Warm en gezellig terras in de herfst

gezellig terras

Als je tegenwoordig vrienden ontvangt bij je thuis, is het veiliger dat je dat buiten doet. Het risico op een coronabesmetting is dan kleiner. Daarom dachten we dat het interessant kon zijn om uit te zoeken hoe je een warm en gezellig terras kan maken voor de herfst.

De gemiddelde temperatuur in België is tijdens de herfst tussen de 7,5°C en 11°C. Geen weer om buiten op je terras te zitten zou je denken. Toch moet je je terras niet per se opbergen als de herfst begint. Er zijn verschillende manieren om toch gebruik te maken van je terras tijdens de koudere perioden.

Als je familie of vrienden thuis wil ontvangen doe je dat anno 2020 best in openlucht. “Hoe doe ik dat dan als het kouder begint te worden?” horen we je al denken. Ons antwoord: zorg voor een gezellig terras met de juiste herfstdecoratie! In dit blogartikel kom je te weten hoe je je terras kan inrichten voor de herfst zonder veel geld uit te geven en toch aan het milieu te denken.

Je terras voordelig en duurzaam verwarmen

Begin met warme kledij

Als we tijdens de herfst en winter gebruik willen maken van ons terras, kunnen we al beginnen met ons warmer te kleden. Trek een warme winterjas aan met daaronder een dikke pull. Het moet comfortabel zitten, maar niet te strak. Als het écht koud is, kan je zelfs nog een derde laag aantrekken. Kies dan voor polyester. Dit materiaal zal het vocht absorberen, zodat je warm blijft hebben.

Gezellig terras in een herfstsfeer

Warme dekens

Als je tijdens de herfst buiten wil zitten, gebruik dan veel plaids, schapenvachten, etc. Een plaid is een deken dat je bijvoorbeeld gebruikt in de zetel. Zorg ook voor veel kussens. Dit oogt niet alleen warm, maar is het ook! Je kan ook altijd een waterproof kist buiten zetten zodat je die kussens en dekens niet altijd naar binnen moet slepen.

De sfeer zit goed!

Zorg voor dé optimale herfstsfeer op jouw terras. Als je het gezellig maakt, gaan de temperaturen sowieso al met enkele graden de hoogte in. Zet kaarsen op tafel, zorg voor leuke muziek of kies voor passende attributen.

Voldoende licht

Een goede verlichting van je terras is onmisbaar. De dagen worden korter en de avonden langer. Onze voorkeur gaan uit naar zacht licht. Ga dus bijvoorbeeld op zoek naar draadlampen met zacht licht. Dit maakt je terras gezelliger en zorgt voor een warmer gevoel!

Lig in een hangmat!

Een hangmat in de tuin kan iets extra zijn om ook in de herfst van je tuin te genieten. Je kan kiezen voor een nylon hangmat, die je in alle weer en wind buiten kan laten hangen. Wil je het ook extra warm hebben? Dan kan je best een geweven hangmat kopen en dicht tegen je geliefde aan kruipen.

Naaldbomen

Heb je naaldbomen in je tuin? Dan kan je best je (herfst)terras in de buurt daarvan plaatsen of bouwen. Ze houden de wind tegen zodat het langs die bomen warmer is tijdens de koudere maanden. Bovendien zorgt het ook voor schaduw in de zomer. Een win-winsituatie dus!

naaldbomen

Terrasoverkapping

Dit is natuurlijk een efficiënte oplossing om ook na de zomer gebruik te maken van je terras. Onder zo’n overkapping is het al snel enkele graden warmer. Het is natuurlijk geen goedkope oplossing, maar je kan altijd zelf de handen uit de mouwen steken. Zelf een overkapping maken is een stuk voordeliger. En zo moeilijk is het niet als je een handige harry bent. Kleine tip: je gebruikt best hout en zorgt voor een plat dak als je niet te veel geld wil uitgeven.

In hoogste nood

Zo, nu heb je alvast heel wat ideeën hoe je je terras kan inrichten voor de herfst zonder veel geld uit te geven. Als je het toch nog te koud zou hebben, kan je nog altijd een beroep doen op onderstaande tips. Op zich zijn ze wel iets minder duurzaam en goedkoop. Toch hebben we nagedacht over hoe je ze zo milieuvriendelijk mogelijk kan gebruiken.

Terrasverwarming

Een terrasverwarming verbruikt veel elektriciteit of gas. Het toestel is dus niet per se duurzaam. Daarom zouden we dus aanraden om het toestel alleen in de hoogste nood aan te zetten. Opteer ook altijd voor de meest zuinige terrasverwarmer.

Gebruikmaken van een terrasverwarmer en tegelijk toch aan het milieu denken? Het kán! Als je voor Mega kiest, kies je voor een leverancier die groene energie levert en dat koppelt aan een milieuvriendelijke aanpak. De energie die je verbruikt via je terrasverwarmer is dan zo groen mogelijk.

Heb je zonnepanelen? Dan produceer je zelf energie en stuur je die ook voor een stuk opnieuw het net op. In dat geval kies je best voor een terrasverwarmer op elektriciteit. Je zal je dan minder schuldig voelen over het hogere elektriciteitsverbruik omdat je zelf toch elektriciteit produceert.

Vuurkorf: yes or no?

Het kan je terras heel gezellig maken, maar een vuurkorf is nu niet bepaald milieuvriendelijk. Het zorgt voor heel wat fijn stof en heeft een positief effect op de luchtvervuiling. Probeer dit dus zeker te vermijden. Wil je toch een vuurkorf gebruiken? Gebruik dan eerder droog hout in plaats van nat hout. Dit produceert minder fijn stof. Je kan ook altijd hout kopen met een FSC- of PEFC-keurmerk.

We hopen dat je door onze tips je terras wat meer zal gebruiken in de herfst en winter. ’t Is bovendien ook veiliger om het coronavirus niet door te geven.

Wil je nog meer tips krijgen om geld te besparen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze blog.