blog Mega

Uitgelegd: De tijdelijke btw-verlaging naar 6%

2023-04-04 / Nina

Als reactie op de nieuwe prijsstijgingen op de energiemarkt, heeft de Belgische overheid een reeks nieuwe beslissingen genomen om de consumenten te helpen. Zo zal de tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor elektriciteit, nu ook worden toegepast op gas. In dit artikel bekijken we samen met jou wat dit precies betekent.  

In februari 2022 besloot de Federale overheid om de btw op elektriciteit gedurende 4 maanden (van maart tot juni 2022) te verlagen voor residentiële consumenten.  

Mede door de situatie in Oekraïne zijn de elektriciteits- en gasprijzen sinds die beslissing echter nog verder gestegen. Daarom hebben de Belgische ministers op 14 maart 2022 eerder genomen maatregelen verlengd en een reeks nieuwe maatregelen vastgelegd. 

Verlaging van de btw op elektriciteit en gas.  

Aanvankelijk was er besloten om enkel de btw op elektriciteit te verlagen naar 6% om niemand te benadelen. Niet iedereen heeft immers een gascontract, terwijl wel iedereen een elektriciteitscontract heeft. Gezien de situatie steeds ingewikkelder wordt en de financiële druk op de consumenten blijft groeien, werd er uiteindelijk toch besloten om de maatregel ook toe te passen op de gascontracten.

Bovendien werd de btw-verlaging, die oorspronkelijk op 30/06/2022 zou aflopen, verlengd tot 31/03/2023 voor beide energiesoorten. In februari 2023 werd er besloten om de btw op gas en elektriciteit definitief te verlagen naar 6% voor residentiële klanten.

Samengevat zal de btw-verlaging in de volgende periodes worden toegepast:  

Hoe zal dit in de praktijk worden toegepast bij Mega?  

Hoewel we deze btw-verlaging voor elektriciteit en gas uiteraard hebben toegepast vanaf de door de regering vastgestelde data, was dit wegens operationele redenen pas zichtbaar op de facturen vanaf 1/04/2022 voor elektriciteit en vanaf 1/05/2022 voor gas voor residentiële klanten. Voor de professionele klanten was de btw-verlaging pas zichtbaar op de voorschotfacturen die vanaf de maand september 2022 werden gefactureerd of in rekening werden gebracht. Bij de jaarlijkse afrekeningen zullen wij het btw-tarief van 6% uiteraard toepassen voor de volledige vermelde periode.  

Raadpleeg voor meer informatie over de btw-verlaging onze veelgestelde vragen. 

Wat zijn de andere nieuwe maatregelen?  

Naast de definitieve btw-verlaging naar 6% voor gas en elektriciteit heeft de overheid andere maatregelen genomen om de Belgische huishoudens te helpen.  

Maatregelen die van kracht blijven.   

De maatregelen waar de overheid in februari al over besloot, blijven uiteraard geldig. Dat zijn:  

Het sociaal tarief wordt sinds februari 2021 ook toegekend aan mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Die maatregel zou oorspronkelijk in maart 2022 aflopen en werd vervolgens twee keer verlengd (eerst tot eind juni 2022 en vervolgens tot september 2022). Nu blijft de maatregel minstens tot 31 maart 2023 van kracht. 

Dit is een steunmaatregel die wordt toegekend aan personen die niet in aanmerking komen voor het Sociaal Tarief. Het gaat om materiële hulp die door het OCMW wordt verleend. Zo kunnen energiefacturen vereffend worden of kan het OCMW onderhandelen met de leveranciers over betalingsplannen. Daarnaast kunnen zij ook aan “preventie” doen door te helpen bij de aankoop van minder energieverbruikende toestellen. Verder kan het OCMW ook steun bieden bij kleine of grote renovatiewerkzaamheden om de isolatie van een woning te verbeteren. Je vindt er hier meer info over.  

Terwijl de federale bijdrage automatisch stijgt naargelang de hoeveelheid verbruikte elektriciteit en gas, is de accijns een indirecte verbruiksbelasting die vast ligt. Dankzij die accijns kun je een verhoging van wel 30 euro per jaar vermijden. Deze maatregel zal ook worden berekend en toegepast op de jaarlijkse afrekeningsfactuur.   

Deze premie zal vanaf 20 april, in verschillende fases, worden toegekend. Voor klanten met een budgetmeter zal de premie worden verrekend op de jaarlijkse afrekening.  

Bij Mega werd deze eenmalige premie tussen januari en maart, in verschillende fases, toegekend aan de rechthebbenden van het federaal Sociaal Tarief.  

Raadpleeg regelmatig onze blog om op de hoogte te blijven van alle veranderingen op de energiemarkt. 

 (Laatst geüpdatet in april 2023)