blog Mega

Klaar voor de winter dankzij het onderhoud van je verwarmingsketel!

2021-10-28 / Dieter

De herfst is in het land en het wordt opnieuw wat kouder. Bespaar op je verbruik én je energiefactuur door nog voor de winter je verwarmingsketel te laten controleren!

Waarvoor dient het onderhoud van je verwarmingsketel?

Het is erg belangrijk om regelmatig een onderhoud van je verwarmingsketel te laten uitvoeren. Zo verleng je de levensduur van het toestel en verklein je de kans op storingen! Daarnaast verlaagt een regelmatig onderhoud het risico op koolmonoxidevorming of tochtproblemen in de schoorsteen.

Wist je al dat je met een goed onderhouden verwarmingsketel kan besparen op je jaarlijks verbruik? Bij mazoutketels bespaar je 5 tot 10% en bij gasketels tot wel 12%.

Het onderhoud van je verwarmingsketel is bovendien verplicht. Mazoutinstallaties moeten jaarlijks gecontroleerd worden. Voor toestellen die op gas werken, moet dit om de twee jaar gebeuren in Vlaanderen en om de drie jaar in Wallonië en Brussel.  Het is aangeraden om het onderhoud van je ketel telkens voor de winter in te plannen. Zo vermijd je eventuele storingen tijdens de koudste periode van het jaar.

We herinneren je er ook graag aan dat heel wat Belgische huishoudens zullen overschakelen van arm gas naar rijk gas. Als dat voor jou het geval is, laat je best eens nakijken of je installatie ook op rijk gas kan werken.

 

Hoe gaat zo’n onderhoud in z’n werk?

Het jaarlijkse onderhoud van je verwarmingsketel gebeurt telkens door een erkende technicus.

De controle omvat een hele reeks essentiële diensten die in overeenstemming zijn met het certificaat dat de technicus je moet bezorgen. Als er ooit iets zou gebeuren, kan je verzekeringsmaatschappij die certificaten opvragen. Je houdt ze dus best 2 à 3 jaar bij.

Tijdens de controle van een gasketel zal de technicus:

Gaat het om een mazoutketel? Dan zal de technicus:

Na de controle moet de technicus je, ongeacht de soort ketel, een reinigings- en verbrandingsattest bezorgen. Bewaar deze attesten goed.

Hoeveel kost het onderhoud van een verwarmingsketel?

De controle van gasketels kost ongeveer € 130, die van mazoutketels ongeveer € 150.

Je kunt ook altijd contact opnemen met een verwarmingsbedrijf om een afspraak in te plannen. Op de volgende websites vind je alvast een lijst van erkende technici:

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud?

Als eigenaar én bewoner van een woning ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je ketel.

Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de verwarmingsketel, tenzij je een maandelijkse bijdrage betaalt voor verwarming. In dat laatste geval moet de syndicus of de verhuurder het onderhoud regelen.

Een aantal tips:

tips besparen

Je kan ook zelf een aantal zaken doen om je installatie in goede staat te houden:

 

 

Dankzij al onze tips kan je besparen op je energiefacturen. Ontdek hoe je ook je energieverbruik kan verlagen en nog veel meer op onze blog!