Een huishouden van 4 personen verbruikt gemiddeld 110 kubieke meter water per jaar (zo’n 110 000 liter). Deze hoeveelheid water kost je elk jaar 500 à 600 euro, dat is niet niks! Gelukkig kan je je waterrekening gemakkelijk wat verlagen met enkele kleine aanpassingen. Mega vertelt je hoe!
Waar loopt al dat water naartoe?
Je ziet in de afbeelding hierboven meteen wie de twee grote “winnaars” van het waterverbruik zijn: Op de eerste plaats staat het verbruik door baden/douchen (36% van het jaarlijkse verbruik) en op plaats 2 staat de hoeveelheid water die we door het toilet spoelen (31%). Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van al ons waterverbruik! Hieronder vind je tips om je verbruik te verminderen, en niet alleen in de badkamer.
Onze tips om minder water te verbruiken
Douche of bad?
Wanneer je een douche neemt verbruik je ongeveer 15 liter per minuut. Het is dus beter om een snelle douche te nemen indien mogelijk. Als je een bad neemt, verbruik je al snel meer dan 100 liter (afhankelijk van hoe groot je bad is en hoe vol je het laat lopen). Dat is dus duidelijk: een korte douche ‘s morgens is niet enkel goed om je op te peppen, maar ook om veel water te besparen!
Een tip: er bestaan nu “zuinige” douchekoppen waarmee je je waterverbruik kan beperken. Dit type douchekop kost 20 tot 50 euro (of meer naargelang het model) en je verbruikt hierdoor nog maar 6 liter water per minuut! Dit is nog maar de helft van je verbruik met een gewone douchekop. Om je een idee te geven: dit betekent een besparing van ongeveer 90 liter per keer of 165 euro per jaar!
Minder water door het toilet spoelen
Elke keer dat je het toilet doorspoelt, verbruik je tussen de 9 en 12 liter water. Je kan dit beperken door gebruik te maken van een spoeling met twee knoppen: de kleine knop verbruikt ongeveer 3 liter water en de grote ongeveer 6 liter per keer. Dat betekent natuurlijk wel dat je die moet aankopen als je er nog geen hebt.
Als je geen zin hebt om het volledige systeem te veranderen, dan kan je ook een (zwaar) voorwerp in de spoelbak zetten, bijvoorbeeld een volle fles water, eventueel bijgevuld met steentjes. Op die manier spaar je elke keer weer 1,5 liter uit. Opmerking: het volume dat je bespaart is uiteraard afhankelijk van dat van de fles die je gebruikt.
Gebruik regenwater
In België weten we wat regen is! Maar heb je er ooit aan gedacht om al dat regenwater te gebruiken? Het is een alternatief dat steeds populairder wordt. Wist je al dat wij niet enkel drinkwater gebruiken om mee te koken, maar ook om het toilet mee door te spoelen?
Dit is helemaal niet nodig. Daarom is het interessant om een regenwaterput te installeren die een deel van je jaarlijkse waterverbruik kan dekken. Dit is natuurlijk ook een investering: de grootte van de put en de nodige hoeveelheid filtratie zal afhankelijk zijn van waarvoor je het regenwater wil gebruiken en hoe vaak.
Andere nuttige tips
Herstel een waterlek meteen: een druppelende kraan of een lekkende toiletspoeling kunnen je elk jaar honderden euro’s aan verspild water kosten! Spoor een lek op door je waterverbruik na te kijken. Lees je waterstand af voordat je gaat slapen en vergelijk de volgende ochtend. Als je geen water hebt gebruikt (bv. een wasmachine opgezet), dan zouden de twee standen identiek moeten zijn!
Draai de kraan dicht. Laat het water niet onnodig lopen maar vul je gootsteen wanneer je afwast. Gebruik een beker om je mond te spoelen bij het tandenpoetsen. In de douche is het ook niet nodig om het water te laten lopen terwijl je je inzeept. Vergeet niet: 1 minuut douchen = 15 liter water!
Kies zuinige huishoudtoestellen: let bij de keuze van een wasmachine of een vaatwasser op het energielabel, dat ook het waterverbruik vermeldt.
De laatste druppel
Zoals je kon lezen, zijn er maar een paar kleine stappen nodig om grote veranderingen te realiseren. Deze veranderingen hebben een goede invloed op het milieu en ook op je waterfactuur. Je kan de hele familie inschakelen om bij te dragen aan minder verbruik. Jong geleerd is oud gedaan!
Voor elektriciteit en gas ben je bij Mega als een vis in het water dankzij onze goedkopere tarieven! Als je nog geen klant bent, dan kan je hier een simulatie maken om te weten hoeveel je bij ons zal besparen.