gestopt met stijgen. De enige manier om onze energiefactuur te verlagen, was dan ook minder verbruiken. Hoewel de prijzen ondertussen weer een beetje gedaald zijn, blijft het belangrijk om jouw energieverbruik onder controle te houden. Zo kun je al veel energie besparen door jouw woning goed te isoleren en warmteverlies te voorkomen.

Isolatie- en renovatiewerken brengen natuurlijk aanzienlijke kosten met zich mee. Om energiebesparende investeringen aan te moedigen, voorzien de Gewesten en de Staat verschillende premies om de Belgische burgers een financieel duwtje in de rug te geven. We geven je een overzicht van de premies die per regio van toepassing zijn in 2023.

Nieuw: 6% btw voor alle isolatiewerken 

Als jouw woning ouder dan 10 jaar oud is, betaal je slechts 6% btw (in plaats van 21%) wanneer je renovatiewerken laat uitvoeren. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de werken worden uitgevoerd door een aannemer en dat het gaat om een privéwoning. Deze tijdelijke wet is tot en met 31 december 2023 van toepassing in heel België.

Wallonië 

Vereenvoudiging: werken zonder verplichte audit

In Wallonië wordt 2023 het jaar van de vereenvoudiging. De Waalse Regering heeft namelijk beslist om de subsidieaanvraag te vereenvoudigen om de procedure in bepaalde gevallen te versnellen. Dit betekent concreet dat je niet langer een audit moet laten uitvoeren als je bijvoorbeeld jouw dak laat renoveren (zonder prijslimiet) of als je kleine werken uitvoert (max. € 3.000 excl. btw > dit bedrag werd intussen verhoogd naar € 6000 excl. btw) met het oog op energiebesparing of het gezonder maken van je woning. Dat was eerst wel verplicht.

Update: het bedrag voor de subsidies voor kleine werken werd intussen verhoogd tot €6000 (excl. btw). Daarnaast wordt de toekenningsprocedure voor dakisolatie vereenvoudigd door de premie niet langer toe te kennen in €/kWh maar in €/m². Ook werd de premie voor de plaatsing van een duurzame verwarmingsinstallatie intussen verlengd tot 31 december 2025. 

Daarnaast kun je nu ook premies ontvangen als je zelf werken uitvoert. Al is er wel nog altijd een verschil tussen de bedragen als je de werkzaamheden door een aannemer laat uitvoeren of zelf aan de slag gaat.

PremieBasisbedrag 
Dakisolatie uitgevoerd door een aannemer€ 10/m² 
Doe-het-zelf dakisolatie€ 4/m² 

Net als bij “klassieke woonpremies” (met een audit), kan dit bedrag – afhankelijk van jouw inkomenscategorie – tot 6 keer vermenigvuldigd worden.

Om in aanmerking te komen voor deze premie moet de woning zich in het Waalse gewest bevinden en minstens 15 jaar bewoond zijn. De premie “zonder audit” kan rechtstreeks worden aangevraagd op de website van het Waalse Gewest.

Daarnaast kun je, als je jouw dak isoleert, ook rekenen op een belastingvermindering tot wel 30% van het totale bedrag van de uitgevoerde werkzaamheden.

Premies met verplichte audit

De premies voor andere soorten werkzaamheden zijn grotendeels hetzelfde gebleven als in 2022. Zoals we eerder al vermeldden, zullen de toegekende bedragen waarschijnlijk stijgen, maar hier is nog geen concrete informatie over. Je vindt alle premies en hun toekenningsprocedures hier.

Brussel: de RENOLUTION-premies

Sinds begin 2022 worden alle energie- en renovatiepremies voor het Brussels Gewest gebundeld in het RENOLUTION-platform. Het gaat om de “Energiepremies”, de “Premie voor de Renovatie van het woonmilieu” en de “Premie voor de verfraaiing van gevels”.

Aan de premies zelf verandert er in principe niets. Het doel was simpelweg om alle premieaanvragen via één aanspreekpunt te laten verlopen. Sinds maart 2022 kunnen alle aanvragen worden ingediend via IRISbox, het digitale loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Opgelet: De premieaanvraag kan telkens pas worden ingediend als de werkzaamheden voltooid zijn. Daarom is het ook belangrijk dat je best voor je aan werkzaamheden begint, controleert of de werken in aanmerking komen voor premies.

In 2023 worden een aantal premies verhoogt en worden andere premies vervangen door nieuwe. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de premie voor dakisolatie.

Houd er ook rekening mee dat als je meerdere werken tegelijk uitvoert (2 of meer) en je ook meerdere premies tegelijk aanvraagt, je in aanmerking kunt komen voor een bijkomende bonus tot 20% (afhankelijk van jouw inkomencategorie).

Op de website van Leefmilieu Brussel vind je alle beschikbare premies en vormen van financiële steun.

Het ECORENO-krediet

Als je renovatie- en/of isolatiewerken uitvoert, kun je naast de premies ook gebruik maken van een voordelige rentevoet van 0 tot 1%. Afhankelijk van jouw dossier kan het gaan om een consumentenkrediet of een hypothecair krediet. Neem een kijkje op de website van Leefmilieu Brussel voor meer informatie over het ECORENO-krediet.

Vlaanderen: Mijn VerbouwPremie en EPC-labelpremie 

In Vlaanderen is het systeem voor de toekenning van de verschillende renovatie- en isolatiepremies in twee verdeeld: Mijn VerbouwPremie enerzijds en EPC-labelpremie anderzijds.

Sinds 2022 worden de oude “energie- en renovatiepremies” gebundeld in Mijn VerbouwPremie. Net zoals het RENOLUTION-platform in Brussel gaat het om een online loket dat alle premieaanvragen verzameld en het proces zo vergemakkelijkt. Het bedrag van de premies is steeds afhankelijk van de uitgevoerde werkzaamheden en jouw inkomen.

Het platform omvat premies voor:

  • Dak- of zoldervloerisolatie;
  • Isolatie van buitenmuren;
  • Spouwmuurisolatie;
  • Vloerisolatie.

Raadpleeg de website van Mijn VerbouwPremie voor meer informatie over de verschillende premies. Er bestaat ook een simulatie waarmee je het bedrag van de premies te weten kunt komen.

Het doel van de EPC-labelpremie is om Vlaamse woningen energiezuiniger te maken. Deze premie werd ingevoerd in 2021. Het richt zich tot alle eigenaars van een woning in Vlaanderen met een slecht energieprestatielabel. Wie zijn/haar woning binnen de 5 jaar renoveert met het oog op een verbetering van het EPC-label heeft recht op de EPC-labelpremie.

Het bedrag is afhankelijk van het type woning (appartement of huis) en de EPC-score die dankzij de werkzaamheden wordt behaald. De aanvraag voor deze premie gebeurt rechtstreeks bij Fluvius.

Gemeentelijke premies 

Naast de financiële hulp die door de Staat of de Gewesten wordt aangeboden, bieden een aantal gemeentes ook premies aan om energiebesparende werken aan te moedigen. Neem bij renovatie- of isolatieplannen dus zeker contact op met de dienst ruimtelijke ordening van jouw gemeenten om na te gaan of er bepaalde premies beschikbaar zijn.

Tot slot… 

Wanneer je besluit om renovatie- of isolatiewerken uit te voeren om jouw woning energiezuiniger te maken, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor één van de bovengenoemde premies. Hoewel een renovatie een grote investering is, helpt het je wel om heel wat energie te besparen en je energiefacturen te verlagen. Weet je niet goed waar te beginnen? Door een energieaudit te laten uitvoeren, kom je te weten welke werken in jouw woning het belangrijkst of dringendst zijn en waarmee je de grootste energiebesparingen kunt bekomen.

Neem regelmatig een kijkje op onze blog om op de hoogte te blijven van de energiemarkt!

Laatste update: april 2023