blog Mega

Met plastic je huis verwarmen? Het is binnenkort mogelijk!

2024-03-28 / Dieter

In België wordt er steeds meer aangedrongen om ons plastic afval te verminderen. Maar hoe? Een recente wetenschappelijke doorbraak biedt hoop voor een oplossing van het afvalprobleem! Ontdek samen met ons waar het precies om gaat.

tas de déchets en plastiqueOnderzoekers van de Universiteit van Chester in het Verenigd Koninkrijk hebben onlangs een innovatieve methode ontwikkeld voor het verwerken van plastic afval. Door het afval in een glasoven te verhitten tot 1000°C wordt het plastic onmiddellijk afgebroken. Daarbij komen er allerlei gassen vrij, waaronder waterstof. Dat gasmengsel, beter bekend als “syngas”, zou mogelijks aardgas kunnen vervangen in onze huishoudelijke verwarmingsinstallaties, maar ook in de transportsector als brandstof voor auto’s, vrachtwagens en bussen.


Een echt ecologisch alternatief?

voiture émissions de feuillesBij het produceren van “syngas” komen er naast waterstof ook methaan en koolstofmonoxide vrij, die wel tot de vervuilende gassen behoren. Binnen het project van de universiteit komen deze gassen niet zomaar in de lucht terecht, maar worden ze opgevangen. Later worden ze gebruikt om elektriciteit te produceren in speciale centrales. Zo kan de traditionele winning van aardgassen, dat toch wel een serieuze impact heeft op de natuur, worden vermeden. Het is dus een potentieel minder vervuilende optie ten opzichte van de traditionele winning van aardgas.

Deze innovatie kan een sleutelrol spelen in het behalen van de klimaatdoelstellingen van verschillende landen waaronder ook België. Op grotere schaal merken we steeds meer belangstelling voor deze technologie in Azië, waar Japan het voortouw neemt bij de ontwikkeling ervan. China heeft dan weer het grootste waterstoftankstation ter wereld in gebruik genomen om maximaal in te zetten op schone energie.

In afwachting van de algemene invoering en ontwikkeling van deze ontdekking in Europa, blijft het noodzakelijk om ons plasticverbruik te verminderen. En dat is zeker en vast mogelijk!

Eenvoudige tips om je plasticverbruik te verminderen

déchets plastiqueOok al zijn er veelbelovende wetenschappelijke ontwikkelingen, blijft het van cruciaal belang om in ons dagelijkse leven bewust om te gaan met het plastic afval dat we produceren. Met deze eenvoudige tips kun je alvast een steentje bijdragen!

  1. Kies voor duurzame alternatieven: herbruikbare producten zijn een duurzamere keuze dan plastic wegwerpartikelen. Met een leuke herbruikbare drinkbus en een stevige herbruikbare tas voor je boodschappen maak je al een heel verschil! Een koffietje voor onderweg? Er zijn er tegenwoordig ook handige duurzame reisbekers.
  2. Ga voor herbruikbare of biologisch afbreekbare verpakkingen: kies bij het winkelen voor producten die verpakt zijn in recycleerbare, composteerbare of biologisch afbreekbare materialen.
  3. Maak je maaltijden op voorhand: laat je innerlijke keukenprins(es) los en voorzie zelf je lunch in plaats van voorverpakte maaltijden te kopen. Wees ook niet bang van grote hoeveelheden! Er gaat minder plastic verpakking gemoeid met bulkproducten in vergelijking met individueel verpakte voedingsmiddelen. Bovendien kun je op deze manier ook een hoop geld besparen!
  4. Vermijd microplastics in cosmetica: het is een goed idee om naar de samenstelling van cosmetische producten te kijken. Microplastics vind je vaak terug in bepaalde scrubs en tandpasta’s, en zijn ontzettend vervuilend. Ze zijn niet altijd even makkelijk te herkennen, maar vallen onder verschillende noemers zoals ‘polymeer’, ‘polyethyleen’ en ‘propuleen’. Ook termen met achtervoegsels zoals “-icone” of “-oxaan” zijn aanwijzingen voor microplastics. Kies daarom voor natuurlijke en milieuvriendelijke alternatieven.
  5. Steek de handen uit de mouwen via schoonmaakinitiatieven: kijk rond of je kunt helpen met opruimacties in de buurt om plastic afval te helpen verwijderen.
  6. Sensibiliseer je omgeving: deel jouw kennis over plastic-gerelateerde problemen met je vrienden en familie. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter de impact van al deze duurzame initiatieven!

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw ecologische voetafdruk significant verkleinen en draag je bij aan het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties.

Neem geregeld een kijkje op onze blog voor meer handige tips en duurzame oplossingen.