blog Mega

Rijk gas voor iedereen! Wat met de prijs gas?

2018-05-24 / Dieter

Momenteel verbruikt de helft van ons land arm gas, dat geïmporteerd wordt vanuit Nederland. Vanaf 2030 moet iedereen overgeschakeld zijn naar rijk gas. Deze overstap brengt slechts enkele formaliteiten met zich mee. De prijs gas zal niet veranderen.

Wat met de prijs gas?

Rijk gas heeft meer energie per m3. De consumptie van gas werd altijd berekend op basis van de energiewaarde van het gas en niet op basis van het geleverde volume. U zal dus geen enkel verschil merken op uw factuur van de overschakeling van rijk naar arm gas. De prijs gas blijft hetzelfde

Moeten mijn toestellen vervangen worden?

Rijk gas is een gas met een andere structuur dan arm gas. De twee soorten gas kunnen niet onder dezelfde druk getransporteerd worden. Toestellen op gas na 1978 zijn compatibel voor arm en rijk aardgas. Toch moet er voor enkele toestellen een afregeling gebeuren. Toestellen die dateren van voor 1978, zullen wellicht vervangen moeten worden. U dient zelf de installateur te contacteren voor een nazicht van uw apparaten.

Zal mijn gemeente overstappen van arm naar rijk aardgas?

Er zijn vandaag 1,6 miljoen particulieren en bedrijven die nog zullen moeten overschakelen naar rijk gas. Deze zijn gelegen in Brussel en de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen en Namen. Op onderstaande kaart kan u zien of u zal overschakelen naar rijk gas.