blog Mega

Tiny houses: kleine huizen met een grote impact!

2021-03-25 / Nina

De Tiny House Movement is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Deze beweging pleit voor de bouw van meer kleine huizen en microhuizen. Wat is een tiny house precies? Kan je in België ook in een tiny house wonen? Je leest het hier!

Wat is een tiny house?

Je hebt vast al wel eens gehoord van de term ‘alternatieve woonvormen’, bijvoorbeeld een woonwagen, woonboot, woongemeenschap met enkele gemeenschappelijk gebruikte delen… Eigenlijk alle woonvormen die niet een appartement, flat of (rij)huis zijn. Een tiny house is een voorbeeld van zo’n alternatieve woonvormen.

Het is een vrijstaande woning met een kleine bewoonbare oppervlakte. De oppervlakte ligt niet vast, maar doorgaans spreekt men van een tiny house bij een oppervlakte tussen de 15 en 50 vierkante meter. Tussen de 51 en 90 vierkante meter spreekt men van een ‘small house’.

De Tiny House Movement is ontstaan in de VS als reactie op de steeds groeiende oppervlakte van eengezinswoningen. Grotere huizen waren (en zijn dat vaak nog steeds) een symbool van rijkdom. Men verkoos om kleinere huizen te kopen of te bouwen, om de kosten te verminderen. In de laatste jaren kiezen steeds meer mensen er ook voor om kleiner te wonen om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Goedkoper

De prijzen voor vastgoed in Belgïe zijn heel uiteenlopend. Zo betaal je voor een appartement gemiddeld 205 000 euro. Voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing is dit gemiddeld 220 000 euro en voor een huis in open bebouwing 300 000 euro. Deze gegevens komen uit een overzicht van de mediaanprijzen in het derde kwartaal van 2020.

Voor een tiny house hangt de prijs af van hoeveel werk je er zelf nog kan en wil insteken. Natuurlijk hangt de exacte prijs af van wat je als koper precies wil, maar hieronder vind je enkele richtprijzen (inclusief BTW):

Duurzamer

Je vermoedt het al: een kleinere oppervlakte betekent dat je veel minder energie en water verbruikt op een jaar tijd. Wonen in een tiny house zal je dus niet alleen op korte termijn geld besparen door de veel lagere aankoopprijs, maar ook op lange termijn omdat je energie- en waterfactuur veel lager liggen dan gemiddeld.

Het is ook mogelijk om een zelfvoorzienend tiny house aan te kopen. Zo kan je zonnepanelen plaatsen op het dak van je tiny house. Je kan ook hemelwater opvangen om te gebruiken en als je een tuintje hebt, kan je zelfs je eigen groenten en fruit telen!

 

Een tiny house huren in België

tiny house

Wil je weten hoe het is om in een tiny house te wonen, maar zie je het niet meteen zitten om al je ruimte op te geven? Je kan tegenwoordig over heel de wereld een tiny house huren als vakantiewoning. Dit geldt ook voor België, bijvoorbeeld aan de kust, in Limburg en in de Ardennen.

Het is een vorm van ‘glamping’. Glamping is een term voor vakanties waarbij je verblijft in de natuur, maar toch de luxe hebt van een hotel. Op die manier kan je ondervinden hoe het is om klein maar praktisch te wonen. Als dit je interesseert, dan vind je online bijvoorbeeld al heel wat informatie.

 

Permanent wonen in een tiny house?

Op dit moment is het nog niet meteen mogelijk om je overal in België te domiciliëren in een tiny house, zonder achterpoortjes. Dit komt onder andere door de strenge wetgeving. Zo moet je huis voldoen aan heel wat bouwvoorschriften zoals de bouwdiepte en -hoogte, de dakvorm en soms zelfs het uitzicht van de woning en hoe ze in de omgeving past. Dit geldt ook voor tiny houses. Als je woning niet aan deze voorschriften voldoet, dan krijg je geen omgevingsvergunning.

Als je de omgevingsvergunning hebt, dan wil het nog niet zeggen dat je effectief in je tiny house mag wonen! Je kan het zonder probleem gebruiken als tweede verblijf, maar je domiciliëren in een tiny house is niet simpel. Het hangt ook af van in welk gewest je woont. Hieronder geven we een kort overzicht:

Vlaanderen

In Vlaanderen is er voor elke constructie groter dan 6 vierkante meter een omgevingsvergunning nodig. Het is afhankelijk van je gemeente wat de bijkomende woonvoorschriften zijn om de vergunning te kunnen verkrijgen. Een tiny house is vaak kleiner dan de minimaal toegelaten woonoppervlakte voor één persoon, laat staan voor een gezin. Het is op dit moment dus heel moeilijk om in Vlaanderen een tiny house te kopen voor permanente bewoning.

Brussel

In Brussel is er geen toelating voor permanente bewoning in microwoningen. In 2020 werd er wel een onderzoek opgestart rond de mogelijkheden om de wetgeving op termijn aan te passen, zodat wonen in bijvoorbeeld een tiny house ook kan in de toekomst.

Wallonië

Sinds 2018 is er de mogelijkheid om permanent te wonen in alternatieve woonvormen. Het gaat hier dan vooral om caravans en tipi’s, maar er is ook ruimte voor tiny houses. Ze moeten in elk geval voldoen aan minimaal drie van de volgende voorwaarden: afbreekbaar, verplaatsbaar, beperkt volume, beperkt gewicht, beperkt bouwoppervlak, zelfgebouwd, slechts 1 bouwlaag, zonder fundering en/of niet aangesloten op leidingen. Uiteraard is het ook belangrijk dat je bouwgrond in een woongebied ligt en dus niet in een recreatiegebied of landbouwzone.

 

Ga je binnenkort verhuizen, al dan niet naar een tiny house? Vergeet dan niet om onze checklist erbij te nemen!