blog Mega

Zonnepanelen en jouw energiefactuur

2023-12-06 / Charlotte

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe verloopt een installatie? Welke impact hebben ze op jouw energiefactuur? Wij helpen je op weg!

In 2022 werden er maar liefst 100.000 daken voorzien van zonnepanelen waarmee maar liefst 517 megawatt aan elektriciteit werd opgewekt. Wist je dat fotovoltaïsche zonnepanelen helemaal geen warmte, maar zonlicht nodig hebben om elektriciteit te produceren? Toegegeven, in de winter zal jouw productie lager liggen dan in de zomer, maar met ons overzicht ben je voorbereid wanneer de zon zich weer van haar beste kant laat zien.

Stap 1: jouw dak

Je hebt de knoop doorgehakt en je wil graag je eigen elektriciteit gaan produceren door middel van zonnepanelen. Goed idee! Het belangrijkste element is natuurlijk jouw dak. We kunnen je al op 1 gebied geruststellen: het maakt niet uit of je een hellend of een plat dak hebt. Het is perfect mogelijk om panelen te plaatsen op beide types, mits ze geen asbest bevatten, groot genoeg zijn én op een gunstig plekje in de zon liggen.

De installatie van zonnepanelen betekent ook niet dat jouw dak helemaal verbouwd of aangepast moet worden. Door middel van een ingenieus systeem met draagrails rusten de panelen nooit rechtstreeks op het dak, waardoor je geen risico hebt op lekken. Bovendien houdt jouw installateur rekening met de beste positie en hellingsgraad voor de panelen.

Stap 2: jouw installatie

Het is natuurlijk belangrijk dat je offertes aanvraagt bij verschillende bedrijven zodat je kunt vergelijken en je de juiste keuze voor jouw situatie kunt maken. Afhankelijk van jouw energieke behoeften wordt er bepaald hoeveel panelen je nodig hebt. Dat aantal hangt af van drie belangrijke factoren: jouw jaarlijks elektriciteitsverbruik, het totale vermogen van de zonnepanelen en natuurlijk ook de beschikbare dakoppervlakte. De volgende formule kan je alvast op weg helpen met het aantal te bepalen:

(jaarlijks elektriciteitsverbruik (in kWh) / 0,85 (gemiddelde omrekenfactor België)) / piekvermogen zonnepaneel (WP)
Voorbeeld: (3000 kWh / 0,85) / 325 Wp = 11 zonnepanelen.

Vanaf het moment dat je verschillende offertes hebt kunnen vergelijken en een installateur hebt uitgekozen, kan er overgegaan worden tot de montage van jouw panelen. De installatie bestaat verder nog uit een omvormer die wordt aangesloten op jouw elektriciteitsmeter. De omvormer zet de gelijkstroom die jouw zonnepanelen opwekken om in wisselstroom die je kan gebruiken in je huis. Eventueel kan je ook gebruik maken van een thuisbatterij, als je daar het budget en de plaats voor hebt.

Stap 3: verplichte keuring

Het is ook belangrijk dat je jouw installatie laat keuren door een erkende keurder voordat je ze in gebruik neemt. Zo weet je zeker dat jouw opstelling en elektriciteitsschema volledig conform zijn. Meestal zit die kost al ingecalculeerd in jouw offerte en bedraagt tussen 125 en 170 euro. De Vlaamse overheid heeft daarvoor een handige lijst met erkende keurders opgesteld, waarin je eveneens de erkende keuringsorganismes voor Wallonië en Brussel kan terugvinden.

Je hebt dit keuringsattest nodig om jouw installatie aan te melden bij jouw netbeheerder. Die brengt vervolgens jouw energieleverancier op de hoogte. Jij hoeft jouw energieleverancier dus niet te contacteren, dat doet de netbeheerder na ontvangst van jouw keuringsverslag

Stap 4: jouw elektriciteitsmeter

Zoals we hierboven al vermeldden, wordt jouw omvormer aangesloten op jouw elektriciteitsmeter. Dit is een belangrijk punt, want jouw type meter heeft ook invloed op jouw facturatie. In de onderstaande tabel zie je welke regeling van toepassing is per regio en afhankelijk van jouw type meter.

 Je hebt een analoge meterJe hebt een digitale meter
Dan geldt het principe van de terugdraaiende teller: je teller draait automatisch terug wanneer je energie opwekt. Dit wordt ook wel het compensatieprincipe genoemd.Jouw productie en afname van het elektriciteitsnet worden apart geregistreerd en verrekend via jouw jaarafrekening.
VlaanderenJe betaalt het prosumententarief en het forfait zonnepanelen.Door middel van een terugleveringscontract ontvang je een injectievergoeding. Je betaalt geen prosumententarief en je kunt kiezen om aan energiedelen te doen.
WalloniëJe betaalt het prosumententarief en het forfait zonnepanelen.In het geval van een terugdraaiende digitale meter, betaal je in Wallonië ook het prosumententarief.
BrusselNiet van toepassing.Door middel van een terugleveringscontract ontvang je een injectievergoeding. Je betaalt geen prosumententarief.

Stap 5: jouw energiefactuur

Het zijn een heleboel termen, maar laat je niet afschrikken. We zijn er om je te helpen jouw energiefactuur beter te begrijpen. We leggen hier kort even uit wat elke term betekent, zodat je helemaal mee bent. Je vindt deze informatie ook makkelijk terug in onze FAQ.

Tot slot…

Met dit handige overzicht ben je klaar om aan jouw zonnepanelen-avontuur te beginnen! Het is een stap in de goede richting om op een duurzame manier te voorzien in jouw energiebehoeften. Laat de zon maar vrolijk schijnen en help de planeet een handje.

Voor meer interessante tips om te besparen op jouw energiefactuur kan je zoals altijd terecht op onze blog.