blog Mega

Hoe houd je jouw huis (én je hoofd) koel tijdens de zomer?

2023-08-02 / Nina

De zomer(vakantie) is al even bezig en de eerste hittegolf was al een feit in juni. Kies jij dit jaar voor een ‘staycation’? Hoewel de temperaturen intussen gezakt zijn, kunnen ze even snel weer stijgen. Daarom geven wij je enkele tips om jouw huis deze zomer koel te houden zonder jouw factuur de hoogte in te sturen.

Oorzaak van de hitte

We kunnen er niet omheen: de opwarming van de aarde laat zich steeds meer voelen. De afgelopen jaren werd het ene hitterecord na het andere verbroken. Juni 2023 was de warmste maand juni ooit (!) gemeten. Sinds 1991 is het gemiddeld 0,53 graden warmer geworden en het ziet er niet naar uit dat dat snel terug zal dalen. Ook de maand juli was uitzonderlijk warm, de week van 7 juli werd uiteindelijk de warmste week ooit gemeten. Volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij zien we de laatste jaren steeds meer warme dagen en steeds minder erg koude dagen. De hittegolven duren ook langer en zijn intenser.

Hoewel er zowel op internationaal als nationaal vlak ongetwijfeld nog veel moet veranderen om het klimaat te redden, is het zeker nog niet te laat. Wij kunnen op ons niveau ons steentje bijdragen om onze planeet leefbaar te houden. Dat kan onder andere door jouw CO2-voetafdruk te verkleinen, minder plastic te gebruiken, in te zetten op hernieuwbare energiebronnen, etc. Terwijl je onze duurzame tips toepast, geven we je ook een aantal tips om jouw huis koel te houden bij zomerse – of zelfs tropische – temperaturen.

Onze tips voor een koele woning 

Weer de warmte door te isoleren 

rideaux soleilEen goed geïsoleerde woning brengt elk seizoen voordelen met zich mee. Tijdens de winter vermijd je onnodig warmteverlies en tijdens de zomer houd je de warmte buiten! Bovendien is isolatie één van de meest efficiënte en milieuvriendelijke manieren om koele lucht binnen te houden en zo weinig mogelijk warmte binnen te laten.

Dat laatste is trouwens één van de belangrijkste tips als de temperaturen buiten oplopen. Overdag, zeker op het warmste moment van de dag, sluit je best je gordijnen of rolluiken. Hoewel je misschien de neiging hebt om je ramen te openen om te verluchten doe je dat best niet overdag, maar wel ‘s avonds laat, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg wanneer het koeler is.

Hoeveel verbruikt jouw aircosysteem? 

consommation air coZodra het warm wordt, schakelen we massaal onze ventilatoren en airconditioning in. Hoewel deze toestellen tijdens hittegolven voor heerlijke verkoeling zorgen, kunnen deze – afhankelijk van het type toestel – ook erg energieverslindend zijn, en bijgevolg niet zo goed voor de portemonnee. Overweeg je om toch een airco te installeren? Wij geven je enkele tips zodat je het juiste toestel kiest.

Mobiele airco-toestellen zijn bij aankoop het meest voordelig, maar verbruiken meer. De warme lucht moet bij deze toestellen immers naar buiten worden geleid via een afvoerslang. Wanneer dat via een kier gebeurt, blijft de warmte ondertussen binnenkomen waardoor je toestel dubbel zo veel werk heeft om de ruimte koel te houden en dus ook meer verbruikt. Probeer daarom voor een toestel te kiezen dat ook over een afdichtingsset voor je ramen of deuren beschikt.

De vaste varianten zijn vaak duurder bij aankoop, maar werken ook efficiënter aangezien er geen ramen hoeven open te staan voor de afvoerslang en deze in de winter vaak ook als verwarming kunnen worden ingezet. Bovendien kunnen vaste airco-toestellen grotere ruimtes verkoelen.

Hieronder berekenen we het verbruik van de bovenstaande opties. We rekenen hiervoor met een gemiddelde van 45 warme dagen en een gebruik van 8 uur per dag:

ToestelGemiddeld verbruik per uur Kost per jaar*
Mobiele airco1 kWh120 euro
Vaste airco0,75 kWh91 euro
Ventilator0,075 kWh9 euro

* Kost werd berekend volgens de volgende formule: € 0,3365 (gemiddelde commerciële elektriciteitsprijs voor juni 2023) x aantal kWh dat het toestel verbruikt x 360 uur (gebruik van 8 uur gedurende 45 dagen). De precieze kost is dus steeds afhankelijk van de energieprijs, het precieze vermogen van het toestel en hoe vaak het toestel wordt gebruikt.

Zoals je ziet, ligt de jaarlijkse kost van een airco-toestel veel hoger dan die van een ventilator. Vergeet echter niet dat ventilatoren enkel voor een verkoelend effect zorgen en de ruimte dus niet actief verkoelen.

De mythe rond airconditioning 

Men zegt wel eens dat zodra “je de airconditioning constant aanzet om dezelfde temperatuur te behouden het je minder energie kost in vergelijking met wanneer je de airco alleen aanzet op het warmste moment van de dag”. Het omgekeerde is echter waar: je verbruikt veel meer omdat je airco de hele tijd koude lucht moet toevoegen aan de ruimte. Door middel van een slimme thermostaat kan je de airco programmeren om aan te springen vlak voordat je thuiskomt, zo haal je het maximum uit jouw installatie.

Vermijd elektrische apparaten 

Het spreekt misschien voor zich, maar probeer tijdens warme dagen zo weinig mogelijk elektrische apparaten te gebruiken. Toestellen als stofzuigers, vaatwassers, ovens, strijkijzers,… zorgen allemaal voor extra warmte. Door het gebruik van deze apparatuur te vermijden, heb je het niet alleen minder warm, maar je bespaart er ook energie en geld mee. De goedkoopste energie is immers nog altijd de energie die je niet verbruikt!

Creëer een groene omgeving 

greenhomeWe vertelden je al over de voordelen van een zero waste tuin. Een tuin waarin de natuur haar vrije loop mag gaan, is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar zorgt ook voor verkoeling! Door jouw woning te omringen met planten en bomen word je op een natuurlijke manier beschermd tegen de zon. Aarzel dus niet om jouw gevel te voorzien van groene klimplanten of een groen dak te maken. De planten op jouw dak zullen voor verkoeling zorgen en in combinatie met eventuele zonnepanelen en dakisolatie ben je helemaal voorbereid tegen een hittegolf!

Houd het (hoofd) koel tijdens jouw ‘staycation’ 

caniculeGa jij niet op reis deze zomer? Alleen al het feit dat je niet urenlang zult vliegen of rijden, heeft al een positieve impact op de klimaatverandering! Het is ook nog eens prima manier van besparen. Met een vakantie in eigen land bespaar je namelijk aanzienlijk op transport, hotels en activiteiten tijdens het hoogseizoen.

Dankzij onze tips zal je jouw energiefactuur kunnen verlagen tijdens je staycation. Het moeilijkste is vaak om effectief je werk ‘uit te schakelen’ tijdens een thuisvakantie. Onze tip? Zet je werklaptop en/of -gsm uit! Je verbruikt zo minder energie én je kunt volledig loskoppelen. Zo geniet je optimaal van je verlof!

 

Tot slot…

We onthouden dat:

Hopelijk zorgen onze tips ervoor dat je het hoofd deze zomer koel kunt houden en je volop kunt genieten van jouw vakantie (al dan niet) thuis!

Raadpleeg regelmatig onze blog voor nog meer tips om energie te besparen. En vergeet niet dat de goedkoopste energie nog altijd de energie is die je niet verbruikt!