blog Mega

Onze tips voor een duurzame kleerkast! 

2022-03-31 / Nina

Vind je het duurzame aspect van jouw dagelijks verbruik belangrijk? Ga je voor zero-waste en verkies je seizoensgebonden en lokale producten? Dat is geweldig! Maar hoe duurzaam is jouw kleerkast? Wij geven je tips!  

Als het gaat om ecologie en de bescherming van de planeet bestaan er geen kleine gebaren. Elke inspanning is namelijk de moeite waard en het zijn net de kleine dagelijkse gebaren die het verschil kunnen maken.  

Verbruik minder en beter.

Of het nu gaat om voedsel of energieverbruik, De afgelopen jaren zijn de Belgen zich steeds meer bewust geworden van hun consumptiegedrag, zowel op vlak van voeding als op vlak van energie. 

Zo proberen steeds meer mensen volgens het zero waste principe te leven. De bedoeling van zero waste is dat je jouw consumptiegedrag zo aanpast dat je zo weinig mogelijk afval creëert. Onder afval verstaan we onder andere (plastic) verpakkingen, maar ook voedselverspilling.  

Daarnaast kopen steeds meer mensen tweedehands. Sommigen kiezen hier bewust voor terwijl anderen eerder gemotiveerd worden door de interessante lage prijzen. Wat jouw motivatie ook is, door een voorwerp te kopen dat reeds bestaat, draag je bij aan de strijd tegen overconsumptie en onnodige productie.

Je kunt ook de inhoud van je kleerkast ongetwijfeld een stuk milieuvriendelijker en duurzamer maken. Maar hoe begin je daar precies aan? Wij geven je een aantal tips!  

Milieuvriendelijke en duurzame mode. 

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Of het nu gaat om energie, water of vervuiling, de massale textielproductie genereert een enorme hoeveelheid niet-recycleerbaar afval.    

Bovendien heeft de opkomst van fast fashion ertoe geleid dat we twee keer zoveel kleding consumeren als 15 jaar geleden. Fast fashion of snelle mode staat voor goedkope kleding die meestal de laatste trends volgt. Volgens dit bedrijfsmodel wordt op korte tijd erg veel kleding geproduceerd. De kwaliteit van deze kleding is dan ook vaak ondermaats. Als gevolg zijn de artikelen allesbehalve duurzaam en belanden ze in een mum van tijd in de vuilnisbak.  

Onze tips.  

1) Koop tweedehands. 

garde-robe-durableZoals gezegd, wordt er steeds meer tweedehands gekocht. Dat geldt ook voor kleren. Zeker bij de jongere generaties is vintage kledij erg populair. 

Door reeds geproduceerde kleding een tweede leven te geven, draag je bij tot de vermindering van de kledingproductie. Daarnaast kom je in tweedehandswinkels vaak geweldige koopjes tegen. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook verschillende grote online platformen waarop tweedehandskledij verkocht wordt. Verkies je liever een bakstenen winkel? Er bestaan ook verschillende winkels die gespecialiseerd zijn in vintage mode.   

Heb je zelf kleren die jouw ding niet meer zijn, maar die wel nog in goede staat zijn? Overweeg dan om ze ook te verkopen of zelfs te ruilen via platformen zoals Vinted! Je kunt je kleren natuurlijk ook altijd schenken aan verenigingen die ze nuttig zullen gebruiken.  

Kiezen voor tweedehands is een win-winsituatie: je vermindert je ecologische impact, bespaart geld én je kunt bijzondere stukken tegenkomen.   

2) Maak een inventaris van je kleerkast.  

garde-robe-triTijdens het opruimen van je kleerkast stukken tegenkomen waarvan je niet meer wist dat je ze had. Het is een scenario dat jou ongetwijfeld bekend voorkomt. Daarom kan het wel eens een goed idee zijn om een inventaris te maken van je kleerkast. Zo weet je precies welke stukken je hebt én voorkom je onnodige, dubbele aankopen. Je kan ook meteen van de gelegenheid gebruik maken om er de stukken uit te halen die je niet meer draagt. Die kunnen, zoals we hierboven al zeiden, op hun beurt weer andere mensen gelukkig maken.  

3) Koop minder en beter. 

acheter-mieuxWe hebben vaak de gewoonte om te kopen zonder dat we echt iets nodig hebben. De modesector doet er natuurlijk alles aan om bepaalde behoeften op te wekken. Net daarom kan het nuttig zijn om, zoals we hierboven al zeiden, af en toe een overzicht te maken van wat je al hebt. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je echt nodig hebt en wat niet.  

Door minder te kopen, kun je bovendien investeren in een kledingstukken van betere kwaliteit die je dan ook langer kunt gebruiken. Door op voorhand goed na te denken over een aankoop is de kans ook kleiner dat je er achteraf spijt van krijgt. Koop dus verstandig en kies voor tijdloze stukken die je langer kunt blijven dragen. Het is een duurzamere aanpak én je portefeuille zal je ook dankbaar zijn.  

4) Verkies ethische en lokale merken.  

ecofriendly stampTransport is het meest vervuilende aspect van de textielindustrie. Als je kleren koopt die aan de andere kant van de wereld zijn gemaakt, moeten ze natuurlijk naar jou worden vervoerd met heel wat vervuiling tot gevolg. Als je duurzamer wil consumeren, kies dan niet alleen voor merken die hun stukken in België (of op zijn minst in Europa) maken, maar ga na of ook de grondstoffen lokaal worden geproduceerd. Zo maken sommige merken zich populair met een “made in Belgium” label, terwijl de stoffen wel geproduceerd zijn in Bangladesh.  

We adviseren je dan ook om zoveel mogelijk te kiezen voor kleding dat gemaakt is van natuurlijke of gerecycleerde materialen. Verschillende grote merken verwerken het duurzame aspect in hun aanbod door artikelen voor te stellen die ontwikkeld werden met respect voor het milieu en voor de rechten van de arbeiders, die in grote textielfabrieken vaak worden geschonden. Of het nu gaat om kleding van gerecycleerd textiel of op basis van lokaal geproduceerde vezels; er zijn tegenwoordig heel wat interessante alternatieven.  

5) Draag zorg voor je kleren. 

boutonDoor bewuster te consumeren, zullen je kleren ook langer mooi blijven. In de eerste plaats door artikelen van betere kwaliteit te kiezen, maar ook door je kleding te verzorgen. Zo is het belangrijk om kleding steeds op de juiste manier te wassen (raadpleeg altijd het etiket). Dat voorkomt beschadiging van de stof. Aarzel ook niet om je kleding te repareren door bijvoorbeeld een knoopje aan te naaien of een rits te vervangen. Dit zijn kleine dingen die de levensduur van jouw favoriete stukken aanzienlijk kunnen verlengen. Tot slot is het belangrijk dat je jouw kleren opbergt op een droge, motvrije plaats. Er zijn vacuümverpakte opberghoezen waarmee je bijvoorbeeld je winterjassen droog en insectenvrij kunt opbergen zonder dat deze te veel plek in beslag nemen.    

Tot slot. 

Nu weet je hoe ook jouw kleerkast duurzaam en milieuvriendelijk kan worden. Je hoeft jouw kleerkast natuurlijk niet van de ene dag op de andere volledig te vervangen. Het belangrijkste is dat je, als je dat nog niet deed, stilstaat bij het duurzame aspect van je kledingkeuzes. Onthoud dus vooral dat elk gebaar telt op de weg naar een duurzame wereld.      

Aarzel niet om onze blog te raadplegen voor nog meer duurzame tips.