blog Mega

De Woningpas: alle informatie over je woning op één plek!

2021-09-30 / Nina

(Ver)bouwen, (ver)kopen of toch maar (ver)huren? Wat je ook doet, het brengt heel wat papierwerk met zich mee. Maar het kan ook gemakkelijker: de woningpas verzamelt alle relevante informatie over je woning op één plek. We vertellen je er in dit artikel alles over!

Wat is de Woningpas?

De woningpas bestaat sinds 2018 en is een initiatief van verschillende Vlaamse overheidsdiensten. Het gaat om een gratis online tool die alle beschikbare informatie over je woning automatisch bundelt. Het is met andere woorden een digitaal paspoort van je woning. Alle informatie in je woningpas komt uit de databanken van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij. Denk maar aan de historiek van installaties, attesten, premies en omgevingsinformatie. Tegelijk kan je ook zelf informatie toevoegen, bijvoorbeeld na renovatiewerken.

Het belangrijkste pluspunt van de woningpas? Zodra je een document nodig hebt, vind je het terug in een paar klikken. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over vermiste documenten. Je vindt alles terug in het digitaal paspoort van je woning!

De functies van de Woningpas

De ontwikkeling van de woningpas verloopt in fases. Bij de start van het initiatief in 2018 waren al heel wat interessante functies aanwezig. De tool wordt sindsdien voortdurend geüpdatet en er komen telkens nieuwe mogelijkheden bij. We lijsten hier alvast een aantal interessante mogelijkheden voor je op:

Toegang tot je Woningpas

Toegang krijgen tot je woningpas is trouwens erg gemakkelijk. Zoals we eerder al zeiden, wordt het digitaal paspoort van je woning automatisch aangemaakt. Het enige wat jij hoeft te doen om de tool te kunnen ontdekken is je identiteit bevestigen. Dat doe je via de officiële website van de woningpas! Klik op “ontdek uw woningpas”, meld je aan en bekijk alle informatie over je woning online.

De onderstaande video zet alles nog even op een rijtje:

Tot slot…

Het is duidelijk dat de Woningpas  de administratieve rompslomp die gepaard gaat met (ver)bouwen, (ver)kopen en (ver)huren vergemakkelijkt. Bovendien helpt de tool je om je woning nog energiezuiniger te maken!

Wil je graag meer Mega-tips ontdekken? Lees onze blog!