blog Mega

Duurzaam smartphonegebruik: een klein gebaar!

2024-02-16 / Nina

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch staan we niet vaak genoeg stil bij de milieu-impact van dit kleine toestel. Wij geven je 5 tips voor een duurzamer gebruik en een langere levensduur van je smartphone.

1. Kies voor een “refurbished” smartphone

smartphone reconditionnéBen je tijdens je zoektocht naar een nieuwe smartphone ook al de term ‘refurbished’ tegengekomen? Het wordt steeds populairder om een ‘refurbished’ toestel aan te kopen. ‘Refurbished’ verwijst naar een tweedehands toestel dat is opgeknapt en waar je gerust nog een paar jaar mee verder kunt! Zo wordt de batterij van deze toestellen gecontroleerd en (indien nodig) vervangen en worden de originele systeeminstellingen hersteld. Dit is interessant omdat je hierdoor recente modellen kunt kopen aan een lagere prijs.

Kiezen voor een refurbished telefoon is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook mileuvriendelijker en duurzamer dan een volledig nieuwe smartphone kopen. Bovendien draag je bij aan het verminderen van elektronisch afval en het tegengaan van digitale vervuiling.

Refurbished smartphones zijn te vinden in gespecialiseerde winkels, maar ook grote webwinkels bieden tegenwoordig de mogelijkheid om te filteren op refurbished toestellen.

2. Toch een nieuwe smartphone? Ga voor duurzamer!symbole recyclage herbe

Sommige merken, waaronder Fairphone, hebben duurzame smartphones ontwikkeld met unieke kenmerken. Het bijzondere aan deze toestellen is dat je (bijna) al hun onderdelen gemakkelijk kan vervangen. Wanneer bijvoorbeeld de batterij aan vervanging toe is, kun je deze apart aanschaffen zonder dat je een compleet nieuw toestel hoeft te kopen. En dat resulteert dan weer in een langere levensduur van je smartphone!

3. Laad slim op

De levensduur van een smartphonebatterij bedraagt doorgaans twee tot drie jaar. Door slim op te laden, kun je deze levensduur met nog eens één of twee jaar verlengen! Hier zijn wat tips:


4. Laat je smartphone reparerensmartphone ecran cassé

We zijn helaas eerder geneigd om een nieuwe smartphone te kopen zodra het scherm gebarsten is of de batterij versleten lijkt te zijn. Toch is het vaak verstandiger om je smartphone te laten herstellen of het defecte onderdeel te vervangen. Gelukkig zijn er steeds meer gespecialiseerde winkels die telefoonschermen of -batterijen kunnen vervangen. Dat is niet alleen goedkoper dan een nieuw toestel, maar het is ook milieuvriendelijker. Kiezen voor reparatie is een slimme én duurzame manier om het maximum uit jouw toestel te halen!


5. Verwijder ongebruikte toepassingen

smartphone icones applicationsZelfs als je een bepaalde toepassing (of applicatie/app) niet of heel weinig gebruikt, blijft deze toch energie verbruiken van je batterij en ruimte innemen op je geheugen. Overweeg daarom om ongebruikte apps te verwijderen, om energie en geheugen te besparen. Het is zeker de moeite waard!


Klein gebaar, grote impact!

Kijk voor meer handige weetjes over duurzame dagelijkse gewoontes regelmatig op onze blog, waar we maandelijks nieuwe tips en nieuws uit de telecomwereld delen!