blog Mega

Bereid je woning voor op de winter en bespaar energie

2023-12-01 / Clelia

De winterse temperaturen sluipen ons land binnen. Heb jij jouw woning al voorbereid om de winterse temperaturen te trotseren? Wij geven je een aantal tips om deze winter energie (en geld) te besparen zónder kou te moeten lijden!

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Het grootste deel van ons jaarlijkse energieverbruik vindt plaats tijdens de wintermaanden. De koudere, kortere en dus donkerdere dagen zorgen ervoor dat we tijdens de winter massaal gebruik maken van onze verwarming en verlichting. Gelukkig zijn er tal van manieren om jouw woning, nog voor de winter echt begint, voor te bereiden tegen de koude.

Isoleer je woning

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de grootste vijand van energieverbruik is een slecht of niet geïsoleerde woning. Hoe hoog je de thermostaat ook zet, als jouw woning niet (goed) geïsoleerd is, zal de warmte meteen weer ontsnappen. Bijgevolg zul je meer moeten verwarmen (en dus ook meer verbruiken) om een aangename kamertemperatuur te bereiken. Je verspilt hier dus heel wat kostbare energie mee!

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om grote isolatiewerken uit te voeren. Enerzijds kan de kostprijs oplopen en anderzijds is dit als huurder bijvoorbeeld niet jouw verantwoordelijkheid. Toch bestaan er een aantal kleinere investeringen waarmee je alsnog het verschil kunt maken.

Plaats tochtstrips rond je ramen en deuren, sluit je gordijnen zodra het donker wordt en hang eventueel zelfs gordijnen tussen kamers die niet door deuren worden gescheiden. Let wel op dat de je gordijnen niet voor je verwarmingsinstallatie vallen. Anders blijft de warmte gevangen tussen jouw gordijn en het raam.

Daarnaast kun je jouw leidingen en verwarmingsbuizen isoleren om warmteverlies te voorkomen. Heeft jouw woning dubbele muren of spouwmuren? In dat geval kun je overwegen om je spouwmuren te isoleren. In tegenstelling tot grote isolatiewerken moeten er hiervoor geen muren worden afgebroken. De isolatie gebeurt simpelweg via gaatjes in de voegen van de buitenmuur. Bekijk ook zeker voor welke premies je misschien in aanmerking komt in Vlaanderen, Brussel en Wallonië!

Vergeet de buitenkranen niet

Na de zomer zorg je er best voor dat jouw buitenkranen leeg zijn en dat je deze sluit. Op die manier voorkom je dat de leidingen bevriezen bij koud weer. Het is ook altijd een goed idee om de buitenleidingen te isoleren. De isolatie voorkomt dat het water in de leidingen bevriest en dat de leidingen barsten.

 

 

Plan het onderhoud van je verwarmingsketel 

Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel is niet alleen verplicht, maar zorgt er ook voor dat de werking van je verwarmingstoestel steeds gegarandeerd wordt. Een vuile of slecht onderhouden ketel kan niet alleen leiden tot overconsumptie, maar ook voor storingen. Maak dus zeker tijdig een afspraak met een erkende vakman.

Verwarming 

Welke soort verwarming je ook gebruikt, tijdens de wintermaanden draait deze vaak op volle toeren. Dit hangt uiteraard steeds samen met de weersomstandigheden. Hoewel de buitentemperatuur een belangrijke rol speelt bij het energieverbruik van je verwarming zijn er ook andere factoren. De vochtigheidsgraad en de hoeveelheid wind hebben immers ook invloed op ons verwarmingsgebruik.

De aanwezigheid van luchtbelletjes in je verwarmingsinstallatie kan een optimale verwarming verhinderen. Daarom is het een goed idee om je radiatoren jaarlijks te ontluchten voor de winter begint. Heb je een schoorsteen? Laat deze dan twee keer per jaar vegen (in het voorjaar en vlak voor de winter) om de kans op CO-vergiftiging en schoorsteenbranden te verlagen!

Goed om te weten: de verwarming is verantwoordelijk voor meer dan 50% van het totale verbruik in de winter. Door minder of slimmer te verwarmen, zet je dus al een grote stap in het beter beheren van jouw energieverbruik.

Wanneer zet je jouw verwarming best aan?

Heb je de gewoonte om de verwarming aan te zetten zodra de temperaturen dalen? Dat is niet altijd nodig! Pas als de binnentemperatuur gedurende meerdere opeenvolgende dagen onder de 19°C daalt, is het aangeraden om de verwarming aan te zetten. Dit zal enerzijds afhangen van de buitentemperatuur en anderzijds van jouw type woning. Een appartement, zeker eentje dat tussen twee verdiepen ligt, zal minder verwarming nodig hebben dan een vrijstaand huis.

Regel de binnentemperatuur

In leefruimtes (woonkamer, eetkamer, keuken, kantoor) is het best niet warmer dan 19°C. In de slaapkamer is zelfs 16°C graden voldoende (al mag het in kinderkamers natuurlijk wat warmer zijn, tussen de 18 en 20°C). Wanneer je geen gebruik maakt van je badkamer is een temperatuur van 17°C voldoende, tijdens gebruik wordt 22°C aangeraden.  

Vergeet ook niet dat je door de temperatuur met slechts één graad te verlagen tot 10% kunt besparen op jouw jaarlijkse verwarmingskosten. Het is een kleine moeite waar je, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, heel wat voor terugkrijgt!  

Maak slim gebruik van je thermostaat

Door jouw thermostaat goed in te stellen, kun je eenvoudig een ideale binnentemperatuur bereiken. Bovendien bespaar je op die manier ook gemakkelijk energie. Zo kun je via de thermostaat de temperatuur verlagen op momenten waarop je niet thuis bent. Het heeft immers geen zin om een leeg huis te verwarmen, toch? Door gebruik te maken van een slimme thermostaat kun je de temperatuur in je woning trouwens volledig aanpassen aan jouw gewoontes.  

Vergeet ook niet om je woning te blijven verluchten. Zelfs als het buiten koud is, is het belangrijk om alle kamers in huis dagelijks minstens 10 minuten te verluchten. Je woning zal op zo’n korte tijd niet afkoelen, maar je laat eventuele vochtigheid wel ontsnappen. Dat is belangrijk aangezien vochtige lucht trager opwarmt dan droge lucht!

Gezelllig besparen

cosy winterKrijg je het ondanks onze tips om je woning winterklaar te maken toch koud? Trek dan een extra warme trui of sokken aan. Voor ‘s nachts kies je best een dekbed van goede kwaliteit. Ook lichaamsbeweging kan helpen! Je doet er je lichaamstemperatuur immers op een natuurlijke manier mee stijgen.

Zit je er helemaal knus bij, maar mist er nog wat gezelligheid? Probeer dan eens het cocooning-aspect van je interieur te verhogen. Verhoog het “cocooning”-aspect van je interieur. Kleine details kunnen immers voor een warm gevoel zorgen. Denk maar aan de kleur van de muren, de keuze van je energiezuinige ledlampen, een knus deken… zo maak je het verschil. Én het is ook nog gezellig!

Tot slot…

Zoals je ziet, kun je dankzij een paar kleine aanpassingen ook in de winter heel wat energie besparen. Door je woning goed voor te bereiden, ga je met een gerust hart de winter in. Vergeet ook niet dat de goedkoopste energie altijd de energie is die je niet verbruikt.

Neem regelmatig een kijkje op onze blog voor nog meer tips om energie te besparen!