Onze tips voor een geslaagd en duurzaam eindejaar!

betaalbare cadeaus

Tijdens de gezelligste periode van het jaar draait alles om samen zijn. Cadeautjes, lekker eten, mooie decoratie,… horen er natuurlijk ook bij. Maar hoe organiseer je een geslaagd eindejaar mét aandacht voor het milieu? Je leest het in dit artikel!

De feestdagen vragen vaak om heel wat voorbereiding. In al die drukte kan je het duurzame aspect van cadeaus, decoratie, en feestmaaltijden wel eens uit het oog verliezen. Lees daarom snel verder en ontdek hoe je ook het milieu een mooi eindejaar kan bezorgen.  

Gouden tips voor een duurzaam cadeau

Dat de feestdagen wel eens voor cadeaustress kunnen zorgen, zal voor velen herkenbaar zijn. De meeste winkels hebben het tijdens de feestperiode erg druk. In het geval van online winkels heeft dat vaak lange levertijden tot gevolg en heb je dus geen garantie dat je pakje op tijd zal toekomen. We raden je daarom aan om op tijd te beginnen aan je cadeau zoektocht. 

Maar zelfs als je er op tijd aan begint, is het niet altijd gemakkelijk om het ideale cadeau te vinden voor je dierbaren. Onze duurzame cadeautips zorgen alvast voor een duwtje in de juiste richting! 

 • Doe eens een ervaring cadeau! Een origineel cadeau hoeft niet altijd tastbaar te zijn. Overweeg daarom om in plaats van een fysiek cadeau, een ervaring cadeau te doen zoals een museumbezoek, concerttickets, tickets voor sportevenement, avondje eten, een citytrip met het gezin… Dat zorgt zeker voor een mooi familiemoment!
 • Geef je toch liever een tastbaar cadeau? Kies dan voor een geschenk dat lang meegaat, controleer of het materiaal duurzaam is en hoe het productieproces in z’n werk ging. 
  • Vermijd nutteloze cadeaus: fopcadeaus zorgen ongetwijfeld voor hilariteit, maar zijn vaak helemaal niet duurzaam en verdwijnen nadien gewoon in de vergeetschuif.
  • Koop lokaal: het is een zinnetje dat je ongetwijfeld bekend in de oren klinkt. Het blijft dan ook relevant! Door lokaal te kopen komen producten rechtstreeks van de producent bij de consument terecht én zijn de cadeaus  meteen veel persoonlijker. Een echte win-win situatie dus!
  • Kies voor kwaliteit boven kwantiteit: het is altijd leuk om veel cadeautjes te krijgen. Toch is het een beter idee om telkens met meerdere mensen samen te leggen en een groter cadeau te geven waar iemand echt iets aan heeft, in plaats van allemaal apart cadeaus te geven. Vaak gaat het immers om allemaal verschillende kleine (en geef toe, niet altijd even nuttige) cadeautjes uit verschillende winkels of webshops.
  • Ga eens langs in een tweedehandswinkel: tegenwoordig vind je in tweedehandswinkels heel wat leuke items (in goede staat) waar je je dierbaren zeker plezier mee kan doen. Bovendien vermijd je zo een extra productie- en transportproces! Ken je een kaarsenliefhebber? Stel dan bijvoorbeeld een setje van verschillende kaarsenhouders samen! Zo ben je zeker van een uniek cadeau! PS: heb je zelf spullen of speelgoed liggen die je niet meer gebruikt? Draag ook zelf je steentje bij en schenk ze aan een goed doel of breng ze naar de tweedehandswinkel.
  • De voorstanders van de DIY-mentaliteit kunnen ook altijd zelf een cadeau in elkaar steken. Dit vergt wel wat meer tijd, maar je bespaart er geld mee én je eindproduct is origineel! Hier ontdek je alvast hoe je zelf verzorgingsproducten maakt!

Fysiek of online?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is fysiek winkelen niet altijd de meest duurzame optie. Dat komt omdat klanten voor hun dagje shoppen vaak de auto als vervoersmiddel kiezen, met een verhoogde CO2-uitstoot tot gevolg. Daarom geven we graag nog even de volgende tips mee:

 • Bestel je online? Kies er dan voor om je pakjes te laten afleveren in een afhaalpunt. Zo bespaart de bezorger ook weer wat kilometers. Haal je pakje vervolgens ook te voet of met de fiets af, anders heeft het natuurlijk niet veel zin.   
 • Koop je jouw cadeaus toch liever in een fysieke winkel? Kies dan voor een milieuvriendelijk vervoermiddel: het openbaar vervoer, de fiets of te voet.

De leukste alternatieven voor inpakpapier! 

Zien hoe je geliefden hun cadeautjes uitpakken (en zelf al weten wat er in zit), behoort ongetwijfeld tot de leukste momenten van de feestdagen. Je zal dan ook al gemerkt hebben dat er op het einde van de dag vaak een hele stapel inpakpapier overblijft dat meestal in de vuilnisbak belandt. Met de onderstaande tips krijgen al je cadeaus een leuke verpakking zonder bij te dragen aan de afvalstapel

 

 

 • Hergebruik inpakpapier van cadeaus die je zelf gekregen hebt door ze voorzichtig te openen.
 • Gebruik oude kranten of papieren zakken die je doorheen het jaar verzamelde. Er bestaan ook heel wat leuke geschenkdozen die je elk jaar kan hergebruiken! Je kan ook samen met je kinderen verpakkingen maken van oude schoendozen die je versiert met mooi gerecycleerd papier.
 • Ken je Furoshiki al?  Furoshiki is een Japanse inpakmethode waarbij een mooi stuk stof wordt gebruikt in plaats van inpakpapier. Het is dus niet alleen duurzaam, maar ook erg mooi! Ga dus op zoek naar tweedehands tafellakens, doeken, keukenhanddoeken,… met een leuk motiefje en gebruik ze om je cadeautjes in te pakken. De doek kan bovendien ook gelden als een extra cadeautje! 
 • Houd je toch liever vast aan “echt” inpakpapier: vermijd dan inpakpapier dat glanst of met glitters. Dat is namelijk een aanwijzing dat er plastic in zit.
 • Verkies ten slotte herbruikbaar touw boven plakband om je pakjes te sluiten!

Mooie én milieuvriendelijke decoratie

Wanneer het kouder wordt, is het sowieso fijn om thuis te komen in een gezellige sfeer. Tijdens de feestdagen mag het natuurlijk nog een tikkeltje meer zijn. En bestaat er een betere manier om in de feeststemming te komen dan je woning helemaal te versieren? Volgens ons niet! Dus haal de slingers, lichtjes en kerstballen maar boven! 

  • Kies voor de versiering van de “nieuwe generatie”. Er bestaat vandaag een groot gamma aan LED-kerstlampjes die tot 70% minder verbruiken dan de klassieke lampen. Als je kiest voor een “kerst 4.0”, kies dan voor slimme kerstverlichting. Je kan deze verlichting instellen vanop afstand via je smartphone. Daarnaast kan je kiezen voor een timer die je kan koppelen aan een schakelaar. Dit kan voor heel wat energiebesparingen zorgen.
  • koekjes kerstHeb je nieuwe versiering nodig? Breng eens een bezoek aan de kringloopwinkel! Die winkels hebben vaak een ruim aanbod aan interessante prijzen en misschien vind je er ook een leuk, vintage, cadeautje! 
  • Bak koekjes met glazuur als tafeldecoratie. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook eetbaar. Zo blijft er op het einde van de avond ook weer minder afval over, ideaal! 

 

Twijfel je tussen een neppe of echte kerstboom?

Volgens verschillende studies kan je een neppe kerstboom minstens 20 jaar houden en volgens andere slechts 8 jaar. Wat vast staat, is dat het heel wat jaren duurt voor je er voordelen kan uithalen voor het milieu. De productie van een neppe kerstboom, vaak in PVC, vergt enorm veel energie. Bovendien kan je hem niet recycleren. Heb je er al één? Gebruik ze dan zo lang mogelijk. Koop je een nieuwe? Investeer dan in kwaliteit, die bomen gaan langer mee en vaak werd tijdens het productieproces al rekening gehouden met duurzaamheid. 

Een echte kerstboom zou dus milieuvriendelijker zijn. Voor velen gaat er dan ook niets boven de geur van een echte boom. Een kerstboom uitkiezen is voor velen ook een traditie. Let hierbij goed op het lokale aspect! Waar is de boom gegroeid en waar ga jij hem halen? Idealiter is hier niet al te veel transport voor nodig.  Wallonië is alvast de tweede grootste producent van kerstbomen in Europa. Er bestaan labels die de herkomst en de kwaliteit van de bomen garanderen. Informeer je dus zeker bij de dichtstbijzijnde bloemenwinkel!

En voor de doe-het-zelvers onder ons: het is ook mogelijk om zelf een kerstboom te kweken. Da’s sowieso het meest ecologische.

Mega tip

Dat het mogelijk is om een feestelijke sfeer creëren zonder een hoge (energie)factuur tot gevolg, werd hierboven al duidelijk. We geven je dan ook graag nog een extra tip mee: Als je gasten ontvangt kan het waarschijnlijk wat warmer worden in huis (zeker na enkele hapjes en drankjes). Zet je thermostaat dus 1 of 2 graden lager als er vrienden op bezoek zijn. Ze zullen het zeker niet opmerken en het heeft bovendien nog een goede impact op je portefeuille.

Aan tafel! 

duurzaam dinerEens je je cadeautjes uitgekozen hebt moet je enkel nog nadenken over het diner. Dit is de tweede grootste eindejaarsuitgave na de cadeaus. Hieronder vind je enkele tips om een lekkere duurzame én goedkope maaltijd te maken (in je energiezuinige keuken natuurlijk):

 

• Stel een menu op met een strikt budget en hou je eraan. Als je kiest voor een traditioneel diner met ganzenlever, zalm, oesters en hert kost je dit waarschijnlijk meer. Lokale en seizoensgebonden producten hebben niet alleen een goede invloed op het milieu, maar ook op je maag en je portefeuille. Geniet dus van appels, peren, paddenstoelen, pastinaak en verschillende pompoenen. Als je geen ideeën meer hebt, kan je altijd hier een kijkje nemen voor verfijnde recepten voor jouw Eindejaarsmenu.
• Koop lokaal en kies voor de korte keten, je ondersteunt zo de buurtwinkels.
• Kerst is een familiefeest en dus kan je iedereen vragen om zelf een deeltje van het kerstdiner voor te bereiden.

Fijne feestdagen! 

Velen hopen misschien op een witte kerst, maar laat ons vooral allemaal samen werken aan een groene kerst met doordachte aankopen, creatieve en plasticvrije verpakkingen en milieuvriendelijke decoraties. Het hele team van Mega wenst je alvast een goede voorbereiding en prettige eindejaarsfeesten!