blog Mega

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

2022-04-11 / Nina

Nu de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, is het logisch dat je op zoek gaat naar manieren om je verbruik te beperken en je energiefactuur te verlagen. In dit artikel bekijken we daarom samen met jou of een thuisbatterij een interessante investering kan zijn 

Wat is een thuisbatterij? 

Of je nu zonnepanelen hebt of niet, je hebt je misschien al afgevraagd of een thuisbatterij voor jou rendabel kan zijn.  

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een soort grote batterij die elektriciteit kan opslaan. Indien je zonnepanelen hebt, kan de batterij worden aangesloten op je installatie om zo de geproduceerde elektriciteit op te slaan. Hoewel je het misschien niet zou denken, kan een thuisbatterij ook zonder zonnepanelen interessant zijn. Hoe? Als je bijvoorbeeld een tweevoudige meter hebt, kun je tijdens de daluren elektriciteit opslaan om die vervolgens aan een lagere prijs te verbruiken wanneer je wilt.    

Voordelen. 

1. Je bent minder afhankelijk van het netwerk

réseau électricitéWanneer je zonnepanelen hebt, is het moeilijk om je totale elektriciteitsproductie zelf te verbruiken. De overschot wordt dan geïnjecteerd op het net. Aangezien je installatie ‘s nachts geen elektriciteit produceert, verbruik je op die momenten energie die afkomstig is van het net en die dus betalend is. Op die manier blijf je dus nog altijd afhankelijk van het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij zou je jouw overschot aan elektriciteit echter gewoon kunnen opslaan voor later verbruik, bijvoorbeeld tijdens momenten waarop jouw installatie niet produceert. Zonder een thuisbatterij bedraagt autoconsumptie (consumptie van stroom die je zelf produceert) slechts 30%. Met een thuisbatterij kan autoconsumptie tot 50 à 80% stijgen (afhankelijk van je verbruiksprofiel, je zonnepaneleninstallatie en de gekozen batterij). De hoeveelheid energie die je van het net moet halen en op het net moet injecteren, daalt in het geval van een thuisbatterij dus aanzienlijk.   

2. Je profiteert van groene en lokale energie. 

énergie verteDoor jouw eigen elektriciteit te verbruiken, profiteer je gegarandeerd van 100% groene en lokaal geproduceerde energie. Zelf produceren is dus niet alleen voordelig voor je portefeuille, maar ook voor de planeet!  

 

3. Je bent beschermd in het geval van een stroomtekort.  

blackoutZodra de winter voor de deur staat, komen ook gesprekken over een mogelijke black-out of het afschakelplan weer op gang. Maar wat houdt dat precies in? Indien, tijdens een strenge winter, de vraag naar energie groter is dan de voorziene capaciteit, bestaat de kans dat er een (al dan niet grootschalige) stroomuitval plaatsvindt. Met een thuisbatterij zou je niet getroffen worden door zo’n eventuele black-out aangezien je jouw eigen elektriciteit hebt opgeslagen en je die kunt blijven verbruiken zonder afhankelijk te moeten zijn van het elektriciteitsnet.  

Grootste nadeel: de aankoopprijs. 

De aankoopprijs van een thuisbatterij ligt jammer genoeg heel hoog. Ook al zijn de prijzen de afgelopen jaren een beetje gedaald, moet je toch nog rekenen op een bedrag tussen de 4.000 en 10.000 euro (afhankelijk van de opslagcapaciteit). Woon je in Vlaanderen? Dan kan je rekenen op een premie om de aankoop van jouw batterij mee te financieren. Het bedrag van die premie is begin dit jaar gedaald en kan nu nog oplopen tot maximaal 1725 euro. Hoewel dat een mooi duwtje in de rug kan zijn, moet je nog steeds een groot bedrag investeren.  

Volgens berekeningen zou het ongeveer 20 jaar duren om de aankoop van een thuisbatterij rendabel te maken. Tenminste, als je al een zonnepaneleninstallatie hebt. Indien dat niet het geval is, moet je bovenop de aankoopprijs van de thuisbatterij ook nog de installatiekosten van je zonnepanelen rekenen. Het is dus duidelijk dat het hier om een investering gaat waar goed over moet worden nagedacht.  

Tot slot… 

Je weet nu dat investeren in een thuisbatterij heel wat voordelen met zich meebrengt. Toch moet je ook rekening houden met het feit dat de aankoopprijs en installatiekosten hoog zijn. Het grootste voordeel blijft natuurlijk dat je dankzij je thuisbatterij alles uit je eigen elektriciteitsproductie kunt halen door elektriciteit aan de laagste prijs op te slaan om later te gebruiken.  

We kunnen dus alleen maar hopen dat de aankoopprijs van dit soort toestellen in de toekomst democratischer wordt. Zodat de investering ook voor particulieren wat interessanter wordt.