Met plastic je huis verwarmen? Het is binnenkort mogelijk!

plastique recyclé

In België wordt er steeds gevraagd om ons plastic afval te verminderen. Er werd echter een nieuw wetenschappelijk proces ontdekt dat een einde kan maken aan het afvalprobleem.

Wetenschappers zijn steeds op zoek naar oplossingen om de hoeveelheid plastic afval die op onze wegen en stranden ligt te verminderen.

In Engeland, op de universiteit van Chester, is er een oplossing gevonden. Onderzoekers hebben plastic afval opgewarmd tot 1000°C. Resultaat: het plastic ontbond zich onmiddellijk en er kwam een gasmengsel vrij dat voornamelijk waterstof bevat. Dat gasmengsel heet “syngas” en kan dus aardgas vervangen om de verwarmingsketels aan te drijven. Plastic kan ook gebruikt worden als brandstof voor auto’s, vrachtwagens en bussen.

Een echt ecologisch alternatief?

Waterstof is misschien geen broeikasgas, toch produceert het via de verbranding van plastic methaan en koolstofmonoxide. Binnen het project zal men echter deze gassen opvangen en vervoeren naar een centrale om er elektriciteit van te maken. Het proces is dus niet noodzakelijk meer vervuilend dan de elektriciteitscentrales die momenteel gas gebruiken. Dit zou kunnen vermijden dat er gas uit de grond wordt gewonnen.

Deze oplossing kan dus een sleutelrol spelen in het behalen van de klimaatdoelstellingen van verschillende landen waaronder het Verenigd Koninkrijk. De Aziatische landen, voornamelijk Japan en China, hebben ook interesse voor deze technologie. Japan is wereldleider in deze materie en China opende deze zomer het grootste waterstoftankstation ter wereld.

In afwachting van de algemene invoering van deze wetenschappelijke ontwikkelingen blijft het noodzakelijk om ons plasticverbruik te verminderen.

Lees andere nieuwtjes over de energiesector op onze blog.