Hoe houd je jouw huis koel en energiefactuur laag?

De zomer(vakantie) is ondertussen al even bezig en de zon heeft zich de afgelopen weken zeker niet verstopt. Tijdens de week van 18 juli bereikten we zelfs extreme temperaturen tot 40 graden! Aangezien de temperaturen ook nu hoog blijven, geven wij je enkele tips om jouw huis koel te houden zonder jouw factuur de hoogte in te sturen.

Wat is de oorzaak van deze tropische temperaturen? 

Begin juli voorspelden Amerikaanse weermodellen temperaturen tot 44 graden voor de tweede helft van juli in de Benelux. Hoewel weersvoorspellingen die zo vroeg op voorhand gebeuren, niet altijd erg nauwkeurig zijn, werd dit wel gezien als een belangrijke waarschuwing.

We kunnen er niet omheen: de opwarming van de aarde laat zich steeds meer voelen. De afgelopen jaren werd het ene hitterecord na het andere verbroken. Juni 2022 was voor Europa de op één na warmste juni ooit. Voor het record moeten we trouwens niet al te ver terug in de tijd, dat was in juni 2019.

Ook de maand juli was uitzonderlijk warm, met de warmste 18 juli sinds het begin van de metingen en recordtemperaturen tot 40 graden. In de Zuid-Europese landen veroorzaakte de hitte in combinatie met de aanhoudende droogte heel wat bosbranden. Volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij zien we de laatste jaren steeds meer warme dagen en steeds minder erg koude dagen. De hittegolven duren ook langer en zijn intenser. Dat deze evolutie gelinkt kan worden aan de klimaatverandering werd ook bewezen.

Temperaturen als deze tonen nogmaals het belang van de Klimaatovereenkomst van Parijs (2015) aan waarbij 195 landen en de Europese Unie zich engageerden om, onder andere, de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden en via de energietransitie klimaatneutraal te worden. Hoewel er zowel op internationaal als nationaal vlak ongetwijfeld nog veel moet veranderen, kunnen ook wij op ons niveau ons steentje bijdragen om onze planeet leefbaar te houden. Dat kan onder andere door jouw CO2-voetafdruk te verkleinen, minder plastic te gebruiken, in te zetten op hernieuwbare energiebronnen, etc. Terwijl je onze duurzame tips toepast, geven we je ook een aantal tips om jouw huis koel te houden bij zomerse – of zelfs tropische – temperaturen.

Onze tips voor een koele woning 

Weer de warmte door te isoleren 

Een goed geïsoleerde woning brengt elk seizoen voordelen met zich mee. Tijdens de winter vermijd je onnodig warmteverlies en tijdens de zomer houd je de warmte buiten! Bovendien is isolatie één van de meest efficiënt en milieuvriendelijke manieren om koele lucht binnen te houden en zo weinig mogelijk warmte binnen te laten.

Dat laatste is trouwens één van de belangrijkste tips als de temperaturen buiten oplopen. Overdag, zeker op het warmste moment van de dag, sluit je best je gordijnen of rolluiken. Hoewel je misschien de neiging hebt om je ramen te openen om te verluchten doe je dat best niet overdag, maar wel ‘s avonds laat, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg wanneer het koeler is. Deze regel geldt zowel bij goed als minder goed geïsoleerde woningen. Zodra de zon binnenkomt, zal jouw huis immers opwarmen en door de goede isolatie zal die hitte niet opnieuw naar buiten kunnen.

Hoeveel verbruikt jouw aircosysteem?

Zodra het warm wordt, schakelen we massaal onze ventilatoren en airconditioning in. Hoewel deze toestellen tijdens hittegolven voor heerlijke verkoeling zorgen, kunnen deze – afhankelijk van het type toestel – ook erg energieverslindend zijn.

Mobiele airco-toestellen zijn bij aankoop het meest voordelig, maar verbruiken meer. De warme lucht moet bij deze toestellen immers naar buiten worden geleid via een afvoerslang. Wanneer dat via een kier gebeurt, blijft de warmte ondertussen binnenkomen waardoor je toestel dubbel zo veel werk heeft om de ruimte koel te houden en dus ook meer verbruikt. Probeer daarom voor een toestel te kiezen dat ook over een afdichtingsset voor je ramen of deuren beschikt.

De vaste varianten zijn vaak duurder bij aankoop, maar werken ook efficiënter aangezien er geen ramen hoeven open te staan voor de afvoerslang en deze in de winter vaak ook als verwarming kunnen worden ingezet. Bovendien kunnen vaste airco-toestellen grotere ruimtes verkoelen.

Laat ons ook even naar het verbruik van bovenstaande opties kijken als we rekenen met een gemiddelde van 45 warme dagen waarop we de airconditioning of ventilator gedurende 8 uur per dag gebruiken:

 

 

ToestelGemiddeld verbruik per uur Kost per jaar*
Mobiele airco1 kWh100 euro
Vaste airco0,75 kWh75 euro
Ventilator0,075 kWh7,5 euro

* Kost werd berekend volgens de volgende formule: € 0,2783 (variabele, enkelvoudige elektriciteitsprijs in juli 2022) x aantal kWh , dat het toestel verbruikt x 360 uur (gebruik van 8 uur gedurende 45 dagen). De precieze kost is dus steeds afhankelijk van de energieprijs, het precieze vermogen van het toestel en hoe vaak het toestel wordt gebruikt.

Zoals je ziet, ligt de jaarlijkse kost van een airco-toestel veel hoger dan die van een ventilator. Vergeet echter niet dat ventilatoren enkel voor een verkoelend effect zorgen en de ruimte dus niet verkoelen.

Vermijd elektrische apparaten 

Het spreekt misschien voor zich, maar probeer tijdens warme dagen zo weinig mogelijk elektrische apparaten te gebruiken. Toestellen als stofzuigers, vaatwassers, ovens, strijkijzers,… zorgen allemaal voor extra warmte. Door het gebruik van deze apparatuur te vermijden, heb je het niet alleen minder warm, maar je bespaart er ook energie en geld mee. De goedkoopste energie is immers nog altijd de energie die je niet verbruikt!

Creëer een groene omgeving

Onlangs vertelden we jou over de voordelen van een zero waste tuin. Een tuin waarin de natuur haar vrije loop mag gaan, is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar zorgt ook voor verkoeling! Door jouw woning te omringen met planten en bomen word je op een natuurlijke manier beschermd tegen de zon. Aarzel dus niet om jouw gevel te voorzien van groene klimplanten of een groen dak te maken. De planten op jouw dak zullen voor verkoeling zorgen en in combinatie met eventuele zonnepanelen en dakisolatie ben je helemaal voorbereid tegen een hittegolf!

Extra verkoelende tips

Heb je het nog steeds te warm na het toepassen van bovenstaande tips? Volg dan de volgende tips om snel af te koelen:

  • Drink voldoende water. Dat is altijd belangrijk, maar zeker als het warm is. Je zweet immers meer dan anders waardoor je jezelf meer moet hydrateren. Vind je water maar saai? Voeg dan fruit toe of muntblaadjes voor een lekkere én verfrissende smaak.
  • Eet kleine porties. Zoals we eerder al zeiden, vermijd je tijdens warmte temperaturen best om je oven en fornuis te gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen zware, warme maaltijden eet. Door kleine porties en koude salades te eten, zul je je meteen al een pak frisser voelen;
  • Koel jezelf af. Zorg voor verfrissing met een voetbadje, een lauwe douche en fris beddengoed.

Houd het koel

We onthouden dat je preventief voor een koele woning kunt zorgen door te isoleren, je tijdens hittegolven best zo weinig mogelijk elektrische toestellen gebruikt en dat de natuur voor verkoeling zorgt als je haar haar gang laat gaan! Hopelijk zorgen onze tips ervoor dat je het hoofd deze zomer koel kunt houden.

Raadpleeg regelmatig onze blog voor nog meer tips om energie te besparen. En vergeet niet dat de goedkoopste energie nog altijd de energie is die je niet verbruikt!