Bereid je woning voor op de winter: 4 stappen om energie te besparen

maison hiver

De frissere temperaturen bevestigen het: de herfst is in het land! Het is dan ook hét moment om je af te vragen of jouw woning klaar is om de winter te trotseren. Wij geven je een aantal tips om energie (en geld) te besparen dankzij een goede voorbereiding!   

Regel de binnentemperatuur

Wanneer het buiten kouder wordt, verwarmen we met z’n allen onze huizen. Dat is logisch, al hebben we ook vaak de neiging om onze woningen te oververhitten, hetgeen allesbehalve gezond is. In leefruimtes (woonkamer, eetkamer, keuken, kantoor) is het best niet warmer dan 19°C. In de slaapkamer is zelfs 16°C graden voldoende (al mag het in kinderkamers natuurlijk wat warmer zijn, tussen de 18 en 20°C). Wanneer je geen gebruik maakt van je badkamer is een temperatuur van 17°C voldoende, tijdens gebruik wordt 22°C aangeraden.  

Vergeet ook niet dat je door de temperatuur met slechts één graad te verlagen tot 10% kunt besparen op jouw jaarlijkse verwarmingskosten. Het is een kleine moeite waar je, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, heel wat voor terugkrijgt!  

Krijg je het toch koud? Maak het dan gezellig met een extra warme trui, sokken of een knus deken. Voor ‘s nachts kies je best een dekbed van goede kwaliteit. Ook lichaamsbeweging kan helpen! Je doet er je lichaamstemperatuur immers op een natuurlijke manier mee stijgen.  

Maak slim gebruik van je thermostaat

Door jouw thermostaat goed in te stellen, kun je eenvoudig een ideale binnentemperatuur bereiken. Bovendien bespaar je op die manier ook gemakkelijk energie. Zo kun je via de thermostaat de temperatuur verlagen op momenten waarop je niet thuis bent. Het heeft immers geen zin om een leeg huis te verwarmen, toch? Door gebruik te maken van een slimme thermostaat kun je de temperatuur in je woning trouwens volledig aanpassen aan jouw gewoontes.  

Sluit de buitenkranen af

Nu de zomer voorbij is, zorg je er best voor dat jouw buitenkranen leeg zijn en dat je deze sluit. Op die manier voorkom je dat de leidingen bevriezen bij koud weer. Het is ook altijd een goed idee om de buitenleidingen te isoleren. De isolatie voorkomt dat het water in de leidingen bevriest en dat de leidingen barsten. Maak meteen ook van de gelegenheid gebruik om je dak en dakgoten vrij te maken, zodat overtollig water steeds gemakkelijk weg kan!  

Isoleer!

We gaven deze tip al vaker, maar het is dan ook dé manier om energie te besparen en energieverlies te voorkomen. Binnenwarmte zal namelijk gemakkelijker ontsnappen uit een slecht geïsoleerde woning dan uit een goed geïsoleerde woning. Bijgevolg moet je meer verwarmen (en dus ook meer verbruiken) om een aangename kamertemperatuur te bereiken.  

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om grote isolatiewerken uit te voeren. Enerzijds kan de kostprijs oplopen en anderzijds is dit als huurder bijvoorbeeld niet jouw verantwoordelijkheid. Toch bestaan er een aantal kleinere investeringen waarmee je alsnog het verschil kunt maken.  

Merk je bijvoorbeeld dat er tocht door je ramen komt? Vervang dan de afdichting of voeg isolatiestrips toe. Hetzelfde kun je doen met het kattenluik of je brievenbus (indien die in de deur zit).  

Daarnaast kun je jouw leidingen en verwarmingsbuizen isoleren om warmteverlies te voorkomen. Heeft jouw woning dubbele muren of spouwmuren? In dat geval kun je overwegen om je spouwmuren te isoleren. In tegenstelling tot grote isolatiewerken moeten er hiervoor geen muren worden afgebroken. De isolatie gebeurt simpelweg via gaatjes in de voegen van de buitenmuur.  

Om de warmte zo goed mogelijk binnen te houden, kies je tot slot best voor verduisterende gordijnen. Die zijn doorgaans dikker dan klassieke gordijnen en houden op die manier ook de koude buiten en de warmte binnen. Let wel op dat de je gordijnen niet voor je verwarmingsinstallatie vallen. Anders blijft de warmte gevangen tussen jouw gordijn en het raam.  

Plan het onderhoud van je verwarmingsketel

Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel is niet alleen verplicht, maar zorgt er ook voor dat de werking van je verwarmingstoestel steeds gegarandeerd wordt. Een vuile of slecht onderhouden ketel kan niet alleen leiden tot overconsumptie, maar ook voor storingen. Maak dus zeker tijdig een afspraak met een erkende vakman.  

Ter herinnering: in Wallonië moet het onderhoud van cv-ketels op gas elke drie jaar gebeuren indien de ketel een maximaal vermogen van 100 kW heeft en om de twee jaar voor ketels met een vermogen hoger dan 100 kW. In Vlaanderen en Brussel moet het onderhoud elke twee jaar gebeuren. Mazoutinstallaties moeten daarentegen in elke regio jaarlijks gecontroleerd worden.    

De aanwezigheid van luchtbelletjes in je verwarmingsinstallatie kan een optimale verwarming verhinderen. Daarom is het een goed idee om je radiatoren jaarlijks te ontluchten voor de winter begint.  

Heb je een schoorsteen? Laat deze dan twee keer per jaar vegen (in het voorjaar en vlak voor de winter) om de kans op CO-vergiftiging en schoorsteenbranden te verlagen! 

Tot slot…

Door je woning goed voor te bereiden, ga je met een gerust hart de winter in. Je voorkomt niet alleen vervelende storingen in het midden van de winter, maar je bespaart er ook energie en dus geld mee!  

Neem een kijkje op onze blog voor nog meer tips om energie te besparen