blog Mega

Waarom kiezen voor een vast tarief vóór het begin van de winter?

2023-11-02 / Charlotte

Wanneer het kouder wordt, stijgen onze energiekosten. Ontdek waarom de nieuwe vaste tarieven voor aardgas en elektriciteit bij Mega een verstandige keuze zijn om de winter een stap voor te zijn. Winter is coming!

De herfst komt eraan: de dagen worden korter, de temperaturen dalen en de jassen worden weer uit de kast getrokken. Voor velen onder ons betekent deze tijd van het jaar ook een piek in het energieverbruik. Daarom is dit het ideale moment om je energiecontract onder de loep te nemen. Zeker nu Mega onlangs nieuwe vaste tarieven voor elektriciteit en gas heeft geïntroduceerd. In dit artikel leggen we uit waarom dit het juiste ogenblik is om voor deze vaste tarieven te kiezen en je energievoorziening te verzekeren voor de komende winterperiode.

Aantrekkelijke tarieven

Eén van de voornaamste redenen om te kiezen voor de vaste energietarieven van Mega is de opmerkelijke prijsdaling. De huidige tarieven zijn aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met vorige winter. Bovendien bieden ze een uitgelezen kans om je energiekosten te verlagen. Door te kiezen voor een vast tarief zet je deze gunstige prijs vast voor de gehele duur van jouw contract. Zo kan je het hele jaar door besparen, ongeacht de schommelingen op de energiemarkt.

Zoals je kunt zien in de bovenstaande grafiek, bereikten de energieprijzen een jaar geleden een recordhoogte. Vandaag bevinden ze zich echter op een dieptepunt – en dat is goed nieuws!

Bereid je voor op de winterhiver énergie

De intrede van de winter resulteert vaak een toename in ons energieverbruik. Verwarming, elektrische apparaten en verlichting vragen meer van onze energiebronnen. Door nu te kiezen voor de vaste tarieven van Mega hoef je je geen zorgen meer te maken over fluctuerende energieprijzen, want je tarief per kWh blijft immers stabiel. Hierdoor kan je beter anticiperen op je energiekosten tijdens de koudere maanden.

De onzekerheid op de markt

De energiemarkt is voortdurend in beweging en wordt beïnvloed door uiteenlopende factoren zoals vraag, aanbod, geopolitieke ontwikkelingen en klimaatomstandigheden. Niemand kan met zekerheid voorspellen hoe de energieprijzen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Daarom is een energiecontract met een vast tarief een verstandige keuze. Zo bescherm je jezelf tegen mogelijke prijsstijgingen en voorkom je onaangename verrassingen op je afrekeningsfactuur.

 

 

Voorschotten en afrekeningen

Als je kiest om over te stappen naar een vast tarief zullen we jouw voorschot herberekenen. Voor de berekening van je voorschot maken we gebruik van een schatting van je totale jaarverbruik. Deze schatting is gebaseerd op het verbruik van jouw leveringspunt tijdens de afgelopen jaren. Hierop passen we jouw tarief naar keuze toe. Afhankelijk van de frequentie van jouw voorschotfacturen, delen we het totaal door 12 (maandelijks) of 4 (driemaandelijks). Het resultaat van deze berekening is jouw nieuwe voorschotbedrag.

 

Niet per se. Het zit namelijk zo: met een vast tarief blijft de prijs per kWh gedurende je contract onveranderd. Je betaalt nog steeds het hele jaar voorschotfacturen die, zoals je hierboven las, gebaseerd zijn op een schatting van jouw verbruik. Jouw afrekeningsfactuur wordt daarentegen opgesteld op basis van je werkelijke verbruik. Bij een vast tarief kijken we hiervoor naar het verschil tussen de meterstanden aan het begin en het einde van de facturatieperiode. Vervolgens passen we jouw vaste tarief toe op het totale aantal kWh dat je tijdens deze periode hebt verbruikt.

Als je minder hebt verbruikt dan geschat werd, krijg je het verschil terugbetaald. Verbruikte je daarentegen meer dan geschat, moet je het verschil bijbetalen. Na de jaarlijkse afrekening wordt jouw voorschot aangepast aan je werkelijke verbruik.

Stabiliteit en gemoedsrust

Vaste energietarieven bieden stabiliteit, wat het beheer van je budget vergemakkelijkt. Je weet precies hoeveel je elke maand betaalt voor je elektriciteit en gas, waardoor het plannen van je uitgaven eenvoudiger wordt. Bovendien geeft het je gemoedsrust, omdat je weet dat je prijs per kWh onveranderd blijft, ongeacht marktfluctuaties.

 

 

 

Conclusie

Nu de winter snel nadert, is het tijd om na te denken over hoe je grip kunt houden op je energiekosten. Door te kiezen voor de vaste tarieven van Mega, opteer je voor een veilige oplossing om je energiekosten onder controle te houden en onaangename verrassingen te vermijden. Met aantrekkelijke prijzen, de garantie van een stabiele prijs en gemoedsrust gedurende het koude seizoen is een vast tarief een verstandige beslissing. Laat je niet verrassen door de ups en downs van de energiemarkt: kies voor de zekerheid van een vast tarief. En geniet met een gerust hart van de winter!

Bekijk al onze tarieven op onze website!