blog Mega

Streven naar een glashelder energiefactuur

2018-07-17 / Dieter

Eén van de waarden van Mega is transparantie. Een middel om deze waarde te ondersteunen is een eenvoudig energiefactuur. Bij Mega wordt er sinds het begin in 2014 gewerkt aan een zo transparant mogelijk energiefactuur.

Woordje uitleg over uw energiefactuur

Uw energiefactuur bestaat uit drie grote componenten: de energiekost, de distributiekosten en taksen. Bij Mega wordt dit duidelijk aangegeven op de afrekeningsfactuur omdat wij het belangrijk vinden dat klanten weten waarvoor ze betalen. Op de factuur wordt er ook duidelijk aangegeven welke periode aangerekend wordt. Pas op! De facturatieperiode is niet hetzelfde als de contractperiode. De facturatieperiode is de periode waarop de afrekeningsfactuur gebaseerd is, terwijl de contractperiode de periode is wanneer het contract effectief is.

De netbeheerder registreert de meterstanden op een door hen bepaald tijdstip. Daarna wordt er een afrekeningsfactuur opgemaakt. Hier wordt er een berekening gemaakt op basis van uw werkelijke consumptie. De werkelijke kosten voor uw consumptie binnen de facturatieperiode worden verminderd met de gefactureerde voorschotten, die dan weer gebaseerd zijn op uw geschat verbruik van diezelfde periode.

Drie componenten van een energiefactuur

De eerste component die duidelijk aangegeven staat op uw energiefactuur is de energiekost voor elektriciteit of aardgas. Op de energiefactuur bij Mega kunnen klanten duidelijk zien hoeveel ze betalen voor hun energie. De energiekost bestaat uit de kost van het verbruik van energie, samen met de jaarlijkse vaste vergoeding.

Verder wordt er vermeld wat de distributiekosten zijn. Dit zijn kosten voor het transporteren van uw energie. U betaalt deze aan Mega, maar wij storten dit integraal door naar de netbeheerder.
De derde component op uw energiefactuur zijn taksen en bijdragen. Dit zijn kosten voor de federale en Vlaamse overheid. Voorbeelden van deze taksen zijn de energiebijdrage en de bijdrage energiefonds. Deze worden aangerekend door de energieleverancier, maar zijn bestemd voor de overheid. 

glashelder energiefactuur

Voor Mega is het belangrijk dat klanten weten waar de energie vandaan komt. Dit wordt met een leuke grafiek op uw afrekeningsfactuur vermeld. Zo is het makkelijk om een goed overzicht te hebben van de herkomst van uw energie. Daarnaast kan u ook een overzicht van uw verbruik van de laatste drie jaren raadplegen.


Heeft u ook nood aan een duidelijk energiefactuur en duurzaam goedkopere energie? Wordt klant bij Mega!

Al klant bij Mega? Lees hier meer artikels over Mega, de duurzaam goedkope energieleverancier en over de energiemarkt.