blog Mega

Onze tips voor een geslaagd en duurzaam eindejaar!

2021-11-30 / Dieter

Tijdens de gezelligste periode van het jaar draait alles om samen zijn. Cadeautjes, lekker eten, mooie decoratie,… horen er natuurlijk ook bij. Maar hoe organiseer je een geslaagd eindejaar mét aandacht voor het milieu? Je leest het in dit artikel!

De feestdagen vragen vaak om heel wat voorbereiding. In al die drukte kan je het duurzame aspect van cadeaus, decoratie, en feestmaaltijden wel eens uit het oog verliezen. Lees daarom snel verder en ontdek hoe je ook het milieu een mooi eindejaar kan bezorgen.  

Gouden tips voor een duurzaam cadeau

Dat de feestdagen wel eens voor cadeaustress kunnen zorgen, zal voor velen herkenbaar zijn. De meeste winkels hebben het tijdens de feestperiode erg druk. In het geval van online winkels heeft dat vaak lange levertijden tot gevolg en heb je dus geen garantie dat je pakje op tijd zal toekomen. We raden je daarom aan om op tijd te beginnen aan je cadeau zoektocht. 

Maar zelfs als je er op tijd aan begint, is het niet altijd gemakkelijk om het ideale cadeau te vinden voor je dierbaren. Onze duurzame cadeautips zorgen alvast voor een duwtje in de juiste richting! 

Fysiek of online?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is fysiek winkelen niet altijd de meest duurzame optie. Dat komt omdat klanten voor hun dagje shoppen vaak de auto als vervoersmiddel kiezen, met een verhoogde CO2-uitstoot tot gevolg. Daarom geven we graag nog even de volgende tips mee:

De leukste alternatieven voor inpakpapier! 

Zien hoe je geliefden hun cadeautjes uitpakken (en zelf al weten wat er in zit), behoort ongetwijfeld tot de leukste momenten van de feestdagen. Je zal dan ook al gemerkt hebben dat er op het einde van de dag vaak een hele stapel inpakpapier overblijft dat meestal in de vuilnisbak belandt. Met de onderstaande tips krijgen al je cadeaus een leuke verpakking zonder bij te dragen aan de afvalstapel

 

 

Mooie én milieuvriendelijke decoratie

Wanneer het kouder wordt, is het sowieso fijn om thuis te komen in een gezellige sfeer. Tijdens de feestdagen mag het natuurlijk nog een tikkeltje meer zijn. En bestaat er een betere manier om in de feeststemming te komen dan je woning helemaal te versieren? Volgens ons niet! Dus haal de slingers, lichtjes en kerstballen maar boven! 

 

Twijfel je tussen een neppe of echte kerstboom?

Volgens verschillende studies kan je een neppe kerstboom minstens 20 jaar houden en volgens andere slechts 8 jaar. Wat vast staat, is dat het heel wat jaren duurt voor je er voordelen kan uithalen voor het milieu. De productie van een neppe kerstboom, vaak in PVC, vergt enorm veel energie. Bovendien kan je hem niet recycleren. Heb je er al één? Gebruik ze dan zo lang mogelijk. Koop je een nieuwe? Investeer dan in kwaliteit, die bomen gaan langer mee en vaak werd tijdens het productieproces al rekening gehouden met duurzaamheid. 

Een echte kerstboom zou dus milieuvriendelijker zijn. Voor velen gaat er dan ook niets boven de geur van een echte boom. Een kerstboom uitkiezen is voor velen ook een traditie. Let hierbij goed op het lokale aspect! Waar is de boom gegroeid en waar ga jij hem halen? Idealiter is hier niet al te veel transport voor nodig.  Wallonië is alvast de tweede grootste producent van kerstbomen in Europa. Er bestaan labels die de herkomst en de kwaliteit van de bomen garanderen. Informeer je dus zeker bij de dichtstbijzijnde bloemenwinkel!

En voor de doe-het-zelvers onder ons: het is ook mogelijk om zelf een kerstboom te kweken. Da’s sowieso het meest ecologische.

Mega tip

Dat het mogelijk is om een feestelijke sfeer creëren zonder een hoge (energie)factuur tot gevolg, werd hierboven al duidelijk. We geven je dan ook graag nog een extra tip mee: Als je gasten ontvangt kan het waarschijnlijk wat warmer worden in huis (zeker na enkele hapjes en drankjes). Zet je thermostaat dus 1 of 2 graden lager als er vrienden op bezoek zijn. Ze zullen het zeker niet opmerken en het heeft bovendien nog een goede impact op je portefeuille.

Aan tafel! 

duurzaam dinerEens je je cadeautjes uitgekozen hebt moet je enkel nog nadenken over het diner. Dit is de tweede grootste eindejaarsuitgave na de cadeaus. Hieronder vind je enkele tips om een lekkere duurzame én goedkope maaltijd te maken (in je energiezuinige keuken natuurlijk):

 

• Stel een menu op met een strikt budget en hou je eraan. Als je kiest voor een traditioneel diner met ganzenlever, zalm, oesters en hert kost je dit waarschijnlijk meer. Lokale en seizoensgebonden producten hebben niet alleen een goede invloed op het milieu, maar ook op je maag en je portefeuille. Geniet dus van appels, peren, paddenstoelen, pastinaak en verschillende pompoenen. Als je geen ideeën meer hebt, kan je altijd hier een kijkje nemen voor verfijnde recepten voor jouw Eindejaarsmenu.
• Koop lokaal en kies voor de korte keten, je ondersteunt zo de buurtwinkels.
• Kerst is een familiefeest en dus kan je iedereen vragen om zelf een deeltje van het kerstdiner voor te bereiden.

Fijne feestdagen! 

Velen hopen misschien op een witte kerst, maar laat ons vooral allemaal samen werken aan een groene kerst met doordachte aankopen, creatieve en plasticvrije verpakkingen en milieuvriendelijke decoraties. Het hele team van Mega wenst je alvast een goede voorbereiding en prettige eindejaarsfeesten!