blog Mega

Zero waste, ook in jouw tuin!

2022-07-08 / Nina

Met de komst van de lente halen heel wat mensen hun tuingereedschap van onder het stof. Net als elk ander deel van jouw woning zorgt ook het onderhoud van de tuin voor afval. Wij geven je daarom een aantal tips voor een zero waste tuin.

Of je nu een grote tuin, een kleine koer of een aantal plantenbakken op je balkon hebt, tuinieren kan al snel voor afval zorgen. We hebben het dan niet alleen over groenafval (zoals grasmaaisel en snoeihout), maar ook over plastic afval en verpakkingen (van planten, meststoffen of bestrijdingsmiddelen) of beschadigd gereedschap.

Groen tuinafval

Onder groen tuinafval rekenen we alle restjes van het tuinieren! Denk maar aan gemaaid gras, snoeihout, onkruid, moestuinafval of dode bladeren. Jaarlijks komen meerdere tonnen van dit soort afval in de afvalverwerkingscentra terecht. Die hoeveelheid kan niet alleen drastisch verminderd worden, maar het groenafval kan ook in je tuin zelf goed van pas komen.

Het gazon

Dat je jouw grasmaaisel kunt meegeven met de gft-ophaling of naar het containerpark kunt brengen, weet je waarschijnlijk al. Maar wist je dat je jouw maaiafval ook kunt hergebruiken als mulchlaag?

Mulchen is een maaitechniek waarbij het gemaaide gras wordt versnipperd en meteen weer wordt verspreid over jouw gazon. Het maaisel wordt vervolgens een voedingsstof voor de bodem en het resterende gras. Door een mulchmaaier te gebruiken, in plaats van een klassieke grasmaaier, wordt jouw gazon tijdens het maaien meteen op een natuurlijke manier bemest én hoef je jouw maaiafval niet meer te verzamelen.

Je bespaart er dus tijd én afval mee. Wanneer je aan mulchen doet, hoef je jouw gazon bovendien niet bijkomend te bemesten. Enkel veeleisende of zieke bodems hebben af en toe nood aan extra mineralen die niet in de mulchlaag zitten. Aangezien overbemesting voor een averechts effect kan zorgen en tot een verkleuring van je grasmat kan leiden, houd je hier best rekening mee.

Als je liever niet maait, kun je ook gezellige hoekjes inrichten die minder gemaaid hoeven te worden. Denk maar aan een bloemenweide die, mits een juiste keuze van soorten, een minimum aan onderhoud nodig heeft. Bloemenweides zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze vormen ook een ideale basis voor meer biodiversiteit in jouw tuin. Een andere mogelijkheid is het aanleggen van een rotstuin met een combinatie van rotsen, planten en bloemen. Een rotstuin heeft weinig onderhoud nodig en stimuleert de ontwikkeling van biodiversiteit.

Dode bladeren

Dode bladeren zijn één van de grootste bronnen van afval in jouw tuin. Toch hoef je ze niet per se te verzamelen en weg te gooien. Door ze te laten liggen, zullen ze ontbinden en als voedingsstof dienen voor de aanwezige planten. Als er toch te veel dode bladeren in jouw tuin zouden liggen, kun je ze ook versnipperen met een mulchmaaier. Zo zijn ze minder zichtbaar en gebruik je de bladeren alsnog als meststof voor jouw gazon.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de bladeren toch weg te halen en ze te gebruiken als grondstof voor je composthoop.

Maak jouw eigen composthoop

Jouw eigen composthoop maken, kost je bijna niets. Integendeel, je kunt er zelfs geld mee besparen! Je kunt er naast het groenafval uit je tuin ook jouw huishoudelijk, organisch afval aan toevoegen. Vervolgens kun je jouw zelfgemaakte compost gebruiken als 100% natuurlijke meststof voor jouw planten. Het is dus de ideale manier om je afval te recycleren en geen geld te hoeven uitgeven aan meststoffen. Bovendien bespaar je er ook tijd mee aangezien je jouw tuinafval niet meer naar het containerpark hoeft te brengen.

Ander afval

Gebruik minder plastic

Zakken potgrond, meststoffen, plantenpotten,… de verpakking van heel wat onderhoudsmateriaal en decoratie voor je tuin bestaat uit plastic. Aangezien plastic niet biologisch afbreekbaar is, is het belangrijk dat je de aankoop ervan zoveel mogelijk beperkt. Geef daarom de voorkeur aan verpakkingen die bestaan uit gerecycleerd of biologisch afbreekbaar materiaal. Dit staat meestal duidelijk aangegeven op de verpakking zelf. Bovendien kun je in sommige tuincentra stekjes van planten kopen, zonder potten. Aangezien je ze toch zult herplanten, bespaar je hier heel wat onnodig afval mee.

Vermijd bestrijdingsmiddelen

Pesticiden zijn even gevaarlijk voor onze gezondheid als voor het milieu. Het wordt daarom ook aangeraden om ze zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel er ook natuurlijke oplossingen bestaan om van bepaald ongedierte af te komen, is het over het algemeen beter om de natuur haar werk te laten doen. Je kunt de natuur bovendien een handje helpen door de bloemen en planten die je naast elkaar zet zo te kiezen dat ze zelf bepaalde insecten weghouden. Een laatste reden om bestrijdingsmiddelen te vermijden, is dat ze over het algemeen steeds verkocht worden in plastic verpakkingen.

Bespaar op gereedschap

Tot slot kan ook beschadigd of ongebruikt gereedschap voor afval zorgen in jouw tuin. Heb je slechts af en toe bepaald materiaal nodig? Overweeg dan om het uit te lenen of te huren van een doe-het-zelfzaak. Deze optie is niet alleen zuiniger en milieuvriendelijker, je bespaart er ook opbergruimte mee!

Indien je al gereedschap bezit, is het belangrijk om het materiaal goed te onderhoudenVerleng de levensduur van jouw materiaal door het zo nodig te repareren voor je beslist om het weg te gooien.

Net als kleren en heel wat (elektrische) apparaten kun je ook tuingereedschap tweedehands kopen. Anderzijds kun je ook kiezen voor gereedschap van hogere kwaliteit dat vervolgens ook langer meegaat dan goedkopere materialen. Als laatste tip geven we graag mee dat elektrisch tuingereedschap ook energielabels heeft. Daar houd je dus best ook rekening mee bij de aankoop.

Neem regelmatig een kijkje op onze blog voor nog meer tips over een duurzame aanpak.