blog Mega

Goedkope activiteiten tijdens de vakantie? Ontdek onze tips!

2021-09-03 / Dieter

Het is begonnen: de school heeft zijn deuren gesloten en de zomervakantie is van start gegaan. Voor de ouders is het dan ook vaak een kopzorg om tijdens deze 9 weken activiteiten te bedenken zonder failliet te gaan. 

Het is waar dat het niet makkelijk is om jonge kinderen bezig te houden tijdens de zomervakantie, vooral als de vriendjes op vakantie zijn. Toch is het niet nodig om ook naar de andere kant van Europa te reizen om de kinderen bezig te houden. Ons marketing-team dacht na over dit onderwerp en geeft u enkele tips om nog meer van uw vakantie te genieten.

Het is tijd om te proeven!

In het algemeen houden kinderen van koken. Tijdens de zomer kan je hen leren koken en ook leren kiezen welke ingrediënten ze moeten gebruiken. Het is beter om deze activiteit niet ‘s avonds uit te oefenen, tijdens de voorbereiding van het avondmaal van de ganse familie. Kies een geschikt moment. Begin met een simpel recept dat aangepast is aan hun leeftijd en hun capaciteiten.

Allez hop, naar buiten

Wandelen in de natuurlijk blijft natuurlijk een must. Maar opdat de kleinsten niet te snel zouden gaan, stel hun dan voor om deze dingen te doen:

Observeer het gedrag van de dieren,
Ontdek de veranderingen naargelang de seizoenen.
Fruit plukken ... bij voorkeur eetbaar 😊,
Maak een herbarium met behulp van een gids om zo de variëteiten te leren kennen.

Het regent? Da’s niet erg.. Wij improviseren

U hebt niet veel materiaal nodig om creatieve activiteiten te doen met uw kinderen. Een rol toiletpapier of een eierdoos is een goed begin om bijvoorbeeld de kleuren te leren!

Voor de grotere kinderen kan u andere Montessori-activiteiten uitoefenen om zo hun creatieve kant te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld:

Tekenen, schilderen, cadeaus inpakken
Mandala's maken
Pasta maken
Postkaarten verzamelen
Een slinger maken in papier
Gebroken objecten maken

Leren leren leren

occupations_enfants_pas_cher In het museum

Wat is er beter dan met uw kinderen naar het museum te gaan om hun nieuwsgierigheid op te wekken? Het is een andere manier om de wereld te ontdekken, vooral als het over onderwerpen gaat die hen interesseren. Bovendien bieden de musea lagere tarieven aan voor families en kinderen. Vergeet ook niet dat er 150 musea zijn die gratis zijn op de 1ste zondag van de maand in heel Wallonië en Brussel. Geen excuses meer!

In de bibliotheek

Boeken blijven een interessante, maar iets duurdere activiteit om uw kinderen bezig te houden, want dit kan zorgen voor een goede ontwikkeling van de verbeelding en de schrijftaal. Uw plaatselijke bibliotheek heeft wellicht een groot aanbod aan boeken voor eender welke leeftijd. Dit gaat van romans tot strips. Profiteer dus van de tijd van de vakantie om hier een oog op te werpen.

Yes, het groeit!

En nog een leuke activiteit.. Wat is er mooier dan kleine zaden zien groeien enkele weken nadat deze geplant zijn? Het is niet noodzakelijk om een grote tuin te hebben om uw kinderen te laten tuinieren. U kan bijvoorbeeld enkele zaadjes in een pot laten groeien (bv. zonnebloemen, tomaten, etc.).

Op speurtocht, zowel binnen als buiten

 Dit is één van de lievelingsactiviteiten van de kinderen, want het is origineel, ludiek en educatief. Het voordeel is ook dat er zowel buiten als binnen gespeeld kan worden. Het is ook een activiteit die veel voorbereiding en organisatie vraagt. Negeer deze twee laatste aspecten niet.

 

 

 

 

Lawaai maken!

1,2,3,4… Sluit de gitaar aan! Gebruik potten en pannen om instrumenten te maken. Zo kunnen uw kinderen een echt muziekspektakel creëren. U kan er ook voor kiezen om uw kinderen een minder luide activiteit te laten doen, zoals een magisch spektakel. U kan verrast worden door hun verbeelding..

Gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen zorgen niet alleen voor ontspanning, maar ook voor heel wat goede leerresultaten. Bovendien is het ook interessant voor kinderen om te leven in groep. De kleinsten leren luisteren, regels respecteren en hun emotie beheren in geval van frustratie. Ze leren logisch denken, aandacht geven en hun geheugen trainen. Er bestaat een grote verscheidenheid aan gezelschapsspellen voor alle leeftijden. Maar om de kosten te dekken, kan u altijd spellen lenen bij de spelotheek van uw gemeente. Het volstaat soms ook om een simpel kaartspel te spelen.

Wij hopen dat deze ideeën u kunnen laten genieten van enkele mooie familiemomenten zonder heel veel uit te geven.

En als u nog andere tips wil ontdekken om besparingen te doen, raadpleeg dan zeker onze blog.