blog Mega

Hoe vermijd je een storing aan je verwarmingsketel? Onze tips!

2022-03-31 / Nina

Of je nu zin hebt in een warme douche of in de winter de verwarming wilt opzetten, een storing aan de verwarmingsketel komt nooit goed uit. Wij geven je daarom een aantal tips om een panne van de CV-ketel te vermijden.  
 

Hoe herken je een storing? 

Er zijn verschillende situaties die kunnen wijzen op een storing van de verwarmingsketel.  

De meest voor de hand liggende manier om een panne te herkennen, is via het schermpje van de CV-ketel. Wanneer de ketel zelf een storing detecteert, zal er – afhankelijk van de soort storing – een bepaalde code verschijnen. Wat die foutmelding precies betekent, vind je terug in de handleiding van de ketel. Verschijnt er helemaal niets op het schermpje? Dan controleer je best of de stekker correct in het stopcontact steekt en of de zekering niet gesprongen is.  

In de volgende gevallen kan er ook sprake zijn van een storing:   

Hoe voorkom je een storing?

De belangrijkste manier om storingen te vermijden, is door tijdig een onderhoud van je installatie in te plannen. Tijdens zo’n onderhoud voert een erkende vakman een aantal controles en metingen uit om de goede werking van jouw verwarmingsinstallatie te garanderen. Dat onderhoud is voor verwarmingsketels op gas en mazout bovendien verplicht. Bij cv-ketels op gas moet het onderhoud elke twee jaar gebeuren in Vlaanderen en elke drie jaar in Brussel en Wallonië. Mazoutinstallaties moeten daarentegen in elke regio jaarlijks gecontroleerd worden.  

In afwachting van jouw volgend onderhoud kan je ook zelf een aantal dingen doen om storingen te vermijden. Zo is het een goed idee om je radiatoren jaarlijks te ontluchten, bijvoorbeeld aan het begin van de winter. De aanwezigheid van luchtbelletjes in je verwarmingstoestellen kunnen de goede werking ervan namelijk verhinderen. Merk je bijvoorbeeld dat je radiatoren niet (voldoende) opwarmen of hoor je een tikkend of suizend geluid? Ontluchten is de boodschap!  

Verder kan het interessant zijn om na te kijken of de druk van jouw cv-ketel correct is afgesteld. Aangezien de druk meestal stabiel blijft, hoef je dit zeker niet op regelmatige basis te doen. Wanneer bekijk je de druk dan wel? Je doet dit best zodra je begint met verwarmen en na het ontluchten van de radiatoren. Voor een goede circulatie van het warm water in de radiatoren ligt de druk idealiter tussen 1 en 2 bar. Al hangt dit ook af van ketel tot ketel.  

Als de druk continu blijft stijgen, is het bijvoorbeeld mogelijk dat de twee vulkranen van je ketel niet goed gesloten zijn. Is de druk te laag? Dan kan je die gemakkelijk zelf bijstellen 

Werkt jouw verwarmingsketel op mazout? Dan is het belangrijk dat je het peil van je mazouttank goed in de gaten houdt zodat je zeker niet zonder stookolie valt.  

Hoe los je een storing op?

Een panne van je cv-ketel betekent niet per se dat deze meteen vervangen moet worden.  

Zoals we hierboven al aanhaalden, kun je een aantal storingen vaak zelf oplossen door te ontluchten of door de instellingen van je installatie aan te passen. Merk je bijvoorbeeld dat verwarmen langer duurt dan gewoonlijk? Kijk dan even na of de eco-stand niet werd ingeschakeld. In die modus zal jouw installatie er immers langer over doen om water op te warmen. Indien het om een groter probleem gaat dat je niet zelf kunt verhelpen, neem je best contact op met een expert.  

Op de volgende websites vind je alvast een lijst van erkende technici: 

Ruik je gas? Dan is er mogelijk sprake van een gevaarlijke situatie en volg je best de volgende stappen:  

NetbeheerderNoodnummer bij gasgeur
Fluvius 0800 65 0 65
Sibelga 0800 19 400
ORES 0800 87 087
Resa 04 362 98 38
REW 010 22 42 43

Tot slot…

We hopen alvast dat je dankzij onze tips in de toekomst storingen kunt vermijden of ze zelf kunt oplossen. Blijkt na een bezoek van een technicus dat jouw verwarmingsketel defect is en dus aan vervanging toe is? Bekijk tijdens je zoektocht naar een nieuwe verwarmingsinstallatie dan zeker de verschillende premies voor verwarming.  

Blijf onze blog volgen voor nog meer energietips