Statische elektriciteit: hoe kan je het vermijden?

statische elektriciteit

Je hebt het zelf wel al eens gevoeld. Nadat je een voorwerp aanraakte, kreeg je een kleine elektrische schok door de statische elektriciteit. Het was misschien even schrikken, maar wees gerust: ‘t is niet gevaarlijk. Hoe komt dat nu juist dat we dan zo’n schok ervaren? En hoe kunnen we het vermijden?

Wat is statische elektriciteit?

In onze omgeving is er veel elektriciteit aanwezig, zowel positieve als negatieve. We komen er dus constant mee in aanraking. Zelf zijn we dus ook “elektrisch geladen”.

Doorheen de dag raken we heel wat voorwerpen aan. Statische elektriciteit ontstaat na wrijving van twee materialen. Ze geven elektronen af en nemen elektronen op. Dit zorgt ervoor dat de lading uit balans is. De natuur wil echter dat alles in evenwicht is en dus zal er elektriciteit aangevuld worden. Gevolg: we voelen een elektrische schok, met lage intensiteit.

Vooral in de winter

Tijdens de winter heb je meer kans op elektrische schokken. Hoe komt dat?

  • Lage luchtvochtigheid
    In warme perioden is de lucht vochtiger. De ladingen kunnen dan via de vochtige luchtdeeltjes naar de grond geleid worden. We zullen minder snel een elektrische schok ervaren. In de winter is dit minder het geval. De lucht is droger en we slaan meer elektrische deeltjes op. Als die “stroom” je lichaam wil verlaten, voel je een kleine elektrische schok.
  • Kledij
    Tijdens de winter dragen we meer wollen of synthetische kledij. Dit soort kledij geleidt meer. Als je zo’n kledingstukken draagt heb je dus meer kans op een elektrische schok.

Hoe kunnen we een elektrische schok vermijden?

Hoewel zo’n schok helemaal niet gevaarlijk is, wil je het misschien toch vermijden? Dat kan! Daarom geven we hieronder enkele tips om te ontsnappen aan statische elektriciteit.

  • Met een droge huid heb je meer kans op elektrische schokken. Hydrateer daarom je huid goed. Smeer je bijvoorbeeld in met een hydraterende crème.
  • Voeg een laagje bakpoeder toe aan je kleren voordat je ze wast. Zo zullen ze minder geladen zijn met elektriciteit.
  • Een andere tip als je je kleren wast: gooi een bolletje aluminiumfolie tussen je kleren. Dit zal de elektrische ladingen opnemen.
    Opgelet! Zorg ervoor dat het niet in je droogkast terechtkomt. Verwijder het daarom meteen na de wasbeurt.
  • Geven je zetels, stoelen of tapijten je veel elektrische schokken? Wrijf ze dan in met wasverzachter.
  • Als je uit je auto stapt, raak dan het metalen onderdeel van de deur aan en blijf het vasthouden. Je kan ook altijd je hand tegen de autoruit houden als je de deurklink vastneemt.
  • Ben je op zoek naar geavanceerde oplossingen? Dan kan je altijd een antistatische strip aan je chassis monteren of een toestel kopen om jezelf te ontladen.

We zijn er zeker van dat je door één van bovenstaande tips elektrische schokken kan vermijden. Daarnaast willen we nogmaals benadrukken dat zo’n schok niet gevaarlijk is. Het heeft namelijk een zeer lage intensiteit.

Wil je meer te weten komen over elektriciteit en de energiemarkt? Dan is er maar één adres: de blog van Mega!