blog Mega

Verbruik ik te veel gas?

2021-10-04 / Nina

Heb je de indruk dat je gasfactuur te hoog is?  Wil je weten hoe je je jaarlijks gasverbruik kan berekenen? Vraag je je af hoe je energie kan besparen? Je komt het allemaal te weten in dit artikel. 

Het gemiddelde verbruik van de Belgen

Het gemiddelde gasverbruik kan sterk verschillen van huishouden tot huishouden. Je verbruik hangt immers af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is of je je woning al dan niet op gas verwarmt. 

Het gemiddelde gasverbruik wordt in België geschat op 16.282 kWh per jaar. Maar, zoals we al zeiden, kan dit cijfer erg verschillen. Het verbruik hangt af van waar men gas voor gebruikt en de oppervlakte van de woning. Je kan gas gebruiken voor: 

Huishoudens die op gas verwarmen

Voor wie op gas verwarmt, bestaat 60% van zijn of haar jaarlijks verbruik uit verwarming. De omgeving (oppervlakte, isolatie, appartement of huis, etc.), het aantal personen in het huishouden en hun verbruiksgedrag spelen een belangrijke rol bij het verbruik.   

De onderstaande tabel illustreert het gemiddelde jaarlijks verbruik van huishoudens die gas gebruiken voor verwarming, warm water en koken. 

OppervlakteAantal personenJaarlijks verbruik
30m²14100 kWh
50m²27000 kWh
70m²316400 kWh
100m²417500 kWh
120m²419900 kWh
150m²423600 kWh
200m²530700 kWh

Bereken je gemiddelde gasverbruik

Je kan je gemiddelde verbruik (bijvoorbeeld van één maand) gemakkelijk berekenen op basis van je meterstanden. Noteer aan het begin en op het einde van de maand je meterstanden. Vervolgens bereken je het verschil tussen die twee standen. Dat is je verbruik van de afgelopen maand.

Opgelet: je meter geeft je gasverbruik weer in kubieke meter (m³). Je energieleverancier rekent over het algemeen echter kilowattuur (kWh) aan. Om m³ om te zetten in kWh, gebruik je de omzettingscoëfficiënt van je gemeente. Deze vind je terug op je jaarlijkse afrekening. 

Je gasverbruik kan bovendien ook van maand tot maand verschillen. Zo verbruik je in de zomer minder dan in de winter (zeker als je op gas verwarmt). 

Hoe kan je je gasverbruik verlagen?

Met een paar kleine aanpassingen kan je je verbruik – en dus ook je facturen – doen dalen. 

Je kan ook grotere investeringen doen die je op lange termijn helpen besparen. 

Isolatiewerken zijn daar een voorbeeld van (nieuwe ramen, dakisolatie, etc.). Dat zijn natuurlijk grote uitgaven, maar ze kunnen wel voor een significant verschil in je gasverbruik zorgen. Er bestaat bovendien financiële hulp voor renovatie- en isolatiewerken. 

Tot slot…

Hopelijk heb je dankzij dit artikel een beter beeld van het gemiddelde gasverbruik in België. Zoals we reeds hebben aangehaald, is gasverbruik een erg variabel gegeven dat afhangt van verschillende factoren. Het komt er dus op aan om je dagelijks verbruik onder controle te houden met behulp van een aantal kleine ingrepen.

Krijg je graag nog meer tips omtrent je verbruik? Neem dan regelmatig een kijkje op onze blog.