blog Mega

Robotmaaier: duurzaam en goedkoop op lange termijn

2021-04-27 / Dieter

Je kent ze wel, die kleine robotmaaiers die je gazon pico bello in orde houden zonder dat je er zelf iets voor moet doen. Wij geven enkele tips weg om de perfecte grasrobot te kopen. En nee, die hoeft niet peperduur te zijn…

Hoe werkt zo’n robotmaaier juist?

Een robotmaaier maait je gazon automatisch. Met een grensdraad baken je de uiteinden van je grasveld af. Het apparaat weet dan tot waar hij mag maaien. Je kan ook perfect door middel van de grensdraad alle obstakels (bv. een fontein) afbakenen. De grasrobot maait er dan mooi omheen.

Bovendien hebben de meeste automatische grasmaaiers ook afgrondsensoren. Die zorgen ervoor dat de maaier niet in een afgrond valt.

Is het wel een voordeel om zo’n maaier aan te schaffen?

mulching

Er zijn volgens ons meer voordelen dan nadelen gekoppeld aan een robotmaaier. We zetten ze even op een rij:

Mulching

Euh, wat? “Mulching” is een techniek die toegepast wordt door de grasrobot. Met zo’n automatische grasmaaier doe je het gras vaker af, waardoor je het nooit echt lang laat worden. Hierdoor kan de robot tijdens het maaien het gras in hele kleine stukken hakken, die hij dan laat liggen op het gras. Je moet dus het gemaaide gras niet meer bij het gft-afval gooien. Je kan het gewoon laten liggen!

Bovendien zorgt dit voor een natuurlijke bemesting. Dit heeft alleen maar een positieve invloed op je gazon. We kunnen hier ook spreken van een recyclingproces. Het gemaaide gras zorgt altijd voor een natuurlijke bemesting van het “jongere” gras.

Voordeliger

Een robotmaaier is gemiddeld duurder dan de traditionele grasmachine. Op lange termijn kan een automatische grasmaaier goedkoper uitvallen dan het klassieke model.

De eerste reden daarvan is dat de robot minder energie verbruikt tijdens het maaien. De verbruikte energie bij de maaitechniek van de gewone grasmaaiers is hoger. Een robotmaaier maait het gras vaker en dat zorgt er dus ook voor dat het gras nooit echt lang is.

Een robotmaaier werkt op elektriciteit, terwijl de traditionele grasmaaier op benzine werkt. Elektrische energie is zelfs een stuk voordeliger dan benzine. Dit is zeker het geval als je klant bent van Mega. Wij bieden namelijk de goedkoopste energie aan op de Belgische markt.

Daarnaast zijn de onderhoudskosten van een traditionele grasmaaier hoger. Je moet regelmatig de olie verversen en de messen vervangen. Dit is minder het geval bij een robotmaaier. Een motor op elektriciteit is stabieler.

onderhoudskostenDuurzaam

Klassieke grasmaaiers draaien op een tweetaktmotor. Die motor is zelfs vervuilender dan een auto, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Volgens de wetenschappers is een uur gras maaien met een toestel dat werkt op een tweetaktmotor vervuilender dan een autorit van 150 kilometer. Een robotmaaier werkt op elektriciteit en is een stuk milieuvriendelijker.

’t Is veilig!

Het onderzoek is misschien al wat gedateerd, maar we geven het toch mee. In 2017 was er in de Verenigde Staten geen enkel spoedgeval door een grasrobot. In datzelfde jaar waren er dan wel weer 80 000 ongevallen door een traditionele grasmaaier. We moeten dit natuurlijk wel nuanceren omdat de robotmaaier toen nog niet zo populair was, al is het verschil wel erg groot.

Een robotmaaier gebruikt een andere maaitechniek die veiliger is. Daarnaast stopt de robotmaaier ook onmiddellijk als hij tegen iets aanrijdt. De messen draaien bovendien met een kleiner vermogen rond. Als er dan toch iemand in aanraking zou komen zullen de gevolgen veel minder erg zijn.

Opgelet, hoewel het apparaat ‘veilig’ is voor mensen, is het  minder veilig voor egels, … Als een grasrobot zijn pad kruist, kan hij veel schade aanrichten. Om ongelukken te voorkomen, stel je best in dat je robot enkel maait tussen 10u en 17u. Egels zijn namelijk nachtdieren.

Ik wil een robotmaaier kopen, hoe kies ik dat juist?

In het verleden waren de robotmaaiers redelijk duur in aankoop. Aangezien de vraag nu gestegen is, zakte de prijs de laatste jaren. Toch moet je ook met andere elementen rekening houden als je een robotmaaier wil aanschaffen.

Hoe is je tuin opgebouwd?

De robotmaaiers hebben een verschillend bereik. Ga dus eerst na hoe groot je grasveld is zodat de grasrobot zeker het volledige stuk kan maaien. Aan een maaier met een groter bereik hangt dus ook een hoger prijskaartje.

Heb je een hellend gazon? Dan moet je zeker rekening houden met de hellingsgraad die de grasrobot aankan. De maaiers in de laagste prijscategorie kunnen al een helling van 45% (24°) aan.

Extra functies?

Een grasrobot kan uitgerust zijn met verschillende (onnodige?) functionaliteiten. Zo is het mogelijk om sommige apparaten via bluetooth vanop afstand te bedienen. Verschillende modellen hebben ook een ingebouwde GPS-sensor zodat je meer aandacht kan besteden aan bepaalde delen van je gazon. Je moet je natuurlijk afvragen of je dit noodzakelijk vindt. Dit kan de vraagprijs sterk verhogen.

Beveiliging

Eén van de nadelen van een grasrobot is dat hij erg gewild is door dieven. Daarom is een goede beveiliging essentieel. Om het apparaat te ontgrendelen moet je bij nagenoeg alle modellen een pincode ingeven. Heb je een tuin die erg toegankelijk is voor dieven? Dan kan je ook altijd kiezen voor een grasrobot met een GPS-sensor zodat je hem altijd kunt traceren.

Je kan ook nog altijd…

… je klassieke grasmachine verkopen! Met dat geld kan je dan een robotmaaier kopen, zodat je tijd wint en die tijd kan spenderen aan andere leuke dingen!

We hopen dat we je wat bijgebracht hebben over de wereld van de robotmaaiers. Het is een duurzame en goedkope oplossing op lange termijn.

Geld besparen doe je bovendien ook al als je klant bent van Mega. Je kan ontdekken op onze website hoe we dit doen.

Ben je nog geen klant van Mega? Doe dan zeker een simulatie en kom te weten hoeveel je kan besparen!