blog Mega

Naar een energiezuinige woning verhuizen, waarop letten?

2020-04-30 / Dieter

Ga je binnenkort verhuizen en wil je weten of je woning energiezuinig is? We zetten enkele tips op een rij waar je best op let bij de aankoop van een huis. Daarnaast vertellen we ook waar je zeker aandacht aan moet besteden bij het afsluiten van een energiecontract voor je nieuwe woning.

Als je een woning koopt of huurt zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Je moet goed nadenken over het financiële aspect (bv. lening), de omgeving (bv. bereikbaarheid) en de woning zelf (bv. praktisch of niet?). Dit laatste kan zelfs een (grote) invloed hebben op de energiefactuur.

Lage energiewoning

Nieuwbouw of een gerenoveerd huis?

Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan zijn er toch heel wat voordelen. Meestal is het energiezuiniger, zijn er minder onvoorziene kosten en is het doorgaans een betere investering. Gewoonlijk is een nieuwbouwwoning wel duurder in aankoop. Als je een woning koopt die je achteraf zult renoveren is de aankoopprijs in het algemeen lager. De renovatiekosten zijn daarentegen niet vast. Je komt vaak duurder uit dan je vooraf had gepland.

Energieprestatiecertificaat

Als iemand een woning verkoopt moet er een energieprestatiecertificaat (EPC) en keuringsattest voor elektriciteit beschikbaar zijn. Op dit certificaat staan de energiescore van de woning en enkele adviezen om energie te besparen. Hoe lager deze energiescore, hoe energiezuiniger de woning is en hoe meer het je helpt besparen op je energiefactuur.

Welke verwarmingsketel?

Een cv-ketel en boiler op aardgas is vaak de juiste oplossing. Een verwarmingsketel en boiler die werkt op elektriciteit verbruikt namelijk veel meer energie. Let daarnaast op met een gezamenlijke verwarmingsketel voor het hele appartementsgebouw waarbij men je verbruik telt via een calorimeter. Dit kan onnauwkeurige metingen geven.

Locatie

Daarnaast is de locatie een belangrijk element bij de aankoop van een woning. We denken dan bijvoorbeeld aan volgende zaken:

Extra’s die je kunnen helpen om energie te besparen

De juiste thermostaat

Een juist gebruikte en ingestelde thermostaat kan zorgen voor een lager energieverbruik en dus ook een lagere energiefactuur. Als je een woning gaat bezichtigen kan je op verschillende dingen letten. Zo is het belangrijk dat de thermostaat anderhalve meter boven de grond is gemonteerd. Daarnaast mag hij ook niet geïnstalleerd zijn in de buurt van een koude (bv. het raam) of warme plaats (bv. de kachel).

In je woning kan je ook altijd gebruik maken van een slimme thermostaat. Hiermee kan je je verwarming via je smartphone regelen. Zo’n thermostaat leert van je gewoontes, beheert je energieverbruik op een intelligente manier en laat je besparen op je energiefactuur.

Zonnepanelen

Als de energie in een woning (deels) direct geproduceerd wordt via de zonnepanelen is dit toch wel een voordeel. Op lange termijn zorgt dit voor een besparing. Daarnaast is de productie van elektriciteit via zonnepanelen duurzaam.

Als je een nieuwe woning aankoopt zal de eigenaar je misschien voorstellen om de zonnepanelen over te kopen. Dit kan echter wel extra kosten met zich meebrengen.

Vergeet je energiecontract niet!

Verhuis je binnenkort? Dan is het belangrijk om je energiecontracten niet links te laten liggen. De juiste energieleverancier kiezen is belangrijk, maar de juiste procedures volgen ook.

Op de dag dat je huurcontract begint is het belangrijk dat je de meterstanden van de elektriciteits- en gasmeter noteert. Je doet dit op het energieovernamedocument. Dit is de schriftelijke overeenkomt tussen de vertrekkende klant en overnemer. Je bepaalt dan vanaf welke stand je de energie zal betalen.

Let op: het is ook belangrijk dat je een kopie van het energieovernamedocument goed bewaart. Zo kan er later geen verwarring ontstaan, bijvoorbeeld als je een verkeerde factuur ontvangt.

Verder moet de verkoper van een woning een keuringsattest van de elektrische installatie kunnen voorleggen. Vraag er dus zeker naar als je op het punt staat om een huis te kopen.

Energiecontract voor een nieuwbouwwoning?

Bij een nieuwbouwwoning moet je…

Tijdens de aankoop van een woning en verhuis moet je met heel wat dingen rekening houden, gaande van de keuze van het pand tot de keuze van een energieleverancier. Met dat laatste kunnen wij je helpen! Ben je nog geen klant van Mega? Dan kan je hier een simulatie doen van wat je maandelijks zou betalen bij ons.

Ben je wel al klant van Mega en ga je verhuizen? Dan kan je je energiecontract altijd meenemen naar je nieuwe adres. Zo behoud je je voordelige tarieven en moet je geen nieuwe inschrijving doen.