Hoe verklein je jouw CO2-voetafdruk?

neutralité carbone

Je staat er misschien niet bij stil, maar er gaat heel wat CO2-uitstoot gepaard met de productie en het transport van het eten in jouw (koel)kast en de producten die je dagelijks gebruikt. In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om stil te staan bij je CO2-afdruk en hoe je die kunt verkleinen.  

Wat betekent klimaatneutraal zijn?  

Voor we bespreken welke acties jij kunt ondernemen, gaan we even dieper in op waarom je CO2-voetafdruk verkleinen precies zo belangrijk is. De Europese Unie stelde in 2019 de Green Deal voor. Het gaat om een hele reeks initiatieven met als doel Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken.  

Maar wat houdt dat precies in? 

Voor Europa betekent dit dat ze tegen 2050 een evenwicht hopen te bereiken tussen de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 en de opname ervan uit de atmosfeer. De opname van broeikasgassen gebeurt door zogenaamde koolstofputten. Dat zijn systemen die meer CO2 opnemen dan ze uitstoten zoals de bodem, bossen en oceanen.  

Volgens klimaatexperten kunnen natuurlijke koolstofputten jaarlijks tot 11 gigaton CO2 absorberen. In 2019 werd er wereldwijd echter 38 gigaton CO2 uitgestoten. Het verschil, maar liefst 27 gigaton CO2, zit dus gevangen in de atmosfeer en is verantwoordelijk voor klimaatrampen zoals overstromingen (omdat de zeespiegel stijgt), voedseltekorten op plaatsen waar het droger wordt, afname van biodiversiteit, etc.    

Als we de planeet en onze toekomst willen redden is het dus van essentieel belang om onze CO2-uitstoot te verminderen om zo een evenwicht te bereiken tussen wat er wordt uitgestoten en wat er geabsorbeerd kan worden.   

Hoe begin je eraan? 

Het staat vast dat grootste boosdoeners op vlak van CO2-uitstoot de grote industrieën zijn.  Zij moeten de koolstofemissies van hun productieproces dan ook drastisch verminderen. Dat neemt echter niet weg dat we niet allemaal ons steentje kunnen bijdragen. Hieronder geven we je daarom een aantal tips om je CO2-uitstoot te verkleinen!  

Voeding 

Eten doe je elke dag. Door hier wat bewuster mee om te gaan, kom je al ver! Maar hoe? Dat lees je hieronder:  

Huishouden 

Aan de hand van een aantal aanpassingen, kun je de CO2-uitstoot van je huishouden verminderen. Kies bijvoorbeeld voor een stuk zeep om te kuisen; je kunt er een sopje van maken en er zo goed als alle oppervlakten mee schoonmaken. Bovendien gaan stukken zeep langer mee dan vloeibare zeep én nemen ze minder plaats in in je kast. Win-win! 

loofahHet klinkt misschien gek, maar wist je al dat je jouw afwassponsjes gewoon in de tuin kunt kweken? De sponskomkommer of ‘luffa’ is een vrucht die je gemakkelijk zelf kunt kweken. In het begin kan je de vrucht gewoon opeten, maar als je ze laat drogen, krijgt ze een sponsachtige structuur en kan je ze gebruiken als schuurspons voor je afwas of als badspons. Bovendien kan je de spons nadien gewoon bij het GFT gooien!   

Probeer dus zo weinig mogelijk producten met wegwerpmaterialen zoals aluminium en plastic verpakkingen te gebruiken. Er bestaan heel wat herbruikbare en ecologische mogelijkheden die minstens even goed werken! Zo kan je jouw wasmiddel ook gewoon zelf maken met basisproducten als azijn, zuiveringszout en citroen. Koop je toch liever wasmiddel in de winkel? Doe je aankopen dan in bulk!  

Kleding  

recyclageVoor het eerst een nieuw kledingstuk dragen is altijd leuk. Maar weet je wat nog leuker is? Een kledingstuk dragen en weten dat het gemaakt is van duurzame, al dan niet gerecycleerde materialen en afkomstig is uit fabrieken met respect voor het milieu en hun werknemers!  

Daarnaast kun je ook kiezen voor tweedehandskleding. In tweedehandswinkels kom je vaak echte pareltjes tegen aan een interessante prijs. Bovendien is deze optie nog duurzamer aangezien de kledingstukken toch al geproduceerd zijn!  

Transport 

vélo villeAuto’s spelen een belangrijke rol bij de CO2-uitstoot. Het gebruik van de auto terugdringen kan dus alleen maar goed zijn. Verkies vooral voor korte afstanden om te voet of met de fiets te gaan. Zo ben je alvast zeker dat je niet komt vast te zitten in het verkeer en dat je geen tijd hoeft te verliezen met een parkeerplaats te vinden. Bovendien maak je zo meteen werk van je goede voornemens om meer te bewegen 

Voor langere afstanden is de trein dan weer ideaal. Kan je echt niet anders dan de auto te gebruiken? Probeer dan steeds samen te rijden met mensen die dezelfde richting uit moeten. Het spreekt voor zich dat het beter is om met vier mensen in één auto te zitten dan met vier verschillende auto’s waar telkens maar één persoon in zit naar exact dezelfde locatie te rijden, toch?  

Energie 

In onze blog geven we je alvast elke maand tips om je energieverbruik en dus ook de kost van jouw facturen te verminderen. Je energieverbruik verlagen is immers niet alleen goed voor je budget, maar ook voor het milieu. Deze tips kunnen alvast een verschil maken:  

Afval 

Een laatste manier om je voetafdruk te verkleinen, is door bewuster om te gaan met je afval. 

zéro déchetDe trend om (zo goed als) geen afval meer te produceren is niet alleen zeer hip, maar ook terecht als je bedenkt hoeveel afval elk huishouden jaarlijks produceert. Een groot deel van dat afval zou immers gemakkelijk vermeden kunnen worden door onder andere minder eten weg te gooien, verpakkingsvrije winkels te bezoeken, neen te zeggen tegen ongewenste reclame, je eigen verzorgingsproducten te maken, herbruikbare producten te gebruiken, etc.  

Wanneer we aan afval denken, komt de digitale vervuiling die wordt veroorzaakt door het gebruik van elektronische apparaten niet altijd in ons op. Nochtans kan ook die vervuiling gemakkelijk worden vermeden door je mailbox regelmatig op te schonen en de applicaties op jouw smartphone die je niet gebruikt te verwijderen.  

Tot slot…  

Nu is het aan jou! Met de bovenstaande tips kan ook jij jouw CO2-voetafdruk verminderen. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar als iedereen deze kleine veranderingen in zijn/haar levensstijl toepast, zal het al een stuk haalbaarder zijn om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Op deze website kun je jouw jaarlijkse CO2-voetafdruk trouwens zelf berekenen. Zo kom je niet alleen te weten hoe groot jouw CO2-voetafdruk is, maar krijg je ook concreet te zien op welke vlakken je het wat beter kunt doen!