Duurzaam smartphonegebruik: een klein gebaar!

utilisation durable smartphone

Jouw smartphonegebruik heeft impact op je ecologische voetafdruk. Dit lijkt misschien minder effectief dan je vleesconsumptie te verminderen of de auto vaker te laten staan, maar het is wél een heel gemakkelijke manier om jouw steentje bij te dragen aan een duurzamere samenleving. In dit artikel geven wij enkele tips over hoe je je smartphone op een duurzame manier kan gebruiken. Zo verleng je niet alleen de levensduur van je smartphone, maar verlaag je ook je energieverbruik in het algemeen!

 

Koop een “refurbished” smartphone

Je kwam deze term misschien al eens tegen wanneer je online aan het vergelijken was om nieuw elektronica te kopen. Het is dan ook steeds populairder om een refurbished toestel te kopen. Maar wat is dat precies? Refurbished staat voor een tweedehands toestel dat werd opgeknapt. Zo werd bijvoorbeeld de batterij nagekeken en het systeem heropgestart met de originele instellingen. Dit is interessant omdat je hierdoor recente modellen kan kopen tegen een lagere prijs.

Kiezen voor een refurbished telefoon is ook ecologischer en duurzamer dan een volledig nieuwe smartphone kopen. Daarnaast verminder je de hoeveelheid elektronisch afval en lever je een positieve bijdrage aan de strijd tegen digitale vervuiling.

Je vindt refurbished smartphones in sommige speciaalzaken, maar zelfs bij de grote webwinkels kan je tegenwoordig vaak filteren op refurbished toestellen.

 

Laat je smartphone repareren

We zijn helaas eerder geneigd om een nieuwe smartphone te kopen wanneer het scherm van onze oude gebarsten is, of wanneer de batterij te zwak geworden is. Natuurlijk is het beter om je smartphone te laten repareren of het defecte onderdeel te vervangen. Je vindt steeds meer gespecialiseerde winkels die telefoonschermen of -batterijen vervangen. Dit kost minder dan een nieuwe smartphone en het is ook veel milieuvriendelijker.

 

Toch een nieuwe smartphone? Ga voor duurzamer

Sommige merken, zoals Fairphone, hebben duurzame smartphones ontwikkeld. Het bijzondere aan deze toestellen is dat je (bijna) al hun onderdelen gemakkelijk kan vervangen. Als je batterij aan vervanging toe is, dan kan je die apart kopen en hoef je dus geen volledig nieuw toestel te kopen. Dit betekent dat jij je smartphone veel langer kan gebruiken.

 

Laad slim op

De batterij van een smartphone heeft een levensduur van ongeveer twee à drie jaar. Door hem slim op te laden, kan je de levensduur met nog eens één of twee jaar verlengen! Hier zijn wat tips:

  • Laat je batterij niet helemaal leeglopen. Laad je smartphone op vanaf dat de batterij nog 30% energie heeft.
  • Laat je smartphone niet in het stopcontact zitten als de batterij vol is: voller dan 100% kan immers niet en bovendien blijven sommige opladers ook daarna energie verbruiken!
  • De kwaliteit van je batterij verslechtert hoofdzakelijk door overladen en ontladen. De beste manier om slijtage te vertragen, is om het niveau van je batterij tussen 30% en 80% te houden.

 

Verwijder ongebruikte toepassingen

Ook als je een bepaalde toepassing (of applicatie/app) niet of heel weinig gebruikt, dan gebruikt die wel nog energie van je batterij en ruimte van je geheugen. Overweeg dus om je ongebruikte apps (indien mogelijk) te verwijderen, om energie en geheugen te besparen.

Als je liever niet zomaar apps verwijdert, maar je wil toch plaats maken in het geheugen van je telefoon, dan kan je apps downloaden die jouw telefoon “opkuisen”. Hiermee bedoelen we dat ze tijdelijke bestanden zoeken en verwijderen, en daardoor opslagruimte vrijmaken. Dit zorgt er dan weer voor dat je batterij minder hard moet werken en dus langer meegaat. Voor Android kan je bijvoorbeeld  CCleaner of AVG Cleaner gebruiken. Voor iPhones kan je handmatig je telefoon opschonen via je instellingen.

 

En nog wat kleine tips

Verlaag de helderheid van je scherm om de levensduur van je batterij te verlengen.
Schakel Bluetooth, 4G, Wi-Fi en hotspot uit wanneer je ze niet gebruikt. Deze functies verbruiken namelijk nog steeds energie wanneer ze op de achtergrond werken.
Zet 's nachts de vliegtuigmodus aan. Dit spaart je batterij en je laadt hem hierdoor ook sneller op.

Als laatste geven we je nog dit mee: Je kan je smartphonegebruik leren kennen door een app te downloaden die je schermtijd opvolgt. Op die manier kom je te weten welke apps je het meeste gebruikt, en of je die apps wel nodig hebt. Helaas bestaan er (nog) geen Nederlandstalige toepassingen hiervoor. Je vindt wel apps in het Engels (zoek op screen time of digital wellbeing) of Frans (zoek op bien-être numérique).

Wilt je meer tips over hoe je je dagelijkse gewoonten kan verduurzamen? Neem dan regelmatig een kijkje op onze blog: we delen elke maand heel wat tips!