blog Mega

Invloed van COVID-19 op je gas- en elektriciteitsfactuur

2021-09-10 / Dieter

Hoe groot is de invloed van de coronacrisis op je gas- en elektriciteitsfactuur? Dat is de vraag die wij ons stelden. Verbruikten we meer of minder energie? Of was er bijna geen verschil?

Op de energiemarkt werd er in de maanden maart en april minder stroom verbruikt dan normaal. Vanaf het moment dat de eerste coronamaatregelen van kracht werden was er een duidelijke daling te zien. Na de verstrenging van de maatregelen lag het piekverbruik zelfs tot 15 procent lager dan normaal. De sluiting van de restaurants en cafés hebben hier ongetwijfeld een invloed op gehad.

Wat met mijn energieverbruik?

De voorbije maanden waren we vaker thuis, zowel tijdens de week als in het weekend. Wij vroegen ons dus af of we bij ons thuis daadwerkelijk meer energie verbruikten tijdens deze coronaperiode.

Van thuis uit werken?

Ben je al enige tijd van thuis uit aan het werken? Dan zal je door de week meer energie verbruiken. Je gebruikt bv. meer licht, een laptop, een tweede scherm en misschien nog andere bureaubenodigdheden. Denk er dus aan om je computer uit te schakelen na je werk of te kiezen voor ledverlichting. Dit zijn slechts enkele manieren om je energieverbruik te beperken.

Daarnaast gebruik je tijdens het thuiswerk je eigen bureau. Een werknemer is niet verplicht om werknemers te voorzien van kantoormateriaal. Het is best dat je hier goede afspraken over maakt. Bij Mega kon elke werknemer het scherm en de bureaustoel van het kantoor meenemen naar huis. Zo kan ons team ook thuis in de beste omstandigheden werken.

Was het voor jou niet mogelijk om van thuis uit te werken en ben je de afgelopen maanden technisch werkloos geweest? Dan betaalde de Vlaamse overheid je gas- en elektriciteitsfactuur van maart terug. In Wallonië is de energielevering voor verbruikers met een budgetmeter tot en met juni verzekerd. Daarnaast voorziet de Waalse overheid ook financiële hulp voor verbruikers met een budgetmeter: € 100 voor een gezin met een budgetmeter voor elektriciteit en € 75 voor een budgetmeter voor gas.

Veel zon!

Tijdens deze coronatijd hebben we de laatste tijd al veel kunnen genieten van de zon. Hierdoor hebben we onze woning minder moeten opwarmen. Laat dan zeker voldoende natuurlijk licht binnen zodat je ook binnenshuis kan genieten van het zonlicht. Als je toch liever buiten bent heeft dit ook een positieve invloed op je energieverbruik. Het kan namelijk zijn dat je dan minder tv kijkt of achter de computer zit.

Verder is de opbrengst van zonnepanelen de laatste maanden hoger dan gemiddeld. In maart was de opbrengst per maand 90 490 Wh/m². Dit is de hoogste opbrengst die gemeten is in Ukkel sinds 2014. Daarnaast waren er in april maar liefst 110 uren zonneschijn meer dan in een gemiddelde maand april. Dit was de hoogste waarde sinds 2007.

Barbecue time!

De zomer van 2020 zal er anders uitzien. We zullen vaker thuis zitten in onze eigen bubbel. Bij goed weer zullen we de barbecue vaak aansteken.

Wil je snel bakken en tijd winnen? Kies dan voor een barbecue op elektriciteit of op gas. Die warmen snel op en dus verbruik je minder brandstof. In tegenstelling tot een barbecue op houtskool komen er hier ook minder schadelijke stoffen vrij. Wil je toch barbecueën op houtskool? Dan kies je best voor kokosnootbasten. Die geven sneller warmte af en produceren minder rook.

Automatisch verrekening op je gas- en elektriciteitsfactuur

Heb je tijdens de coronaperiode toch een hoger elektriciteits- en gasverbruik? Dan zal het verschil niet zo groot zijn. Deze extra kilowatturen verrekenen we automatisch op je eerstvolgende afrekeningsfactuur voor gas en elektriciteit. Wil je toch je voorschotfacturen aanpassen om te anticiperen op een hogere afrekening? Dit kan je gemakkelijk doen via de online klantenzone myMega.

Ben je een professionele klant en heb je een zaak die gedurende een lange tijd dicht was? Dan heb je misschien dezelfde voorschotfactuur betaald die gebaseerd was op een gemiddeld jaarverbruik. Als je in de periode van de afrekening dan minder verbruikt hebt, zal je waarschijnlijk een creditnota ontvangen.

Of je nu een hoger of lager energieverbruik had? Dat maakt niet uit! Bij Mega betaal je altijd de laagste prijs. Hoe doen we dat? Kom het te weten via onze website.